Odvisne od hujšanja?

Se vam zdi, da imate ves čas kakšen kilogram preveč? Zakaj je toliko žensk, ki sploh nimajo resničnih težav s težo, na dieti? Elle je poskusila odgovoriti na nekaj vprašanj, ki se dotikajo naših morebitnih težav s hrano.

Odvisne od hujšanja?

Najprej moramo razlikovati med tem, da smo pozorni na to, kako se prehranjujemo in kakšno hrano izbiramo, ter nenehnim nadzorom nad lastnim vnašanjem hrane v usta. V prvem primeru poslušamo svoje telo in njegove zahteve, v drugem pa se podredimo določenim zunanjim zapovedim. Številne ženske so pripravljene na vsa mučna odpovedovanja hrani, da bi se le približale teži, ki v družbi velja za idealno.

Od kod izvira ta potreba po nadzoru?

V naši družbi je vitkost trend, ki obenem že določa tudi naš položaj v družbi. Dieta pravzaprav pomeni vstopnico v družbo izbrancev. Da ženska ne bi bila izključena iz družbe, ves čas nadzira svojo prehrano in zanemari lastne potrebe, tako pa zanika del svojih čustev.

Se določene ženske bolj podrejajo družbenim zapovedim?

Za te ženske je večinoma značilno, da imajo zaradi svoje osebne zgodovine močno potrebo po priznanju, da so lepe in privlačne. Za to pa je seveda treba ustrezati merilom družbe. Vredna sem spoštovanja, če se znam nadzorovati in se obvladovati, če se ne prepustim svojim potrebam in čustvom. Ko nadziramo svoje prehranjevalne navade, torej ne iščemo le idealne podobe, temveč želimo obenem obvladati vse svoje morebitne čustvene obremenitve in nevarnost izbruhov, ki bi jih te lahko povzročile.

Lahko diete pomenijo prehranske motnje?

Strokovnjaki poznajo zgodbe o anoreksiji in bulimiji, ki so se na primer razvile iz manjše diete kot priprave na poletne dni in kopalke ter se nato spremenile v vsesplošno nadziranje lastnega prehranjevanja. Prehranski primanjkljaji zaradi pretiranega omejevanja pri hrani lahko sprožijo velike kompenzacijske spremembe.

Kako imeti pravi prijateljski odnos s hrano?

Odpovedali naj bi se zamisli o popolni teži in jo nadomestili s konceptom trajno uravnotežene teže, ki upošteva posameznikove dedne lastnosti, starost, posebnosti presnove … Takšen koncept vključuje ignoriranje splošnih zunanjih zapovedi (jesti je treba to in to, imeti takšno in takšno težo …) in upoštevanje notranjih vzgibov (prehranjujemo se skladno s svojimi potrebami). Da lažje dosežete ta cilj, vam lahko pomaga prehranski strokovnjak ali morda psihoterapevt, če na primer čutite, da vaša obsedenost s popolno težo v bistvu pomeni prikrivanje globljih čustev.


Prevedla Erika Švara, fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano