Letališča sveta: Izgubljeni v tranzitu

Pozabite na cilj, pomembna je pot. Medtem ko čakate na let, se zabavajte!

Letališča sveta: Izgubljeni v tranzitu - Foto: Shutterstock in promocijsko gradivo, Shutterstock, promocijsko gradivo

Schiphol

Kje: Nizozemska

Na kratko: Amsterdam je zelo posebno mesto, kar boste ugotovili takoj po prihodu na letališče ... Ki ga potem morda celo ne boste želeli zapustiti.

Nakupovanje: Schiphol ponuja možnost splet­ne rezervacije. Predmet poželenja vam bodo hranili dva dni.

Hrana: Restavracija Bubbles Seafood je na 31. mestu najboljših letaliških restavracij na svetu.

Schiphol Airport

Počitek: V okviru Schiphola sta dva hotela. Našli boste tudi salon za masažo z obetavnim imenom Back to Life Massage; tisti, ki si želite le miru, pa lahko obiščete center za meditacijo Silence Center.

In še: Med čakanjem na let lahko svojo srečo preizkusite v kazinoju.

Posebnosti: Schiphol je na seznamu petih najboljših letališč za ljubitelje umetnosti. Imajo še bogato letališko knjižnico in poseben oddelek muzeja Rijksmuseum. Na terminalih se nekajkrat na leto menjavajo vredna umetniška dela.

Changi Airport

Kje: Singapur

Na kratko: Changi radi obiskujejo tudi tisti, ki ne potujejo.

Nakupovanje: Gucci, Fendi, Miu Miu, La Perla, Hermès, Chloé, vse neobdavčeno? Ooo, da!

Hrana: Po 50. lokalu smo nehali šteti. Changi ponuja vse. Brez napora boste našli svoj najljubši lokal.

Changi Airport

Počitek: Ambassador Transit Hotel ponuja rezervacijo sobe za šest ur. Na strehi imajo odprti bazen, v katerem lahko uživate za 15 dolarjev. No, za počitek vam ni treba dati niti centa, če pogledate, ali vas v Snooze Loungeu čaka kakšen prost ležalnik.

In še: Prebudite otroka v sebi, obiščite prostor za zabavo. Tu so kino, tudi Xperience cona, na voljo sta vam igralni konzoli Xbox in Playstation 3.

Posebnosti: Tobogan. 12 metrov visoki tobogan, ki pri spustu zagotavlja hitrost šest metrov na sekundo.

Dubai International

Kje: Dubaj

Na kratko: Veliko, pretirano, razkošno. Letališče v Dubaju je odličen uvod v raziskovanje te dežele. Dovolj je, če rečemo: zlate palme.

Nakupovanje: Rekli smo, da je v Dubaju vse večje. In ne šalimo se. Dubai Duty Free ni običajna trgovina, temveč ogromno nakupovalno središče.

Hrana: Pekarna Paul's in sladoledni bar Haagen Dazs sta postojanki, ki ju ne smete spregledati. Malinova pita in ledena sladica iz čokolade vam bosta dali novih moči za nadaljevanje poti.

Dubai International

Počitek: Hotel je v sklopu letališke zgradbe, zavzema zadnji dve nadstropji in šteje 88 sob. Ima predsedniški in kraljevski apartma, v katerih doživite luksuz na najvišji ravni. Poleg tega so na voljo spalne kabine za 16 evrov na uro.

In še: Fitnes, spa, džakuzi in bazen? G-Force telovadnica ponuja vse to ter še sprostitvene šiatsu masaže.

Posebnosti: Na letališču najdete tudi chill-out območje in Zen vrt. Na chill-out območju je Wi­Fi internet brezplačen; v Zen vrtu pa lahko uživate pod palmami in borovci ob pršenju vodnih kapljic.

London Heathrow (Lhr)

Kje: Velika Britanija

Na kratko: Najbolj znano letališče na svetu.

Nakupovanje: Heathrow postavlja razkošje na višji nivo. Ponudba znamk je večja kot v drugih prestolnicah. Na istem mestu boste našli nove kolekcije s podpisom Burberry, Dior, Mulberry, Gucci, kot smetana na torti je tu modna hiša Harrods, ki se razprostira na več kot tri tisoč kvadratnih metrih.

Hrana: Poznani kuhar Gordon Ramsay je odgovoren za restavracijo Plane Food. Če vam uspe pravočasno rezervirati, lahko računate na specialitete 'za s seboj', Ramsayjevo hrano pa lahko odnesete na letalo.

London Heathrow

Počitek: Yotel hotel ponuja sobe od deset funtov na uro.

In še: Če letite z letalsko družbo Virgin, lahko vstopite v njihov ekskluzivni klub, ki s svojim dizajnom spominja na najboljše nočne klube.

Posebnosti: Pisatelj in novinar Toni Parsons je svoje delo Departures: Seven Stories from Heathrow (Odhodi:  Sedem zgodb s Heathrowa) posvetil temu letališču. Pisatelj Alain de Botton pa je šel še korak dlje: za teden dni se je preselil na letališče, rezultat pa je knjiga Heathrow – dnevnik.

Haneda

Kje: Japonska

Na kratko: Spletna stran forberstraveler.com je to letališče razglasila za najbolj točno na svetu, zato pazite na čas letov, japonska preciznost je na delu.

Nakupovanje: Na terminalu za mednarodne lete najdete nakupovalno območje Edo-Koji, ki je urejeno v tradicionalnem japonskem stilu. No, naj vas to ne zavede, znamke prihajajo z vsega sveta.

Hrana: Najbolje se jé na območju Edo Market Place. Izbirajte med lokalnimi specialitetami, kot so suši, ramen, soba, sukijaki, jakiniku, kušijaki, tonkatsu in jošoku.

Haneda Airport

Počitek: Na letališču je hotel, katerega sobe so v obliki kockastih hišk, v kabini pa boste našli posteljo, obešalnike in nočno omarico.

In še: V petem nadstropju sta Tokyo Pop Town in velika trgovina Hello Kitty. Seveda je tu tudi planetarij.

Posebnosti: Za fantastičen futuristični dizajn je odgovoren tim arhitektov: Cesar Pelli, Fred Clarke in Rafael Pelli.

München Airport

Kje: Nemčija

Na kratko: Kar ponuja, najbolje opiše njegov preprosti slogan: več kot letališče.

Nakupovanje: Svetujemo, da pozornost usmerite na nemške blagovne znamke, kot sta Hugo Boss in Escada.

Hrana: Množica kavarn in restavracij, ki ponujajo prav vse, od hitrih prigrizkov do resnih obrokov, kakršnih se ne bi sramovali niti v najbolj znanih restavracijah.

Počitek: VIP-potnikom so na voljo luksuzni apartmaji, preostali se lahko prijavijo v katerem od hotelov Kempinski in Novotel. Pod okriljem Kempinskega je Fit & fly Spa center z bazenom.

München Airport

In še: Če ste športnica, lahko skočite do letališke telovadnice ali se kratkočasite z odbojko na plaži (res, na tem letališču je dvorana s pravim peskom).

Posebnosti: Če vas v Münchnu doleti kakšna zdravstvena tegoba, bodite brez skrbi. Tu so: ordinacija zdravnikov splošne prakse, stomatolog in ginekolog, oftalmološka klinika za lasersko odprav­ljanje dioptrije.

Prevedla in priredila: Katja Vidrajz

Najbolj brano