Kako se po prekrokani noči SPRAVITI K SEBI?

Ko ste bili mlajši, ste po prekrokani noči hitro prišli k sebi. To vam lahko uspe tudi danes ...

Boli vas glava, v ustih imate kisel priokus, moti vas dnevna svetloba in vsi zvoki so preglasni? Dobrodošli v 'jutru potem'.

Senco na dobro večerno zabavo z lahkoto meče jutranji maček, če ga spremljajo še luknje v spominu, pa verjamemo, da boste sebi in drugim obljubili, da se kaj takega ne bo nikoli ponovilo. Nalijte si kozarec vode in posezite po sončnih očalih. Dan bo še dolg. Da ne bo predolg in da do 'zavijanja' v glavi sploh ne bo prišlo, pa smo za vas pripravili nekaj koristnih nasvetov. Pamet v glavo in kozarec iz rok!

Pred

Jejte. Preden zakorakate v bar, obvezno pojejte večji obrok, sestavljen iz veliko vlaknin in malo maščob. Pijača na prazen želodec ni dobra ideja. Hrana bo upočasnila absorpcijo alkohola v telo, zato je dobro, da z njo 'obložite' želodec.

Pijte. Zaželeno je, da je vaše telo pred večernim izhodom dobro založeno z vodo. Popijte poln kozarec vode, sadnega soka ali kokosove vode. Elektroliti bodo hidrirali celotno telo. Bolje je, da so celice zasičene z vodo, saj bodo tako pozneje 'popile' manj toksičnih snovi iz alkoholnih pijač.

Vzemite nadomestilo. Če imate možnost, vzemite prehransko dopolnilo, ki ščiti in razstruplja jetra. Z njim boste poskrbeli za njihovo pravilno delovanje in hitrejše čiščenje strupov. Tudi vitamin C je znan kot odlična zaščita pred jutranjim mačkom.

Odpočijte se. Preden se odpravite na žur, malce zadremajte in si odpočijte. Če boste utrujeni, vas bo alkohol jutro po tem še hitreje zlomil.

Medtem

Pijte svetle pijače. Zahvaljujoč procesu filtracije, je manj verjetno, da vam bodo svetle in prozorne alkoholne pijače povzročile glavobol. Na embalaži džina, vodke ali viskija poiščite oznake, kot je pure ali triple destilated. Bolj ko je pijača čista, boljša je in temu primerno seveda dražja, tako da je boste verjetno že iz tega razloga popili manj. Čista zmagovalna kombinacija!

Izogibajte se alkoholnim mešanicam. Džin je v redu, tonik pa niti ne. Viski je sprejemljiv, kokakola ni. Razredčevalci pijač so polni ogljikovih hidratov, in ker je pijače količinsko več, se želodec bolj širi in tako omogoča absorpcijo več alkohola, kar vsekakor ni dobro. Če že ne morete spiti čiste vodke, ji dodajte malo limoninega soka ali jo mešajte z naravnim sokom pomaranče ali ananasa. Posebej se potrudite, da ne pijete več kot eno vrsto alkoholne pijače. Pina colada + pivo + kozarec vina + žganje = težava.

Grizljajte. Če so v baru manjši prigrizki, priporočamo, da grizljate. V mislih imejte samo, da vas slani kikirikiji, oreščki, čips in olive delajo še bolj 'žejne' ter silijo, da pijete še več (zdaj veste, zakaj so v določenih barih takšni prigrizki zastonj). Če je mogoče, raje naročite nasekljano zelenjavo, sir in pite s priloženimi omakami. Mlečni izdelki upočasnjujejo absorpcijo alkohola, zato lahko Francozi pijejo vino ves dan, medtem ko jedo sir.

Pijte z malimi požirki. Ne nalivajte se. To ni elegantno, niti zdravo. Idealno bi bilo, da ob eni alkoholni pijači popijete kozarec vode. Načrtujte vnaprej. Če veste, da boste pili, nikar ne vozite. Taksi je pametna rešitev. Ko boste odhajali iz bara, si naročite stekleničko vode, ki jo boste spili v taksiju na poti do doma.

Potem

Pijte dalje, a ne alkohola! Ko pridete domov, popijte kozarec vode ali sadnega soka. Fruktoza vpliva na hitrejše izgorevanje alkohola in je idealen pospeševalec presnove. Če ste res pretiravali, popijte še blag analgetik (zalijte ga s pol litra vode) in se odpravite spat.

Umijte se. Tudi če ste zelo utrujeni, si obvezno očistite obraz. Ne le da bo zadovoljna vaša kozmetičarka, hladen pljusk vode vam bo zagotovo tudi prijal. Namažite si obraz s kremo in nikar ne preskočite tiste za nego okoli oči. Zjutraj boste videti manj zabuhli.

Prezračite. Spite ob odprtem oknu. V takšnih primerih je kisik za vaš organizem več kot potreben. Izogibajte se klimatskim napravam, ki zrak v prostoru le sušijo.

Naslednje jutro

Priskrbite telesu tekočino. To lahko naredite na več načinov. Oprhajte se s čim bolj hladno vodo, da pospešite krvni obtok. Nato spijte vsaj dva kozarca vode, medtem ko se kavi poskusite izogniti čim dlje, saj je diuretik. Preostanek dneva skrbite za zadosten vnos tekočine in se izogibajte alkoholu.

Jejte. Izogibajte se težki in praženi hrani. Prva stvar, ki bi jo morali zaužiti, je polnozrnati kruh z nekaj medu. Kruh bo vpil tekočine iz vašega želodca, med pa vsebuje fruktozo, zato skupaj nevtralizirata ostanke alkohola v vašem telesu. Če nimate medu, posezite po kateremkoli sadju.

Pojdite ven. Svež zrak in sončna svetloba zares pomagata. Gibanje tudi. Sprehodite se s hitrim korakom in med tem globoko dihajte (ne pretiravajte, da ne pride do hiperventilacije), da 'zaužijete' čim več kisika.

Prevedla in priredila Petra Windschnurer

Preberite še: → Kaj pripraviti za nenačrtovano druženje? (z nasvetom Darje Končarevič iz ljubljanske Bazilike)

Priporočamo tudi:→ Kakšen naj bo vaš jedilnik v tednu med menstruacijo?

Fotografije: Profimedia

Najbolj brano