Pogosta vprašanja o novi gripi

Po izbruhu virusnih obolenj, tudi nove gripe, v Sloveniji narašča zaskrbljenost. Zdravniki in drugi zdravstveni strokovnjaki se bojijo, da najhujše šele prihaja – še posebej v jesenskih in zimskih mesecih. Odgovarjamo na nekaj najpomembnejših vprašanj o virusu nove gripe.

Pogosta vprašanja o novi gripi - Foto: Fotografija Shutterstock

Čez nekaj dni naj bi odpotovali v Grčijo, Španijo oziroma druge države. Naj morda raje odložimo potovanje?

Ne. Virus nove gripe se je medtem že tako razširil, da je popolnoma vseeno, ali se zadržujete v Sloveniji ali pa v Grčiji, Španiji, ZDA. Brez panike, raje vestno upoštevajte pravila osebne higiene!

Kako se pred potjo učinkovito zaščitim pred virusom?

Izogibajte se tesnim stikom z drugimi ljudmi, recimo v čakalni vrsti na letališču. Najboljša zaščita je pogosto in temeljito umivanje rok. Predvsem če ste kaj prijeli – recimo kljuko vrat, voziček za prtljago ali denar. In še: hrane nikar ne jejte z rokami!

Kako lahko na počitniškem kraju zmanjšam tveganje za okužbo?

Privajajte se postopno: sončne opekline in alkohol slabijo imunsko obrambo telesa. V Španiji se tako izogibajte velikim vrčem sangrije in gneči v prenapolnjenih nočnih lokalih. Pomembno: ob prvih simptomih gripe – še zlasti če imate povišano temperaturo – takoj obiščite zdravnika!

Je smiselno, da sklenem zdravstveno zavarovanje za tujino?

Da. Pa ne samo zaradi nove gripe. Zavarovanci morajo vedno sami kriti del zdravstvene oskrbe – tudi v EU. To še posebej velja za potreben povratni prevoz iz tujine.

Se lahko že cepim?

Ne, toda ustrezno cepivo naj bi bilo dostopno jeseni. Cena cepiva še ni znana.

Ali zadostuje že siceršnje cepljenje proti gripi?

Najverjetneje ne. Torej se jeseni cepite dvakrat – enkrat proti vsakoletni zimski gripi in nato še z novim cepivom proti novi gripi.

Šol in vrtcev še ni treba zapirati

Evropski odbor za zdravstveno varnost in organi, pristojni za zgodnje opozarjanje in odzivanje, so sprejeli dve izjavi o ukrepih na področju javnega zdravja za virus gripe tipa A H1N1 2009, in sicer glede morebitnega preventivnega zapiranja šol ter vzpostavljanja ravnotežja med prostim gibanjem in zdravstveno zaščito za potnike s simptomi gripe.

Po mnenju odbora in omenjenih organov trenutno ni potrebe obširno preventivno zapirati tistih šol, kjer ni obolelih za virusom nove gripe. Oblasti naj tako zapirajo le tiste šole, kjer je med učenci že prišlo do izbruha nove gripe, saj lahko s tem učinkovito preprečijo širjenje virusa.

Učinkovitost tega ukrepa pa je odvisna predvsem od pravočasnega, dovolj hitrega in pravilnega ukrepanja, so zapisali v izjavi. V Sloveniji je najpomembnejši ukrep v sedanji fazi razširjenosti okužbe informiranje javnosti o ukrepih, s katerimi lahko omejimo širjenje virusa. Ob širjenju okužbe z novo gripo v jesenskih in zimskih mesecih lahko po njihovih navedbah pričakujemo večje število obolelih tudi v šolah.

Zato je zelo pomembno, da bodo v šolah seznanjeni s priporočili o higienskih navadah, kot so pogosto umivanje rok, higiensko kihanje in kašljanje, da se bodo priporočila dosledno izvajala in da bodo zagotovljeni pogoji za njihovo izvajanje.

Vir: Lisa

Najbolj brano