Plusi in minusi razpada partnerske zveze v nepredvidljivih časih pandemije (iskrena izpoved)

Nasveti strokovnjakov in droben vpogled v življenje zakonskega para.

Plusi in minusi razpada partnerske zveze v nepredvidljivih časih pandemije (iskrena izpoved) - Foto: Profimedia

Razhajajo se zvezdniki za katere smo vedno verjeli, da njihova zveza nikakor ne bi mogla biti bolj trdna in se njim kaj takšnega še v sanjah ne bi moglo zgoditi. Pa ste vedeli za razhod Zoë Kravitz in Karla Glusmana in še hujši udarec, propad zakonske zveze med Kim Kardashian in Kanyetom Westom. Ste tudi vi mnenja, da se potemtakem to lahko zgodi komurkoli? In res je, raziskave kažejo, da se stopnje svetovnih razvez naglo povečujejo, mi pa vam bomo predstavili nekaj nasvetov strokovnjakov in osebno zgodbo dveh zdaj bivših zakoncev, ki bodo nagovorili vse, ki ravno doživljajo konec svoje zakonske zveze, ali pa o tem zaenkrat še tiho razmišljajo. Namen je enak, zagotoviti lažje plovbo skozi trenutne nemirne čase. 

Darcy Tuscano in njen partner sta bila poročena 16 let in imata dva otroka. Avgusta sta se po petih izjemno stresnih mesecih karantene in poostrenih razmer v Španiji sporazumno odločila, da je čas, da se njune poti razidejo. Potem pa so prišle logistične ovire. Darcy Tuscano, ki izvira z ameriškega srednjega zahoda, je po odločitvi za razvezo s svojim partnerjem po internetu iskala nasvete za ljudi, kot sta bila sama, izseljenca, ki se ločujeta v svoji novi domovini. Poklicala je več odvetnikov v Barceloni, le eden pa ji je znal odgovoriti in nazadnje so se ustavili pri mediatorju. "Vedeli smo, da bo sam dogovor z mediatorjem najboljši za otroke," pravi Tuscano. "In nihče od naju ni želel po nepotrebnem zapraviti svojega denarja v nobenem sodnem sistemu." 

Kako ironično je dejstvo, da se je toliko življenjskih vidikov med pandemijo upočasnilo ali ustavilo, ločitve pa žal naraščajo. Ljudje smo nedvomno več časa preživeli skupaj, v skupnih prostorih, imeli morda preveč časa za razmišljanje in analiziranje, posledično za konflikte, naveličani vsakdanje rutine, ki ni nič obetala, nezadovoljni sami s seboj, nezadovoljni s partnerjem, ki je kar naenkrat svoje navade, ki so nam šle že tako na živce, prestavil v višjo prestavo, za piko na i, se pa še nikakor ne moremo umakniti. Res se sliši kot resnično popoln scenarij za razhod. Ločitve se hitro povečujejo po vsem svetu, tudi med slavnimi.  Za ločitev sta se odločila tudi Kim Kardashian in Kanye West, čigar zakon je že nekaj mesecev vir različnih špekulacij o razhodu, potem ko naj bi počitnice preživela narazen. Pa nista edina, Zoë Kravitz je decembra po približno 18 mesecih poroke vložila zahtevo za ločitev od Karla Glusmana. Ja, tudi zvezdnikom se dogaja. 

Za Darcy in njenega partnerja je bil sam postopek ločitve pravi izziv, saj ga je bilo treba izvesti na daljavo in zraven trepetati kdaj se bodo stvari med zakoncema še poslabšale. Darcy je zadnje desetletje preživela kot gospodinja, skrbela za otroke in hišo, zdaj pa je, kot poudarja, primorana iskati službo v državi, kjer je brezposelnost ogromna. "Toda tudi brez omejitev, povezanih s Covidom, denarni pogovori razkrivajo najhujše strahove vseh. Zavedamo se, da lahko traja mesece, da se dogovorimo."

Torej, kakšen vpliv je imela pandemija na naše odnose?

Med številnimi dejavnostmi, ki jih je Covid-19 otežil, je tukaj tudi ločitev, ki jo je v času pandemije tako logistično, kot tudi zaradi zaustavitve celotnega pravnega sistema težje izpeljati. Da ne govorimo o čustveni izčrpanosti, ki jo je na nas pustila pandemija, potem pa na ramena nakopala še ločitev. Številni po svetu se že tako počutijo osamljene in ločitev njihove občutke lahko ekstremno poslabša.

Ločitev je že sama po sebi osamljen proces, pravijo strokovnjaki. Prijatelji in širša družina imajo lahko vrsto različnih reakcij na konec zakona, lahko se počutijo nezadovoljne, se distancirajo ali celo krivijo njo ali njega. To pomeni, da lahko pomembni viri socialne podpore nenadoma izginejo.  Ovire se lahko pojavijo tudi za pare ali posameznike, kadar se določena kultura ali vera ne strinja s konceptom ločitve. Pa vendar je ločitev resničnost za vedno večje število ljudi po vsem svetu, kar je posledica popolne nevihte pogojev, povezanih s pandemijo, povečan stres zaradi slabega zdravja ali brezposelnosti in veliko več časa, preživetega skupaj doma. V ZDA se je stopnja ločitev v prvih štirih mesecih pandemije zvišala za več kot 34 odstotkov, ločitve novoporočencev so se podvojile za 20 %. Tudi odvetniki v Italiji so poročali o podobnem navalu, kar 30% dvigu ločitev, medtem ko so na Japonskem za ločitve na družbenih omrežjih, izumili nov izraz: "Ločitev Corona". Tudi kulture, v katerih državljani tradicionalno neradi vlagajo zahteve za ločitev, kot so Turčija, Kitajska in Kanada, je bil viden njihov vzpon. Pri nas je bilo lani manj ločitev, a je bilo tudi občutno manj porok, odvetniki pa napovedujejo, da pravi val razvez šele prihaja. Stres zaradi pandemije, tesnobe, nestabilne službene situacije in karantena, zagotovo prispevajo k stopnjevanju konfliktov med partnerji. Vsi imamo zelo malo možnosti za "time out" ali "dopust".

Kako se raziti sporazumno

Morda boste mnenja, da govorimo pravljice, pa vendar, ste vedeli, da se lahko ločite po popolnoma mirni poti, sporazumno, brez vseh nepotrebnih sporov in konfliktov. Da, tudi to je mogoče. Pred kratkim je zvezdnik Queer Eye Karamo Brown razkril, da sta se z zaročencem Ianom Jordanom, ki naj bi se poročila to poletje, junija razšla. Po njunih besedah sta se razšla kot "dobra prijatelja". Tudi ameriški baletnik James Whiteside in njegov partner, drsalec in maneken Daniel Donigan sta v začetku tega meseca v tandemskih objavah na Instagramu, napovedala svoj razhod. Strokovnjaki na tem mestu poudarjajo, da je prijateljski razhod običajno odvisen od medsebojnega dogovora, ko oba partnerja sprejmeta in ozavestita, da je ločitev najboljša možnost. Kar pa seveda ni najbolj enostavno, ločitve pogosto spremljajo čustvene poškodbe in hudo razočaranje enega ali obeh partnerjev. Z vidika duševnega zdravja je zdaj čas, da obiščete strokovnjaka in obdelate razočaranje, objokujete svojo izgubo in dobre stare čase in sčasoma dosežete stanje, ko situacijo v celoti sprejmete, se z njo pomirite in morda začutite celo odpuščanje. To so dejavniki, zaradi katerih je ločitev zagotovo veliko lažja in prijateljska.

Najdite rešitve, ki ustrezajo vam

Čeprav so vedno na voljo določeni viri pomoči, vključno s pravnim in psihološkim svetovanjem, je težko vedeti, kje in kako začeti iskati. Pogosto je ob razvezi prisoten sram, čes ravno meni se je moralo zgoditi, kaj bo rekla okolica, kaj bodo rekli domači, takšne misli so povsem normalne, normalno in celo zaželjeno pa je tudi, da si poiščete pomoč. Pomoč, ki odgovarja tako vam, kot partnerju. Strokovnjaki pravijo, da kadar par razmišlja o ločitvi, morda ni najbolje, da se takoj vrže v morje odvetnikov in iskanje pravnih nasvetov po spletu, saj naj bi ti pare še dodatno obremenili in zmedli. Strokovnjaki skoraj vedno predlagajo, da pari razmislijo o psihološkem svetovanju, če se seveda obe strani strinjata. To lahko pomaga obvladovati lastne čustvene odzive in vzpostaviti ustrezne načine komuniciranja o nesoglasjih. Prav tako opozarjajo na storitve spletnega svetovanja, ki ponujajo video svetovanja in dostop do virov za samopomoč ter brezplačne spletne klepete za prizadete zaradi pandemije.

Mnogi, ki gredo skozi postopek ločitve opazijo, da je ena največjih ovir za ločevanje parov, prav pogajanje o financah, ki jih običajno poslabšajo trenutne razmere, v katerih so varnost delovnih mest, prihodnja sposobnost preživetja podjetij in stabilnost cen stanovanj, resnično negotova. Ta težava je pogosto bolj pereča pri ženskah, za katere je bolj verjetno, da bodo primarne negovalke otrok. Preden sprejmete kakršne koli pomembne odločitve o tem, kako naprej z delitvijo, strokovnjaki predlagajo, da se pogovorite s finančnim svetovalcem, kar lahko na koncu pomaga zmanjšati stres zaradi pogovora o denarju.

Zdaj je morda težko, vendar sta potrpežljivost in sočutje ključnega pomena

Medtem ko lahko določeni viri pomoči resnično pomagajo in olajšajo prehod ločitve, je na koncu sam izid razhoda oz. ločitve, odvisen zgolj od posameznega para. Strokovnjaki svetujejo, da je zagotovo najboljši način, da se par ločitve loti po mirni poti, da ostaneta odprta za predloge, spoštljiva, ohranita razumljivo miselnost in poskušata videti stvari tudi s partnerjeve strani. To je gotovo lažje reči, kot storiti pa vendar vam takšno vedenje in odnos lahko olajšata številne muke. Imejte v mislih, da za vsako dejanja obstaja reakcija in kar se morda zdi v nekem trenutku zadovoljivo, lahko kasneje povzroči nepotrebno ogorčenje in bolečino.

Prevedeno in prirejeno po članku z Vogue UK.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To je pričeska, ki jo trenutno obožujejo vse zvezdnice in želeli jo boste tudi vi

Priporočamo tudi: Bele hlače bomo nosili kot Cindy Crawford

Najbolj brano