Krvavenje dlesni

Gingivitis je vnetje dlesni, ki povzroča krvavitve; če ga ne zdravimo, lahko pride do parodontoze in trajnih poškodb dlesni, posebno globokega tkiva, ki podpira zobe, kar vodi v njihovo majanje in izpadanje. Ker je vnetje dlesni zelo pogosto v nosečnosti, lahko slabo vpliva celo na plod.

Krvavenje dlesni - Foto: Fotografija Karina Taira

1. Čutite bolečine v ustni votlini?

2. Vam umivanje zob in trda hrana povzročata krvavenje dlesni?

3. Ste opazili nastanek razmikov med zobmi?

4. Občutite otekle in napete dlesni?

5. Ste opazili, da so se dlesni premaknile navzdol ali navzgor, zobje pa se zdijo daljši kot prej?

6. Imate stalno slab zadah?

7. Ste opazili gnojni izcedek med zobmi in iz dlesni?

8. So vaši zobje občutljivejši, ko prežvekujete?

9. Imate rane v ustni votlini?

10. Ali med žvečenjem občutite premikanje zob?

Če imate katerega od zgoraj naštetih simptomov parodontalne bolezni, čim prej obiščite zobozdravnika.

Prvi znaki

Otekle in krvaveče dlesni, izcedek, občutljivi zobje in slab zadah so znaki parodontoze, resne okužbe, zaradi katere lahko začnemo izgubljati zobe. Najpogostejša znamenja akutnega gingivitisa so močna občutljivost in krvavenje dlesni ter bolečine pri žvečenju, pordelost na robu dlesni pa je lahko znak kroničnega vnetja. Omenjeni simptomi opozarjajo na nastanek parodontalnih žepov, v katerih se nabirajo bakterije, odgovorne za bolezen.

Prav ta globoka mesta v dlesni so idealni življenjski prostor zanje, saj se v njih nabirajo ostanki hrane, pomanjkanje kisika pa dodatno ugodno vpliva na njihovo preživetje in razmnoževanje. Če zdravljenja ne začnemo pravočasno, se lahko v žepih začne nabirati gnoj in navadno vnetje dlesni se razvije v kronično parodontalno bolezen, kar pomeni, da začenjajo zobje dokončno izgubljati oporo, se samodejno majati in posledično tudi izpadati.

Vzrok vnetja dlesni

Glavni vzrok je pomanjkljiva zobna higiena, saj ostanki hrane ostajajo med zobmi oziroma med zobmi in dlesnimi, bakterije pa dlesni okužijo. Te začnejo rdeti in zatekati, med ščetkanjem in nitkanjem pa tudi krvaveti. Drugi vzroki za nastanek vnetja so zobne obloge, zobni kamen, karies, zobne proteze, ki dražijo dlesni, obrabljene zalivke, hormonsko neravnovesje in nekatera zdravila. Zobni kamen namreč preprečuje pretok kisika pod dlesen ter draži in ustvarja ploden teren za razvoj mikroorganizmov.

Otekle, krvaveče in vnete dlesni, občutljive za dotik, pa so lahko tudi posledica pomanjkanja vitaminov, predvsem A in C, ter nekaterih mineralov in oligomineralov, kot so kalcij, kalij, natrij, železo in magnezij. Raziskave, ki so jih opravili na ameriški akademiji parodontologije, so pokazale, da prehrana, ki vsebuje veliko vitamina C, ohranja zdrave dlesni, saj učinkovito zmanjša tveganje za vnetja. Oba omenjena vitamina zmanjšata tudi krvavenje in igrata pomembno vlogo pri obnavljanju veznega tkiva in krepitvi zob.

Zdravljenje

Če gre za blago obliko, so dovolj že pravilno ščetkanje zob, vsakodnevna uporaba zobne nitke in izpiranje z ustnimi vodami na osnovi klorheksidina. Zdravljenje gingivitisa namreč temelji na odstranitvi oblog z zob in dlesni ter s tem bakterij. Tako vzpostavimo normalno kroženje krvi in dlesni vrnemo naravno barvo in odpornost. S temeljito ustno higieno, tako pri zobozdravniku kot doma, lahko hitro odpravimo težave, kot so oteklost, rdečina, bolečina in krvavenje. Zdravljenje pospeši tudi uravnotežena prehrana z malo sladkorja in veliko vitamini.

Ko se težava razvije v kronični parodontitis (vnetje parodoncija, torej kosti, ki obdaja zob, cementne plasti zoba, pozobnice in dlesni), postane zdravljenje bolj zapleteno. Vnetje preide v globoki parodoncij, in če ga ne zdravimo, nam lahko čez čas začnejo izpadati zobje.

Obolenja dlesni v nosečnosti

Povezava med boleznimi dlesni in nosečnostjo je že dolgo znana. V 18. stoletju so zdravili ‘nosečniški zobobol’, stoletje pozneje so začeli govoriti o hiperplaziji dlesni v nosečnosti.

Danes se skoraj vse nosečnice zavedajo, da je splošno zdravstveno stanje v nosečnosti osnovnega pomena za plod, le redke pa vedo, da lahko sistemska zdravstvena motnja, ki jo povzroča bolezen dlesni, vpliva na stanje ploda ter povzroči prezgodnje rojstvo otroka in njegovo prenizko porodno težo. Znanstveniki so z raziskavami dokazali povezavo med globino obzobnih žepov matere ter prezgodnjim porodom in novorojenčkom s prenizko porodno težo.

Vnetje dlesni v nosečnosti prizadene veliko žensk, težava pa je tesno povezana s stanjem dlesni pred zanositvijo. Vnetje se lahko razvije v hiperplazijo (povečanje in razraščanje tkiva), bolečine, krvavenje, nastanek žepov ali njihovo poglobitev in majanje zob. Težave pripisujejo bolj spremembam v sestavi bakterijskih oblog kot njihovemu povečanju. Raven estradiola (estrogeni hormon, ki nastaja v jajčniku in placenti) in progesterona (steroidni hormon, ki ščiti nosečnost in ga izločata rumeno telesce in placenta) se zelo poviša, kar naj bi vplivalo na razmnoževanje nekaterih bakterij (B.Melaninogenicus in P.Intermedia).

Okužba se lahko prenese na genitalije in sečila ter vpliva na nosečnost. Na izid nosečnosti naj bi tako vplivala kombinacija strupov, ki nastajajo zaradi bakterij, ki jih proizvaja materino telo. Za zdravega novorojenčka in čim mirnejšo nosečnost sta torej izrednega po­mena prav preventiva ter odprava težav z dlesnimi in zob pred načrtovano nosečnostjo, saj je farmakološko zdravljenje, ki ga tovrstna obolenja zahtevajo, v nosečnosti navadno omejeno.

Živa M. Brecelj

Fotografija Karina Taira

Za strokovne nasvete in pomoč pri oblikovanju prispevka se zahvaljujemo zobozdravniku dr. Stefanu Abbatiju.

ELLE maj 2009

Najbolj brano