Oaza užitka, tik za avstrijsko mejo

Naporen vsakdanji tempo? Privoščite si konec tedna, ki bo razvajal vaše čute.

Oaza užitka, tik za avstrijsko mejo - Foto: promocijsko gradivo

Le streljaj iz Maribora, tik za mejo, vas stara cesta pripelje v pravljično vas Ernovž (Ehrenhausen) s čudovitim dvorcem na grajskem griču. Za njim se pogled odpira na številne druge gričke, posejane z vinsko trto, in novodobnega 'grofa' med njimi. Gre za moderen dizajnerski hotel Loisium Wine & Spa Resort. Če ste velika ljubiteljica vin, potem bo to pravi raj za vas, saj se prav vse vrti okoli vinske trte, grozdja in žlahtne kapljice.

Urbani življenjski slog in vinska tradicija sta tisto, s čimer so se ustvarjalci poskušali približati zahtevnim uporabnikom. Zunanja fasada hotela iz macesnovega lesa skriva v sebi 85 dizajnerskih sob, katerih domačnost pričara beljeni les, presenečenje pa kopalnica, prav nič skrita v stekleni kocki, ter 20 suit, ki razvajajo s prijetnim razgledom na vinograde. Oblikovalci so v hotel vpeljali tradicijo kraja, zato boste v njem poleg topline beljenega lesa našli precizno umeščene lesene sode in zelene keramične ploščice, za moderen pečat pa so ga nadgradili z grobimi in hladnimi sodobnimi pristopi, kot je uporaba golega armiranega betona, surovih kovinskih stojal in pultov iz zlate tolčene kovine. In vse skupaj ustvari prav posebno arhitekturno zgodbo. Z okoljem ga harmonično povezuje velik kamnit vodnjak pod ogromno brezo, vrt s kuhinjskimi zelišči, strehe, prekrite s sivko, in ogromen vinograd.

Ko boste potešili svoj arhitekturni tek, se podajte na avanturo v kuhinjo. Izbirate lahko med dvema restavracijama (Štajersko Wein­kuchl in Wine & Dine a la carte restaurant), ki jima je šef kuhinje Dominik Stolzer pred kratkim prislužil dve kapi Gault Millau. Brbončice boste lahko razvajali z novimi interpretacijami klasičnih, regionalnih jedi. Preprosto hrano z okoliških kmetij s pomočjo mednarodnih vplivov privzdignejo na raven vrhunskih sodobnih kulinaričnih dosežkov. In kjer je dobra hrana, je obvezno tudi dobro vino. Loisium skriva v sebi tudi vinoteko (preseneti vas z zlatimi tlemi, ki vzbujajo občutek hoje po mehurčkasti penini) s pestrim naborom regionalnih vin in vrhunskim programom vinskih pokušenj, ki enološkim navdušencem ponudi obsežno paleto navdihov. Manjkala ne bodo niti slovenska vina.

Za končni presežek poskrbi Wine Spa center, ki s savnami, velikim zunanjim bazenom, lesenimi gugalnimi posteljami in posebnimi tretmaji poskrbi za razvajanje in nabiranje energije za prihodnji delovni teden. Tudi terapije za lepoto in nego telesa so v znamenju vina. Kozmetika Vinoble, ki jo tu uporabljajo, temelji na grozdju in je regionalnega izvora, bolj znana Aveda pa na elementih ajurvedske tradicije zdravljenja – dišeče cvetlične in rastlinske esence s preverjenimi rituali sproščanja pozitivno delujejo na telo in duha.

Štirje namigi, ki spodbudijo užitke

Obisk 'Buschenschanka'

V okolici je polno gričev z zidanicami, kjer vam bodo v lastnih kuhinjah prijazno postregli z domačim vinom pa tudi odlično domačo hrano. Zaseka, narezek iz domačih mesnin, pravkar pečeni kruh, divjačina, kozji sir z bučnim oljem, zelnate spirale ter buhtlji, polnjeni z domačo marmelado – le kako bi se lahko uprli ponudbi vinotoča?!

Kolesarski izlet

V hotelu si izposodite kolo in se podajte na razburljive poti po vinski cesti med griči, posejanimi s trto, kjer vas bo objemala le zelena pokrajina in vas bodo pozdravljale idilične, na redko posejane domačije.

Obisk vinskih kleti

Predlagamo, da obiščete Polz, kjer že od leta 1912 pridelujejo vino. Popeljali vas bodo med sode, kjer boste lahko prisluhnili o različnih tehnikah njihovega pridobivanja, najboljših letnikih in skrivnostih njihove tradicije. Na koncu pa vas bo čakala obvezna pokušnja.

Obisk igrišča za golf

V bližini leži golf klub Mustätten, kjer lahko potešite tudi svojo športno žilico. 39 lukenj na valoviti pokrajini bo pravi izziv.

Tina Curk,
fotografije promocijsko gradivo

Najbolj brano