Kako preprečiti panični napad

Napad panike je doživetje intenzivnega strahu, ki ga spremljajo številni telesni simptomi: pospešeno bitje srca, bolečina v prsih, znojenje, vrtoglavica, občutek dušenja, odrevenelost ... Ker gre za res neprijetno izkušnjo, je pomembno, da odkrijete povzročitelje (česa vas je strah), mi pa vam svetujemo, kako se napadom izogniti ali jih vsaj ublažiti.

Kako preprečiti panični napad - Foto: profimedia

Preventiva in samopomoč

Z vajami za sproščanje se zmanjša splošna napetost, izboljša cirkulacija in uravnoteži dihanje. Po njih je priporočljivo, da si posameznik zamiš­lja situacije, ki v njem vzbujajo strah, ter jim doda pozitiven rezultat. Spremeniti je treba tudi način razmišljanja o napadih, pomagajte si z avtosugestijo: če se napad ponovi, si ponavljajte, da to ni nič hudega in da bo minil; osredotočite se na kaj prijetnega, pojte si, spijte kozarec vode, dihajte enakomerno ...

Prekinite začarani krog

Tisti, ki je panični napad že doživel, si lahko narobe razlaga njegove simptome: hitrejše bitje srca kot težave s srcem, vrtoglavico kot grožnjo za možgansko kap ... kar ponovno vodi v zaskrbljenost, tesnobnost, paniko. Naučite se pravilno tolmačiti znake paničnih napadov.

Psihoterapija kot pomoč

Če trpite za anksioznostjo, poiščite pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri