Kako negovati sončne opekline

Vsi vemo, da je zaščita pred soncem najboljša preventiva in da sončnih opeklin sploh ne bi smeli 'pridelati', pa vendar se lahko zgodi, da se zaradi podcenjevanja moči sonca vseeno spremenite v kuhanega raka.

Kako negovati sončne opekline - Foto: Žiga Mihelčič

Prvi korak: Poiščite senco

Če ste zunaj in opazite, da koža postaja občutljiva in rdeča, takoj poiščite senco. Opeklin na soncu ne boste mogli oskrbeti.

Drugi korak: Ohladite kožo

Vročico iz telesa spravite z mrzlo prho. Splošno prepričanje, da si lahko pomagate z ledom, je napačno, saj lahko ta povzroči še več škode, če ga na koži pustite predolgo.

Tretji kora: Kožo pomirite 

Kožo pomirite z nanosom tankega sloja aloe vere (stekleničko hranite v hladilniku) ali hidrokortizon kremo, če je srbeča.

Četrti korak: Popijte dovolj tekočine

Sončne opekline lahko vodijo k sončarici, zato pazite, da v telo vnašate dovolj tekočine. Dokler se rdečina ne umiri, vsako uro spijte vsaj en velik kozarec vode.

Peti korak: Opazujte kožo

Če se začnejo pojavljati mehurji, je pomembno, da jih ne predrete, saj bi s tem povečali tveganje za infekcijo. Od njihove velikosti je odvisno tudi, ali je treba poiskati zdravniško pomoč.

 Šesti korak: Kože ne lupite!

Ko se sončne opekline začnejo zdraviti, se uprite skušnjavi, da bi lupili delčke kože ali uporabili grob piling za telo, kajti oboje ima lahko v procesu zdravljenja nasproten učinek. Kožo izdatno mažite z vlažilnimi kremami.

Pripravila: Nina Pretnar

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri