Istanbul: Turško, prosim!

Istan York, kot pravijo temu New Yorku Bližnjega vzhoda, v enem dnevu živi več življenj ...

Pogled na Galato.  (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Pogled na Galato.

Lobi v Edition Levent Hotelu.  (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Lobi v Edition Levent Hotelu.

Terminal na letališču Ataturk si je zamislil dvojec iz studia Autoban. (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Terminal na letališču Ataturk si je zamislil dvojec iz studia Autoban.

Zanimanje za sodobno umetnost narašča.  (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Zanimanje za sodobno umetnost narašča.

Istanbul Modern (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Istanbul Modern

Karaköy Lokantasi (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Karaköy Lokantasi

Lucca (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Lucca

Kjer se srečata tradicija in talent.  (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Kjer se srečata tradicija in talent.

Blazine Yastik.  (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Blazine Yastik.

Anjelique (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Anjelique

Chilai Bebek (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Chilai Bebek

Chilai Bebek (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Chilai Bebek

Le Méridien (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Le Méridien

Lunapark (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Lunapark

Marti Istanbul (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Marti Istanbul

Midnight Express (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Midnight Express

SantralIstanbul, stara mestna elektrarna, pretvorjena v veliki kompleks muzejev in prostorov za kulturne prireditve.  (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

SantralIstanbul, stara mestna elektrarna, pretvorjena v veliki kompleks muzejev in prostorov za kulturne prireditve.

Nakit na Velikem bazarju. (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Nakit na Velikem bazarju.

Nakit Aide Pekin. (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Nakit Aide Pekin.

Arzu Kaprol (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Arzu Kaprol

Arzu Kaprol (foto: Shutterstock in promocijsko gradivo)

Arzu Kaprol

Da nam to postane jasno, je dovolj, da en sam večer preživimo v zelo priljubljenem baru na prostem, Anjelique, le nekaj metrov od mošeje Ortaköy.

Na najbolj trendnem območju ob Bosporju je skupina House Hotel zgradila enega izmed svojih treh novih hotelov, na katerega terasi najdemo The House Café Ortaköy.

V določenem momentu se med sladkimi decibeli brazilske glasbe zasliši glas Muezina, ki kliče k molitvi. Očarljiva melodija, ki prinaša s seboj obljube Vzhoda.

Od tu se nam odpira prelep pogled na minaret in most Boğaziçi Köprüsü, ki sega na vzhodni del. Če se do bara Anjelique ali restavracije Chilai Bebek, cilja lepih ljudi, pripeljemo z zasebnimi čolni, se nam zdi, da smo v Benetkah. Vendar ne le zaradi vode, Istanbul bi lahko postal naslednja prestolnica sodobne umetnosti, galerije so tu zaživele kot še nikoli do zdaj.

bs

Mesto ima namreč zelo živahen bienale umetnosti, ki bo svoja vrata zaprl novembra letos. Od Karaköya, pristaniškega območja, polnega metamorfoz (tu je sedež muzeja Istanbul Modern in galerije Galeri Manâ, ki jo je odprla ameriška Turkinja Suzanne Egeran), do Akaretlerja, povsod najdemo nova območja, polna oblikovanja in umetnosti (tu je tudi nov razstavni prostor oblikovalskega studia Autoban, avtorjev lokala The House Café Ortaköy).

jt

Istanbul spreminja umetnost in ji namenja veliko svojih postindustrijskih arhitektur. Že če se odpravimo v SantralIstanbul, razumemo nove razsežnosti umetnosti in arhitekture: 118 tisoč kvadratnih metrov je namenjenih umetnosti, kulturi, festivalom in koncertom, z dvema muzejema v nekdanji elektrarni. Resnično mesto v mestu.

Pot umetnosti

Če vam ni do obletavanja istanbulskih zgodovinskih lokacij in čudes antičnega mesta Carigrada z jatami turistov, se pustite zapeljati novi energiji ustvarjalnosti, povezani z umetnostjo in oblikovanjem. Idealna pot vodi v SALT Galato (saltonline.org), večnamenski center za sodobne umetnosti, ki je brat dvojček starega SALT Beyoğluja.

mg

Vreden ogleda je tudi že prej omenjeni Istanbul Modern v nekdanjem carinskem skladišču, ki je prvi zasebni muzej mesta in obenem sedež bienala umetnosti, stalnih in začasnih razstav turških umetnikov. Vsi, ki jih zanimajo novi talenti, se bodo odpravili v zasebno galerijo Galerist Arter.

Okusno nakupovanje

Izbrani nakup boste lahko opravili v Nişantaşiju, predelu mesta, kjer je odraščal Nobelov nagrajenec Orhan Pamuk, v Beymen Blenderju (beymen.com), neke vrste Corso Comu 10, trgovini z modnimi dodatki, oblačili in dekorjem za vaš dom, ali v okrožju Galata, kjer boste našli nenavaden nakit oblikovalke Aide Pekin (aidapekin.com), ki se zgleduje po istanbulski arhitekturi, in butik s prêt-à-porter oblačili oblikovalke Arzu Kaprol (arzukaprol.net).

lp

Ne izpustite postanka na Velikem bazarju, kjer lahko kupite odmeven nakit otomanskega cesarstva, blago za tapeciranje ali črtasto brisačo za hamam, ki jo lahko uporabljate kot pareo. Po navdihujočem nakupovanju se lahko odločite za rezervacijo mize, morda s pogledom na ožino Zlati rog, na primer v restavraciji Salt Café & Restaurant, kjer vas pozdravita jeklo in steklo v nasprotju s klasično zgradbo muzeja, ali v X Restaurant & Bar (xresaurantbar.com), kjer ponujajo sre­dozemske specialitete na vrhu zgradbe IKSV-ja (istanbulska fundacija za kulturo in umetnost).

gd

Modna skupnost obiskuje Lucca Restaurant & Café (luccastyle.com), kreativno kuhinjo najdete v restavraciji Bebek ob Bosporju in v restavraciji z azijsko osnovo Karaköy Lokantasi (karakoylokantasi.com), dobre ribe pa v Beyoğlu, v bližnji elegantni gostilni Münferit (munferit.com.tr).

n

Sanjave noči

Le Méridien Istanbul (lemeridienistanbul.com) domuje v nebotičniku na vrhu hriba Etiler in obiskovalce pozdravlja z umetniškimi deli lokalnih in mednarodnih umetnikov, vključno z MentalKLINIK, Mustafajem Hulusijem in Kitajko An Xiaotong, le lučaj od restavracije Bebek in s pogledom na Bospor.

nx

Vzdušje zasebnega bivališča z le nekaj sobami ponuja House Hotel Galatasaray (thehousehotel.com) v zgradbi iz 19. stoletja in notranjosti, ki jo je načrtoval studio Autoban. Med novitetami je hotel Marti Istanbul (martiistanbulhotel.com) v Taksimu, z notranjo opremo Zeynep Fadillioglu, prvo žensko arhitektko, ki je oblikovala mošejo Sakirin. Pripravite se na nove čase, na novi Istanbul, ki gleda na Zahod in odkriva orientalski svet.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano