Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Imamo odgovor

Tuširanje je higijenska rutina, ki jo opravljamo vsak dan. Nekateri se tuširajo zjutraj, nekateri vmes, spet tretji to najraje počnejo pred spanjem.

Se je bolje tuširati zjutraj ali zvečer? Imamo odgovor - Foto: Profimedia

Čeprav je vsakodnevno tuširanje priporočljivo, strokovnjaki opozarjajo, da to lahko izsušuje povrhnjico kože, za to priporočajo uporabno manj agresivnih gelov za tuširanje ali celo samo vode (razen na intimnih predelih).

Menite, da je vseeno? Strokovnjaki so vendarle ugotovili, da obstaja razlika med jutranjim in večernim tuširanjem. Azijci se na primer raje tuširajo zvečer, Američani pa vselej prisegajo na jutranji tuš. Kaj pa vi? Kdaj najraje skočite pod tuš, ga uporabljate kot dramilo ali uspavalo? 

Poglejmo kakšne razlike med jutranjim in večernim tušem so odkrili strokovnjaki.

Prednosti jutranjega tuširanja

Vsi, ki se tuširate zjutraj verjetno veste, da je to ena najlepših oblik prebujanja, saj tuš pospeši prekrvavitev v telesu, pohitri srčni utrip ter omehča, čez noč otrdele mišice.

Ampak so strokovnjaki ugotovili še nekaj več, jutranje prhanje naj bi bilo bolj primerno za ljudi z mastno in nečisto kožo, saj se ponoči izločajo maščobe in znoj ter jih tako zjutraj odstranimo preden gremo ven in se na koži nabere nova nesnaga, kar bi pripeljalo do zamašenih por in problematične kože.

Prednosti večernega tuširanja

Večerni tuš nas bo zagotovo popeljal v čudovit in trden spanec, saj deluje pomirjevalno in sprosti telo. Kadar se tuširamo s prijetno toplo vodo (ne vročo!) se v našem telesu sprosti hormon melatonin, ki odlično vpliva na spanje. Med drugim, se med tuširanjem znižuje krvni tlak, kar lahko odlično vpliva na pomiritev od stresnega vsakdanjika.

Še ena dobra stvar, ki jo lahko vključimo med prednosti večernega tuširanja, je ta, da bodo rjuhe čiste dlje časa, saj boste umazanijo, pot, odmrle kožne celice in preostale delce, ki se naberejo na koži počistili tik pred odhodom v posteljo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kaj pozicija tatuja pove o vaši osebnosti?

Priporočamo tudi: 11 znakov, da si lažemo o prihodnosti naše zveze

Najbolj brano