Mineralomanija

Minerali so povsem prevzeli svet kozmetike in postali glavne zvezde v naših kremah in ličilih. Kakšni so njihovi blagodejni učinki? Katere izbrati? Je čas, da se nad njimi brezpogojno navdušimo?

Mineralomanija

»Že več let sklepamo, da bo, če bomo določeni kremi dodali alge ali termalno vodo, prišlo do asimilacije določenega deleža mineralov, « pojasnjuje Patricia Pineau z oddelka za raziskave pri podjetju L’Oréal. »Danes odkrivamo možnost nadzora združevanja, doziranja in kemijske oblike mineralov, ki jih uvedemo v določeni izdelek. Od empiričnega znanja smo prešli k pravemu obvladovanju, kar je velik napredek v kozmetični industriji. Kako se je to sploh lahko zgodilo? Raziskovalno vprašanje je bilo: kako negibno mineralno snov oziroma kamen spremeniti v živo mineralno snov, ki bi imela kozmetični učinek na našo kožo? Odgovor je preprost, a treba ga je bilo seveda odkriti. In glasi se: voda.«

Minerali namreč ‘oživijo’ šele v trenutku, ko jih raztopimo v vodi. To velja za malahit, rodohrozit in smitsonit, ki jih najprej zmeljejo, potem pa spremenijo v tekoče izvlečke, ki jih celice lahko asimilirajo. Vseh težav pa s tem še ni bilo konec. Določiti je bilo treba še, kako ta mineralno-vodni koktajl primerno odmerjati. »Za vsak mineral obstaja specifična lestvica, znotraj katere je koncentracija minerala idealna, « razlaga Patricia Pineau. »Če minerala ni dovolj, učinka ni, če ga je preveč, pa je brez koristi, saj ga celica ne porabi.« Strokovnjake na tem področju čaka še veliko dela, še posebej ker eno ali dve bistveni vprašanji ostajata brez odgovorov. Ne obvladujemo na primer še ujemanja med celicami in minerali. Celica in mineral sta namreč kot ključavnica in ključ: katerikoli mineral se ne more spojiti s katerokoli kožno celico. Bolje moramo spoznati tudi sinergijo mineralov: nekateri delujejo le v parih, kot na primer natrij in kalij, ki družno skrbita za hidratacijo. »Natrij ‘odpre vrata’, skozi katera vstopi voda, kalij jih zapre, « navdušeno pripoveduje Patricia. In kaj se zgodi, kadar minerali niso topni? »Diamant, safir, ametist ali turmalin, ki se v vodi ne raztapljajo, uporabljamo v mikronizirani obliki in z njimi delujemo na površje kože. Zelo zanimivo je, da imajo – poleg tega da omogočajo ‘soft focus’ učinek – tudi piezoelektrične lastnosti. Kaj to pomeni? Delci se pod vplivom UV-žarkov polarizirajo in tako izzovejo manjši vročinski udar, ki deluje na mikrocirkulacijo in poživi sivo kožo. Zaradi njihovih izjemnih moči smo na minerale nori vsi – tako lepotna industrija kot njeni uporabniki.«

Mineralni make-up: čarobni puder

Novinarji, ki spremljajo lepotno industrijo, se strinjajo, da tolikšnega navdušenja nad določenim izdelkom za ličenje še ni bilo. Trenutno najbolj dovršeno ličilo ne vsebuje ne vode in ne olja, sestavljeno je iz naravnih ali sintetičnih mineralnih delcev.

Zakaj so vsi tako nori nanj?

Pudri nove generacije, ki so nastali v ZDA, so Evropo očarali v začetku tega leta. Formule, ki jih čez lužo po božje častijo vsi, ki imajo težave s kožo, preobčutljivo zaradi uporabe agresivnih izdelkov, vsebujejo malo sestavin, so inertne, brez konzervansov in z naravno sončno filtracijo; ker vsebujejo cinkov oksid, pa se je izkazalo, da delujejo tudi blažilno. Z njimi bodo seveda zadovoljni tudi vsi, ki nimajo občutljive kože, izjema je edino nagubana in zelo suha koža, saj formule ne vsebujejo ne mehčalnega voska ne mehčalnega olja.

Uporaba

Mineralni puder obvezno nanašajte s posebnim čopičem: pazite, da bo dovolj mehak in gost, da bodo dlake zdrobile optične delce in izvlečke biserčkov. V pokrovček dajte zelo majhno količino pudra, vanj pomočite čopič, nato ga na kožo nanesite tako, da z dlakami močno pritiskate nanjo. Novi pudri, ki delujejo kot loščilo, prekrivajo pore in zagotavljajo dolgotrajen sijaj brez prelivanja barv. Čez dan sijaj ne zbledi, rahli učinek ‘soft focus’ pa izvrstno prikriva manjše nepravilnosti. Za piko na i uporabite podlago ‘primer mineral’, ki naredi vašo kožo žametno in olajša nanašanje pudra. Enak postopek uporabite pri rdečilu ali senčilu z učinkom lakastega premaza.

Na etiketah iščite:

  • malahit, ki vsebuje veliko bakra in je zato idealen za nevtralizacijo prostih radikalov;
  • rodohrozit, ki ga je ogromno v manganu, varuje pa pred UV-žarki in tako tudi pred staranjem;
  • smitsonit, pravi koktajl iz cinka, železa in magnezija, ki kožo čisti in spodbuja njene funkcije;
  • hematit, ki ga je veliko v železu, skrbi pa za večjo sintezo kolagena;
  • obsidian, zmes silicija, natrija, železa in kalija, ki je kot nalašč za pospeševanje celične sinteze.

Zakaj minerale potrebujemo?

Kalcij, magnezij, silicij, železo, mangan . . Brez njih koža oslabi, upočasni svoje procese, ogrožene so njene osnovne funkcije . . Posledično se posuši in postara prej, kot bi bilo potrebno. Raziskovalci so odkrili, da igrajo minerali izjemno pomembno vlogo pri stimulaciji in varovanju celic: baker deluje protiradikalno, natrij preprečuje izsuševanje kože, železo pospešuje sintezo kolagena . . In ker jih telo samo ne proizvaja, moramo poskrbeti za njihov vnos.

Prevedla Alenka Koželj

Fotografija Marc Philbert

ELLE december 2007

Najbolj brano