Kako izbrati dobrega osebnega trenerja

Če želimo učinkovito in dosledno ohranjati formo in lepo oblikovano telo, si lahko privoščimo osebnega trenerja. Odgovorili smo na nekaj vprašanj, kako izbrati pravega.

Kako izbrati dobrega osebnega trenerja

Kako vemo, da smo izbrali dobrega osebnega trenerja?

Pravi strokovnjak upošteva posebnosti posameznika – zna sestaviti program po njegovi meri in se ne zanaša le na standardne tehnike. Njegov način dela ni primeren le za osebe v odlični formi ali vrhunske atlete, ampak je sposoben uriti tako 50-letnico, ki okreva po operaciji hernije diska, kot mlado mamico po porodu. Biti mora iznajdljiv, tako da zna gibe prilagoditi vašim sposobnostim in redno spreminjati tehnike, da vadba ohranja svežino in se je ne naveličate.

Kako lahko preverimo njegovo usposobljenost?

Naša pravica in celo dolžnost je, da zahtevamo potrdila o izobrazbi. Diploma fakultete za šport je skoraj obvezna, še bolje je, če jo dopolnjuje specializacija za osebnega tre­nerja, trenerja pilatesa (vsaj 500 ur), joge ... Če je trener dober, vam bo potrdila z veseljem pokazal. Obenem mora imeti sklenjeno ustrezno zavarovanje poklicne odgovornosti. To dokazuje, da svojo dejavnost dojema kot pravi poklic (je registriran), in ne le kot sredstvo za dodatni zaslužek.

Kdo izbere program?

Določita ga skupaj. Najprej se morate opredeliti, ali želite shujšati, oblikovati telo, se samo razgibati ... Pogovoriti se morata popolnoma odkrito. Ženske najpogosteje sprašujemo po vajah za trebuh in zadnjico ter vadbi za roke. Naloga trenerja je, da nam razloži, kaj je mogoče in kako to doseči. Ženska, ki ima zaradi vsakodnevnega se­denja za računalnikom na primer sključeno držo, se trebušnih mišic ne bi smela lotiti s klasično metodo, saj bi lahko stanje ukrivljene hrbtenice še poslabšala ...

Ali nam trener lahko pomaga shujšati?

Tehtnica spremembe morda ne bo vedno pokazala, vendar bo ta več kot očitna, ko bomo opazovali obliko svojega telesa. Trener bo znal glede na težo, ki jo želimo izgubiti, določiti pravo razmerje med vajami za kre­pitev mišic in vajami za vzdržljivost, ki telo prisilijo k črpanju energije iz maščobnih zalog, predvsem pa nam bo pomagal ohraniti motivacijo.

Kako redna naj bo vadba?

Najbolje je vaditi trikrat na teden, kar zaradi pomanjkanja časa in tudi precej visokih cen le malokomu uspeva. Toda že ena ali dve vadbi na teden sta dovolj, da na telesu opazimo prve spremembe. Stroške lahko znižamo tako, da ure vadbe obiskujemo s prijateljico.

Kako poiskati osebnega trenerja?

Priporočila. Zagotovo imate znanko, ki je s svojim trenerjem neizmerno zadovoljna. Preizkusite ga še sami!

Internet. Pod ključnimi besedami vadba, trener, trening, zdravo življenje in podobno se skriva nešteto spletnih strani. Izberite tiste, ki ponujajo največ informacij (programi, strokovnost …); ko vzpostavite stik, pa se pozanimajte o podrobnostih (izobrazba, cene, metode …).

Športni centri. Nekateri ponujajo le možnost vadbe z osebnim trenerjem v svojih prostorih, drugi omogočajo tudi obisk osebnega trenerja na domu.

Športni časopisi. Občasno objavljajo sezname osebnih trenerjev.

Prevedla Erika Švara
fotografija Shutterstock

Najbolj brano