Izognite se depresiji

Sonce je razsvetlilo nebo, spomladanska sapa je odpihnila sivo meglo, narava je ozelenela, zaljubljenci se stiskajo na vogalih – vam pa se ruši svet pod nogami. Počutite se kot cunja, ki jo vleče v najbližji odtok, depresivnega razpoloženja ne odženejo niti pesmi ptic niti veselo vreščanje otrok.

Izognite se depresiji - Foto: Fotografija IMAXtree

Depresija ne izbira letnega časa. Še posebno rada se depresivna razpoloženja pojavijo, ko naj bi bili najbolj srečni – okoli praznikov, po daljšem dopustu in tudi spomladi.

Depresija je bolezen!

Strokovnjaki opozarjajo, da je depresija resna bolezen, ki vsaj enkrat v življenju prizadene kar eno od šestih oseb. Zato se je moramo resno tudi lotiti, da se kot rak ne širi po naših možganih, srcu, telesu … In si za zdravljenje vzeti čas, ne glede na to, ali jo zdravimo z zdravili, hodimo k terapevtu ali si poskušamo pomagati sami. »Za večino bolnikov je depresija kronična in ponavljajoča se bolezen, tveganje za ponovitev je večje po vsaki novi epizodi, po prvi pa se bo ponovila pri več kot polovici bolnikov, « opozarja asist. mag. Urban Groleger, dr. med., spec. psih. v knjižici Depresija, različni obrazi iste bolezni.

Prepoznajte jo

Če vas že 14 dni (skoraj) vsak dan in večji del dneva muči depresivno razpoloženje, ki ga lahko spremlja nezanimanje ali nezadovoljstvo pri skoraj vseh dejavnostih, temu pa se pridružujejo še izguba teka in zmanjšanje telesne teže (ali pa lahko pride do povečanega apetita), nespečnost (ali pretirana želja po spanju), psihomotorična agitacija ali zavrtost, utrujenost ali izguba energije, občutki brezvrednosti ali hude krivde (lahko vse do blodnjavosti), zmanjšana sposobnost mišljenja oziroma osredotočenja misli in neodločenost, ponavljajoče razmišljanje o smrti, samomorilne ideje ali že samomorilni poskus, trpite za depresijo.

Poiščite pomoč

Če ste depresivni, se najprej zatecite tja, kjer se počutite najbolj varno in kjer dobite največ moči – naj bodo to vaši najbližji (prijatelji, sorodniki) ali kakšen strokovnjak (od tistih na telefonskih linijah, zdravnikov in psihoterapevtov do 'alternativcev'). Če ste že globoko depresivni, pa vseeno ne odlašajte in poleg pomoči, ki vam je najbližja, čim prej obiščite svojega zdravnika.

Zdravljenje depresije

Depresijo zdravimo na več načinov, najprimernejši pa je odvisen od posameznikovega odnosa do sveta in dojemanja sebe ter tega, kako močna so njegova depresivna občutja ali bolezen.

Najbolj si boste pomagali, če si boste zapisovali občutja, se spoprijeli s športom, veliko časa preživeli v naravi, pa tudi jokali, ko boste tako čutili, se pogovarjali z najbližjimi, si poiskali terapevta ali psihoanalitika ali si pomagali z antidepresivi, ki vam jih bo predpisal zdravnik. »Zmerna in huda oblika depresije vedno potrebujeta strokovno zdravniško pomoč, « opozarja doc. dr. Blanka Kores Plesničar, dr. med., spec. psih.

Antidepresivi

Ne pričakujte, da boste po tableti ali dveh ozdravljeni – antidepresivi začnejo delovati po najmanj dveh do treh tednih, navadno pa temna mora traja še približno dva meseca, preden občutite učinke. Zdravljenje z zdravili običajno traja eno leto, v nekaterih primerih, če se depresija ponavlja, lahko vse življenje, saj jih je treba jemati tudi, ko se že počutite dobro, da se ne ponovi, in počasi pod zdravnikovim nadzorom manjšati odmerke. Negativni učinki zdravila se razlikujejo od vrste do vrste, načelno pa so to: nespečnost, spolne motnje, razdražljivost, glavobol, vrtoglavica, zmedenost, anksioznost, zastoj seča, slabost, driska, motnje vida, zaprtje . .

Čeprav so lahko antidepresivi edina in najboljša pomoč, ki vam vrne voljo do življenja in olajša nekatere telesne bolečine, povezane z depresijo, se morate zavedati, da ne ozdravijo čustvenih ali duševnih težav, zato se posvetite tudi svojim čustvom – s pomočjo terapevta, pisanja dnevnika ali po čisto svoji poti, da odpravite vzroke duševnih bolečin, ki vas še vedno vlečejo navzdol.

Ni vse depresija

Brezvoljnost, tesnoba, kratkotrajna žalost, ravnodušnost, občutek nemoči … niso vedno depresija. Dandanes je pritisk na nas v službenem, družinskem in vseh drugih okoljih, kjer se gibljemo, tako velik, da nam lahko pobere še zadnje atome moči, zaupanja vase in volje do življenja. In če zaradi mučnega razpoloženja ne trpite več kot 14 dni (skoraj) vsak dan, pojdite v naravo, nadihajte se svežega zraka, pogovorite se z najbližjimi (ali s terapevtom) in si vzemite dovolj časa zase, da si boste lahko prisluhnili. Zakaj bi dovolili temnim mislim, da vas obvladujejo? Poglejte na sončno stran – je lepša, prijaznejša in pogreje . .

Za strokovno pomoč se zahvaljujemo doc. dr. Blanki Kores Plesničar, dr. med., spec. psih.

Petra Arula

Fotografija IMAXtree

Elle maj 2009

Najbolj brano