Kako meditirati? Ponavljajte za nami: ommm ...

Ste že preboleli svojega učitelja joge? Masaže ne delujejo več? Zakaj ne bi do sprostitve prišli po poti, ki jo dobro poznajo manekenke in slavni in ji pravimo meditacija? Če jo izvajate prav, vaš razum ne bo več toneča jadrnica brez vetra v jadrih. Dajmo, ponavljajte za nami: ommm ...

Kako meditirati? Ponavljajte za nami: ommm ... - Foto: imaxtree

Zavzemite položaj

Sedite vzravnano, če želite, lahko zavzamete lotosov položaj (eno nogo prekrižate čez drugo tako, da jo poskušate položiti čim višje na stegnu, enako ponovite z drugo). Če vas pri tem zagrabi krč, nogi odkrižajte in jih trdno položite na tla. Meditacija je oblika pomirjajoče pozornosti, zato vašemu telesu ne sme biti preveč udobno.

Poskrbite za tišino

Za meditacijo na mantro je najboljša tišina. Zaprite oči, zajemite tri globoke vdihe, počasi ponavljajoč so-hum (so pri vdihu in hum pri izdihu). Cilj je, da ustavimo 70 tisoč misli, kolikor se nam jih na dan povprečno mota po glavi, in dosežemo tišino, v kateri se telo umiri in doseže globoko raven počitka.

Vzemite si čas

Za najboljši učinek meditirajte dvakrat na dan 20 minut. Dobra novica je, da lahko meditirate kjerkoli: v parku, na plaži, med dolgim poletom, saj ne potrebujete dodatne opreme.

Nemoten prehod

Aplikacije, kot je Mind­fulness Bell (na iTunes ga dobite zastonj), vam lahko pomagajo končati meditacijo na miren način z igranjem na gong, ko se čas izteče. Izogibajte se opomnikom, kot je alarm na budilki, saj lahko deluje stresno.

Pripravila: Nina Pretnar

Najbolj brano