Kako zdraviti sončne opekline in negovati kožo, ki je bila izpostavljena soncu

Predstavljamo vam, kako oblažiti in zdraviti sončne opekline, ko pozabite na uporabo in nanos primerne kreme za sončenje, čeprav vam zagotavljamo, da si po prebiranju tega članka, kaj takega, kot je pozabiti na SPF, ne boste več privoščili.

Kako zdraviti sončne opekline in negovati kožo, ki je bila izpostavljena soncu - Foto: Profimedia

Sončne opekline so resna stvar in lahko resno ogrozijo vaše zdravje in navsezadnje tako pričakovane počitnice. Zagotovo niso naša prva izbira in vsi bi se jim radi izognili. Samo predstavljajte si, kako nelagodno je lahko, ko se po napornem letu končno odpravimo na dopust, se po dolgi vožnji do morja končno uležemo pod sonce, pozabimo na SPF, misleč, da ne bo nič, tista urica, ko bomo svoje telo prepustili sicer nadvse prijetnim sončnim žarkom, pozdravijo pa nas žgoče, pekoče in boleče opekline… in praktično uničijo naš dopust.

Kožni rak je najpogostejša oblika raka na svetu in to je dejstvo je resnično zaskrbljujoče. Predstavljajte si, kakšno škodo lahko močni sončni žarki pustijo na naši koži skozi več let "nastavljanja" soncu. Se tudi vam zdi, da je ob zgoraj navedenem dejstvu nekoliko noro tvegati opekline in si zatiskati oči, da se vam pa nič ne more zgoditi? Čim prej se vzemite v roke, kupite primerno kremo z ustreznim zaščitnim faktorjem in seveda ne pozabite na zadosten nanos SPF-ja.

Zaščita pred sončnimi žarki je izjemno pomembna, kjer koli že ste, pravijo strokovnjaki. Raziskave celo kažejo, da se več kot 60 % opeklin zgodi, ko so ljudje doma in ne v tujini. Čeprav je zagotovo naš končni cilj, da se popolnemo izognemo opeklinam, se včasih, tudi ko smo povsem prekriti s SPF50, zdi, da nas sončne opekline še vedno najdejo.

Torej, kako se zaščiti pred sončnimi opeklinami oz kako si pomagati, da bomo bolečine kar se da ublažili

1. Zakrijte se

Če ste si na soncu nenamerno opekli kožo, pokrijte prizadeta območja in ostanite v senci, dokler se sončne opekline ne zacelijo, svetujejo strokovnjaki.

2. Naj vaša koža diha

Nosite ohlapna bombažna oblačila, ki koži omogočajo, da" diha "na opečenih mestih.

3. Lajšanje bolečin

Če so bolečine močne in opekline resnično hude, si jih lahko pomagate lajšati s pomočjo analgetika ali z zdravili, ki pomagajo zmanjševati vnetje, ki ga opeklina povzroča. Nesteroidna protivnetna zdravila, kot je ibuprofen, so idealna in jih je treba jemati vsaj 48 ur, če seveda na zdravilo ni kontraindikacij. Paracetamol bo pomagal pri bolečinah, vendar ima ta le malo vpliva na vnetja. Lahko si tudi pomagate z mrzlimi obkladki in mazili z aloe vero.

4. Obisk pri dermatologu

Če vas skrbi morebitna škoda, ki jo je sonce povzročilo vaši koži, se dogovorite za sestanek pri dermatologu, ki vas bo ustrezno ocenil in svetoval.

5.  Nanesite hladen obkladek

Nanesite brisačo, namočeno v hladno vodo za 15 minut, ali pa se ohladite v hladni kopeli ali prhi. Pazite, da temperatura ostane tik pod mlačno toplo in poskrbite, da je vaša prha izjemno nežna, nikar se ne poslužujte močnih vodnih curkov.  Če so se vam mehurji že začeli razvijati, morda raje izberite kopel.

6. Nega po prhi

Kože ne drgnite z brisačo, ampak jo nežno posušite, ko iztopite iz kadi. Po kopeli ali prhanju uporabite neparfumirano kremo ali losjon za pomiritev kože. Uporaba tega zdravila je potrebna za zmanjšanje videza luščenja, kar bo morda treba nadaljevati še nekaj tednov. Nanesete lahko tudi Aloe vero v obliki gela ali losjona, ki je izjemno koristna za pomiritev kože. Aloe vera ne le hladi kožo, temveč deluje tudi protivnetno. Bodite previdni pri uporabi krem ali losjonov, ki vsebujejo zemeljsko olje, benzokain ali lidokain, saj lahko ujamejo toploto v koži ali povzročijo lokalno draženje kože.

7. Uporaba kreme s stereoidi

Uporaba šibke steroidne kreme, kot je 0,5-1% hidrokortizona v 48 urah, lahko zmanjša bolečino in oteklino zaradi sončnih opeklin ter pospeši proces celjenja, vendar se temu vseeno raje izognemo pri majhnih otrocih.

8. Izberite pravi SPF

Izberite zaščitni faktor, ki je primeren za vaš tip kože. Če ste zelo svetle polti, uporabite SPF 50+ z zaščito 5 * UVA, če je vaša polt bolj olivnata lahko uporabite SPF 30, temnejši odtenki kože pa morajo imeti najmanj 15 SPF.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Horoskop: Ženske, rojene v teh nebesnih znamenjih, uspejo kasneje v življenju

Priporočamo tudi: To je najnovejši trend manikire tega poletja, v katerega se boste zaljubili

Najbolj brano