Noseče in v klubu 40+

Brooke Shields je imela prvega otroka pri 40 letih, Courtney Cox je bili štiri dni pred velikim praznovanjem štirih desetletij, ko je rodila punčko. Marcia Cross in Marcia Gay Harden sta zibali pri 44 letih. Geena Davis je bila prvič stara 45 in drugič 48 let. Holly Hunter je bila mamica, ko je dopolnila že 47 pomladi. Salma Hayek je bila 41-letna nosečnica, četici 'starih mam' pa se je pridružila tudi Halle Berry.

Noseče in v klubu 40+

V zadnjih letih večina žensk sicer malce vrti svojo biološko uro in s prvim otrokom počaka do poznih tridesetih let, no, zvezde Hollywooda pa so se odločile, da materinstvo premaknejo v leta po 40. rojstnem dnevu. Torej se štirideseta selijo v trideseta?

Sarah Michaud, urednica novic na Celebrety Baby Blogu, pravi: »Seveda. Mislim, da je trend zajel kar vse razvite države, ne samo Hollywooda. Vse več je zvezdnic, ki so povsem zadovoljne z dolgoletnimi zvezami, v katerih dolgo ni prostora za otroke. Potem pa se jim tja po 40. letu naenkrat začne zelo muditi.«

Courtney Cox je v enem od intervjujev priznala, da je svojo kariero predolgo postavljala na prvo mesto: »Popolnoma sem bila osredotočena nase in na kariero, tako da sem v sebi enostavno zatrla željo po otroku. Potem sem naenkrat spoznala, da sem že stara in da je skrajni čas za otroka. Mislim, da se veliko žensk prepozno zave, da s starostjo pride tudi kup zapletov in tudi čas ob potrebnih terapijah je zelo zelo omejen.«

Toda kdo lahko zameri igralki, ki se raje vidi v zmagoviti vlogi dobitnice oskarja kot pa v stranski in neopazni vlogici mamice z umazanimi plenicami v roki? Nihče, saj vendar živimo v 21. stoletju, ko gre življenje tako hitro naprej, da se večina žensk sploh ne zave, da se stara in z njimi tudi njihovo telo.

Zelo poštena je bila tudi igralka Marcia Cross (Razočarane gospodinje), ki si je že dolgo želela postati mamica in je z umetno oploditvijo končno rodila dvojčici Eden in Savannah: »Morala sem na umetno oploditev, ker nisem in nisem zanosila, pa tudi zelo pozno sem začela misliti na materinstvo. Prepozno! Zagotovo pa nisem želela ženskam sporočiti, da tudi po 40. letu vse poteka enostavno in se otroci rojevajo kot po tekočem traku. Ni tako preprosto.«

Kaj pravijo strokovnjaki?

Nosečnico po 35. letu starosti strokovnjaki obravnavajo kot rizično za nosečnost in porod ter ji pravijo 'stara prvorodnica', če rojeva prvič. Vse več je tudi nosečnic, ki po 35. letu rojevajo drugič, tretjič ali četrtič, močno pa narašča predvsem število nosečnic po 40. letu.

Najpogostejši zapleti pri porodu so prezgodnji porod, zastoj plodove rasti v maternici in povišan krvni tlak zaradi nosečnosti, tako imenovana preeklampsija.

Večja je verjetnost prezgodnjega poroda. S starejšimi porodnicami pa se je povečalo tudi število tistih, ki jih ogrožajo kronične bolezni. Glede na statistiko je delež carskih rezov pri 40-letnih nosečnicah kar 41-odstoten, kar je za 20 odstotkov več kot pri ženskah med 20. in 24. letom. Običajen delež spontanih splavov je 20-odstoten, pri 40-letnicah pa se povzpne na 25 odstotkov.

Lisa

Fotografije Reddot in Rexfeatures

Najbolj brano