Najlepši par oči

"Suho oko je ena najpogostnejših težav, zaradi katere obiščemo oftalmologa" in "Pogosteje se pojavlja pri ženskah in po petintridesetem letu" sta bila alarmna stavka, ki sem ju zasledila med brskanjem po internetu. Pomislimo: v službi šest ur buljenja v računalnik, na poti domov onesnažen zrak, doma napeta nadaljevanka, zvečer pa še pijača s prijatelji v zakajenem lokalu. Posledica: draženje v očeh, ki lahko sčasoma povzroči resno obolenje. Temu se lahko pridružijo še problemi zaradi kontaktnih leč, ki niso povsem nedolžni . . Kako težave prepoznamo in kako ukrepamo, smo povprašali oftalmologinjo mag. Kristino Mikek iz zasebne okulistične ordinacije Morela Okulisti.

Najlepši par oči

Igra solz

Izražanje čustev ni edina vloga solz. Njihova glavna naloga je, da oči vlažijo, ščitijo pred izsušitvijo, varujejo in tako omogočajo jasen vid. Preprečujejo tudi vnetja na roženici, lajšajo drsenje vek, dovajajo hranilne snovi v roženico in z njene površine odstranjujejo tujke, ki bi jo sicer poškodovali.

Solze nastajajo v solznih žlezah ob očesu in se v majhnih količinah stalno sproščajo. Z utripanjem očesnih vek se enakomerno razporedijo po površini roženice, kjer se ustvari tanek tekočinski film. V prašnem, zakajenem ali vetrovnem okolju se okrepi solzenje, ki dodatno zaščititi površino očesa. "Glavni razlog za suhe oči je zmanjšana tvorba solz, dodatno pa lahko k temu prispeva nepravilno razmerje izločkov v solznem filmu. Vzrokov za pojav teh motenj pa je več. Občutek suhih oči blažimo z umetnimi solzami, pri izrazitejših težavah pa lahko uporabimo dodatna zdravila, " razlaga mag. Kristina Mikek.

Simptomi

Ljudje s suhimi očmi opisujejo pekočo bolečino, rezanje in zbadanje, pogosto imajo tudi občutek tujka v očesu. Takšne oči prepoznamo po rdečini, razširjenih žilicah in odsotnosti leska, ponavadi so tudi preobčutljive v zakajenih in prašnih prostorih ter na vetru in svetlobi, utrudijo se že po krajšem branju, zjutraj so očesne veke zlepljene, lahko pa se pojavi še izcedek.

Večina posameznikov s to težavo ne prenese kontaktnih leč, saj se oko razdraži in pogosto celo vname, vnetje pa lahko poškoduje roženico in poslabša vid. Težave se ponavadi pojavijo na obeh očesih hkrati. Če boste brskali po enciklopedijah, je medicinski izraz za to stanje: keratoconjunctivitis sicca.

Vzroki

Kaj povzroči zmanjšana tvorba solz? Mehki deli očesa, kot sta veznica in roženica, ali vsaj posamezni predeli teh tkiv se hitro izsušijo. Suho oko je lahko posledica dolgotrajnega dela za računalnikom, suhega zraka v prostorih, cigaretnega dima ali uporabe kontaktnih leč. "Vzroki so torej številni in pri vseh pacientih jih niti ni mogoče vedno povsem zanesljivo opredeliti. Ko je solz za vlaženje površine očesa premalo, postanejo oči dražeče in občutljive. S starostjo se njihova tvorba že naravno zmanjša, pri ženskah se še nekoliko zmanjša v menopavzi, saj na to vplivajo hormonske spremembe. K zmanjšanju solzenja lahko prispevajo tudi nekatera zdravila, kot so diuretiki, antihistaminiki, uspavala, triciklični antidepresivi, zdravila za zdravljenje aken ter nekateri opiatni analgetiki.

Pozorni moramo biti tudi na vrsto bolezni, ki imajo zelo podobne simptome in znake, vendar pri njih ne prihaja do motenj tvorbe ali sestave solz. Najpogostejše med njimi so blefaritis (vnetje robov vek), entropij (rob veke se zaviha navznoter), ektropij (rob veke se obrne navzven), moten refleks mežikanja, alergična reakcija na očesne kapljice ali mazila, dražljaji iz okolja ter ne nazadnje tudi preobremenjenost oči, " pojasnjuje mag. Mikek.

Najpogostejše bolezni, ki lahko povzročijo suhe oči, so revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus (bolezen veziva, ki poškoduje tkiva), skleroderma (bolezen veziva kože) in Sjögrenov sindrom (kronična vnetna avtoimunska bolezen). Suhe oči imajo lahko tudi ljudje, ki sicer proizvajajo zadostno količino solz, a je neustrezna sestava njihove solzne tekočine. Ponavadi je v solznem filmu premalo lipidov, pomembnih za upočasnitev izhlapevanja in sušenja solzne tekočine ter ohranjanje vlažnosti očesa. Solze torej niso le voda, imajo precej kompleksnejšo sestavo.

Gre za tekočino, sestavljeno iz vode, maščob, elektrolitov, encimov, pomembnih za uničevanje bakterij, in rastnih faktorjev, ki uravnavajo celične procese na površini očesa. Tako sestavljeni solzni film ohranja površino očesa gladko in prozorno. Nekatere bolezni ali kemične poškodbe očesa vodijo do sprememb posameznega sloja solznega filma. Vnetje robov vek (blefaritis) in bolezni kože, kot je na primer rosacea, lahko prav tako spremenijo tvorbo lipidne faze in s tem povzročijo težave, ki so značilne za klinično sliko suhega očesa.

Pravilna diagnoza?

Oftalmolog s preiskavami določi količino izločanja solz in kakovost solznega filma. Prvo določi s Schirmerjevim testom, pri katerem v predel med spodnjo veko in zrklom za pet minut vstavi testni listič, kakovost solznega filma pa določi s posebnimi barvili v obliki kapljic.

Zdravljenje

Cilj zdravljenja je olajšati oziroma omiliti težave, da bi jih popolnoma odpravili, pa je malo verjetno. Gre za kronično bolezen in temu so primerna tudi zdravila, ki jih za dolgotrajno zdravljenje uporabljamo. Blažje težave lahko v začetni fazi odpravimo z uporabo umetnih solz, ki so na voljo v lekarni brez recepta. Vendar pa svetujemo, da ničesar ne počnete brez posvetovanja z oftalmologom.

Umetne solze so sterilne raztopine, podobne naravni solzni tekočini. Vsebujejo celulozne derivate, poliakrilno kislino ali dekstran. Na površini razdraženega očesa vzdržujejo solzni film in povečujejo vlaženje roženice ali, drugače povedano, na površini očesa ohranjajo površinsko napetost.

V oko jih lahko kanemo večkrat na dan, celo na eno uro. Simptome odpravijo ali vsaj omilijo. Najprimernejše so seveda brez konzervansov, saj slednji pogosto povzročijo alergične ali toksične reakcije, ki oko dodatno dražijo. Poleg umetnih solz oftalmologi v hujših primerih priporočajo še uporabo vlažilnih mazil ali gelov za oko.

Ob uporabi mazila se vid nekoliko zamegli, zato ga priporočajo pred spanjem. Suho oko pa lahko oftalmolog zdravi tudi s prekinitvijo iztekanja solz skozi solzne kanalčke. "Odprtine solznih kanalčkov, skozi katere solze odtekajo, začasno ali za vedno zapremo s kolagenskimi ali silikonskimi čepki. Kolagenski čepki se čez nekaj dni raztopijo, silikonske pa lahko odstranimo ali jih pustimo na mestu.

Ena od možnih metod zaprtja izvodil solznih žlez je tudi kirurški poseg, s katerim naredimo brazgotino in tako zapremo kanal, " razlaga mag. Kristina Mikek. Tretji način zdravljenja so protivnetna zdravila. "Pri zelo trdovratnih oblikah bolezni suhih oči so na voljo tudi druga zdravila, ki jih uporabljamo v določenih primerih. Mednje sodijo kortikosteroidi in ciklosporin A, v primerih vnetja žlez na spodnji in zgornji veki pa za določeno obdobje lahko predpišemo tudi antibiotik. Rezultati tega zdravljena se ponavadi pokažejo šele po daljšem obdob­ju, ponavadi po enem do dveh mesecih."

Pa lahko s pogostim jokanjem teoretično odpravimo ali vsaj omilimo težavo? "Načeloma ne, saj ljudje, ki imajo premalo solz, tudi med jokom opazijo, da se solze skoraj ne izločajo, vendar to velja za primere, ko gre za zelo hudo obliko sindroma suhega očesa. Pri blagih oblikah pa ne izključujem, da lahko jok vsaj prehodno nekoliko pomaga in za krajši trenutek omili težave."

Živa M. Brecelj

Najbolj brano