Injekcije, laser, ultrazvok. Vabljivo, a potrebna je previdnost

Na voljo je vse več medicinskih tehnik, ki obljubljajo odpravo nadležne pomarančne kože. Toda, ali so res učinkovite? Varne? Dr. Philippe Blanchemaison, zdravnik flebolog, strokovnjak za celulit, predstavlja tehnike.

Injekcije, laser, ultrazvok. Vabljivo, a potrebna je previdnost - Foto: Fotografija Alexia S.

Tako dr. Blanchemaison kot dr. Murad se strinjata, da pri odpravljanju celulita čudežnih rešitev ni. Oba pa že dolgo prisegata na pomen uravnotežene prehrane v kombinaciji z redno telesno aktivnostjo: vodna gimnastika, hoja, treking, kolesarjenje. Če se omenjenemu pridruži še uporaba različnih tehnik in naprav, lahko to k odprav­ljanju celulita le pripomore.

Laserska lipoliza

Delovanje: Inovativen postopek, pri ka­terem zdravnik lasersko sondo s kanilo vpelje v maščobno tkivo, se opravlja z lokalno anestezijo.

Mnenje strokovnjaka: Številne verodostojne študije dokazujejo, da se maščoba utekočini. Laser namreč razbije membrane maščobnih celic. Je zelo natančen in zato primeren predvsem za zdravljenje manjših predelov celulita pri ženskah, ki so sicer vitke. In ker učinkuje tudi na kolagen, koža postane bolj napeta.« Zdravnik še dodaja, da ostajajo nerešena nekatera vprašanja, na primer kaj se zgodi s sproščeno maščobo. Tako laserska lipoliza kot druge medicinske tehnike pa nikakor ne morejo nadomestiti liposukcije, kadar gre za zelo obsežne predele pomarančne kože, kot so tako imenovane jahalne hlače.

Različne raztopine

Delovanje: Zdravnik na prizadeta mesta vbrizga mešanico fiziološkega seruma in destilirane vode. Ko tekočina, ki je manj koncentrirana s solmi in minerali kot maščobne celice, prodre v njihovo notranjost, jih tako napihne, da se razpočijo. Organizem mora nato sproščeno maščobo nekako ‘prebaviti’.

Mnenje strokovnjaka: Eksplozijo ma­ščobnih­ celic je treba dokazati. Če domnevamo, da se res zgodi, je treba tekočino vbrizgati med maščobne celice, in ne vanje, kar pa je precej težko nadzorovati. In kaj se zgodi z maščobo, ki se sprosti? Nekateri zdravniki se opirajo na delovanje infrardeče svetlobe v kombinaciji z elektroterapijo ali na ultrazvok, ki naj bi pospešil njeno izločanje. Toda, po kateri poti?

Injekcije fosfatidilholina

Delovanje: Zdravnik na prizadeto področje vbrizga mešanico deoksikolata, ki razbije membrano maščobnih celic, in fosfatidilholina, ki maščobo utekočini. Tudi pri tem postopku naj bi organizem postopoma ‘prebavil’ maščobo.

Mnenje strokovnjaka: Zamisel je prav­­zaprav dobra. Fosfatidilholin, ki ga napačno imenujejo tudi sojin lecitin, je dokazal učinkovitost, saj ga v Nemčiji in v Italiji zdravniki pri maščobnih embolijah intravenozno vbrizgavajo v obliki zdravila lipostabil. Vendar pa v mnogih državah zdravilo nima ustreznega dovoljenja za uporabo.

Ultrazvok

Delovanje: Za odpravo celulita je pomemben zato, ker s površinsko mikromasažo dosežemo sproščanje in raztegovanje stisnjenega vezivnega tkiva ter razpršitev maščobnih celic v podkožju. Ob ultrazvočnem valovanju se sprošča še toplota, ki prav tako izboljšuje prekrvavitev v koži in podkožju. Tudi pri tej metodi predvidevamo, da organizem sam izloči maščobo iz telesa.

Mnenje strokovnjaka: Ta neinvazivna teh­nika se zdi učinkovita pri nekaterih natančno določenih težavah (manjših predelih nakopičene maščobe, kadar ne gre za pretirano debelost). Vendar bolj učinkuje na volumen kot na samo pomarančno kožo.

Trije sadni napitki proti celulitu

Napitki, imenovani ‘smoothie’, prijetno odžejajo in so za organizem prava vitaminska bomba. Najbolje jih je uživati zjutraj, za malico ali med obrokom, pri katerem lahko nadomestijo sestavljeno solato ali desert.

Maksi osvežilni

V mešalniku zmešajte: 1/4 skodelice pomarančnega soka, 1/4 skodelice soka rožnatega pomela, 1/4 skodelice soka granatnega jabolka, 1/4 skodelice borovničevega soka, 4 jagode, 2 veliki žlici soka jagod goji, 3 ali 4 kocke ledu.

Antioksidacijski

V mešalniku zmešajte: 1/4 skodelice korenčkovega soka, 1/4 skodelice soka zelenega jabolka, 2 lista rdeče vrtne so­late, 2 lista špinače, 1/4 skodelice drobno narezanega brokolija, 2 vejici peteršilja, 1 kavno žličko drobno mletega ingverja, 3 ali 4 kocke ledu.

Polno energijski

V mešalniku zmešajte: 1/4 skodelice ananasovega soka, 1 banano, 2 veliki žlici posušenih jagod goji, 1 veliko žlico sojinih proteinov v prahu (v trgovinah z bio prehrano), 3 ali 4 ledene kocke.

Fotografija Alexia S.

ELLE April 2008

Najbolj brano