Pobeg v naravno okolje postaja vedno bolj luksuzen

Glamping je izraz nove zelene filozofije. Začel se je kot majhen nišni projekt in kmalu zrasel v globalni trend. Prvi zametki tega turizma na prostem so bile destinacije, kot je Južnoafriška republika. Prav tam smo lahko na velikih naravnih prostorih prvič videli neinvazivna turistična naselja, ki so gostom ponudila neposreden in globok stik z naravo v kombinaciji s storitvami na visoki ravni.

Pobeg v naravno okolje postaja vedno bolj luksuzen - Foto: A. CACOPARDI PHOTOGRAPHER in PROMOCIJSKO GRADIVO

Whitepod, Švica

Udobje kot v klasičnem hotelu, a vseeno stik z naravo je ideal številnih, ki si želijo edinstvenih počitnic. V ekološkem resortu Whitepod v švicarskih Alpah so združili prav to dvoje: luksuz in ekologijo.

Whitepod sestavlja 15 šotorskih kupol, opremljenih s tradicionalnim pohištvom in visokokakovostno izolacijo, ki ohranja toploto pozimi in hlad poleti. Udobno oprem­ljen okrogel šotor vključuje zakonsko posteljo, popolnoma opremljeno kopalnico s straniščem in tušem, štedilnik na drva, kotliček, etažo, teraso s stoli in mizo s prečudovitim razgledom na Alpe.

V središču resorta domuje brunarica, kjer so jedilnica z odličnimi meniji in spa objekti, v njej pa je mogoče najti tudi trgovino z lokalnimi živili za 'vaščane'.

Resort zagotavlja mirno in zelo osebno izkušnjo vsem popotnikom, ki želijo svoje počitnice preživeti daleč od gneče mest. Več na: whitepod.com

Glamping Canonici di San Marco, Italija

Glamping canonici di san marco

Samo streljaj od Ljubljane, v neposredni bližini Benetk, sta lastnika Emanuela in Federico, ki si delita strast do narave, občudovanje izčiščenega, nekonvencionalnega aico opremljanja, ljubezen do potovanj in gostoljubnost, v Miranu leta 2009 ustanovila prvo očarljivo vez med naravo in kulturo: glamping Canonici di San Marco Tents. Mirano je majhno mesto, bogato z umetniškimi deli, posejano z aristokratskimi vilami in čudovitimi parki ter neločljivo povezano z Benetkami. Prav zgodovinsko okolje mirnega podeželja med Beneško laguno in reko Brenta, kjer so svoje poletne rezidence imeli tudi beneški doži in plemeniti družine, daje temu kraju poseben čar.

V letu 2014 se je koncept, zahvaljujoč lastnikom starodavnega kmečkega poslopja (barchessa), razširil na štiri enote.

Odlična izbira za vse, ki iščete zelene počitnice, ne da bi se odpovedali udobju in prefinjenemu razkošju. Več na: glampingcanonici.com

Hiša Raduha, Slovenija

hiša raduha, slovenija

V idilični vasi Luče v Zgornji Savinjski dolini stoji Hiša Raduha, kjer lahko gostje svojo dušo ponovno povežejo z lepoto narave. Bivanje v kozolcu v steklenem ovoju s čudovitim razgledom na reko Savinjo in divji skalnati greben Breznica omogoča stik tradicije, narave in inovativnosti.

Hiška v krošnji lipe prikliče občutek svobode in prebudi domišljijo. Za najbolj razvajene goste je na voljo še stara štala z dvema sodobno in luksuzno opremljenima enotama. Tu narava s svojo prelepo krajino res ne pusti prav nikogar hladnega. Več na: raduha.com

Glamping Vinska Vas, Slovenija

Glamping vinska vas, slovenija

Tudi v Sloveniji ne zamujamo s svetovnimi trendi. V skladu z bogato vinsko tradicijo ptujskega vinarstva so v kampu Term Ptuj postavili Vinsko vas in predelali velike vinske sode, da bi gostom ponudili izvirno turistično doživetje.

V osmih sodih je mogoče spati, saj ponujajo skoraj vse udobje hotelske sobe na prostem, v devetem pa bo kmalu urejena savna. Pod avtohtono vinsko trto Vinske vasi se prirejajo tudi dogodki, povezani z lokalnim vinogradniškim in rimskim izročilom. Več na: sava-hotels-resorts.com

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano