Samopregledovanje je pomembno

Vprašanja, kdaj si pa ti nazadnje opravila samopregled dojk, si prijateljice med seboj ne postavljajo pogosto oziroma največkrat sploh nikoli. Pa bi si ga morale, saj s samopregledovanjem dojk naredimo največ za zgodnje odkrivanje raka dojk, ki velja za eno tistih bolezni, ki najbolj ogrožajo življenje žensk.

Samopregledovanje je pomembno - Foto: Shutterstock

S samopregledovanjem je lažje zaznati spremembe

Ta dejstva bi moralo poznati vsako mlado dekle in vsaka ženska. Lekadol in Europa Donna s projektom osveščanja poudarjata pomen majhnega dejanja, ki ga vsak od nas lahko opravi sam za zdravo življenje.

S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje.

Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Po izgubi menstruacije bi si ženske morale pregledati dojke na izbrani dan v mesecu. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

Kako izvedemo samopregledovanje?

1. Po kopanju si oglejte dojke v ogledalu in jih primerjajte. Prepričajte se, da ni nobenih vidnih sprememb. Nato sklenite roke za glavo in ponovno preverite, da ni sprememb.

2. Dvignite desno roko in položite levo dlan na desno dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.

3. Nagnite se naprej in podprite desno dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.

4. Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Na kakšne znake moramo biti pozorni ob samopregledovanju?

  • Bulica ali zatrdlina v dojki oz. pod pazduho.
  • Vdrta prsna bradavica ali spontan izcedek iz dojke.
  • Sprememba oblike ali velikosti dojke.
  • Sprememba barve kože.

Če opazite katerega izmed teh znakov, obiščite zdravnika družinske medicine ali ginekologa oziroma odklikajte na spletno stran Europadonna združenje, kjer si lahko preberete več o raku dojk.

 

Europa Donna, Europadonna zruženje

Najbolj brano