Hujšanje s sirom. Da ali ne?

Verjetno je predobro, da bi bilo res, vendar so nove raziskave pokazale, da lahko dieta, ki vsebuje pretežno mlečne produkte kot je sir, pomaga tistim, ki se borijo s previsokim številom odvečnih kilogramov.

Hujšanje s sirom. Da ali ne? - Foto: Fotografija Shutterstock

V mestu Perth v Avstraliji je 40 prostovoljcev v obdobju dvanajstih tednov sodelovalo v raziskavi o hrani. Vsi sodelujoči so morali paziti na količino zaužitih kalorij, a jedilniki nekaterih so poleg tega vsebovali več sira, jogurtov in mleka.

Raziskava je pokazala, da so tisti, ki so pazili na zaužite kalorije in ob tem povečali porcije mlečnih izdelkov (od običajnih treh porcij so jih zvečali na pet), v enakem obdobju izgubili več kilogramov.

Prav tako so imeli nižji krvni tlak in manj maščobe okoli trebuha kot tisti, ki so le pazili na zaužite kalorije. Poleg tega naj bi imeli tudi večje možnosti za izboljšanje svojega zdravja in manjše možnost za bolezni srca in diabetes.

Glavna raziskovalka Dr Wendy Chan She Ping Delfos pravi, da je veliko ljudi prepričanih, da bodo shujšali, če bodo iz svojega jedilnika izločili mlečne izdelke, ker vsebujejo veliko maščob. Tisti, ki želijo shujšati, morajo seveda paziti na to, koliko maščob in kalorij zaužijejo. »Raziskava je pokazala, da ljudje, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, so lahko bolj uspešni, če rahlo povečajo količino zaužitih mlečnih izdelkov. Vendar le pod pogojem, da je količina zaužitih kalorij še vedno manjša od priporočene dnevne količine, « pravi dr Deflos.

Mlečni izdelki vsebujejo veliko proteinov, zaradi katerih smo hitro siti, saj pospešujejo metabolizem, kar bi lahko pojasnilo rezultate raziskave. Laura Wyness, ki dela za Britansko prehransko ustanovo, pravi, da so mlečni izdelki vir kalcija, vitaminov in proteinov. Vendar opozarja, da siri lahko vsebujejo veliko soli in naj zato vedno preverimo, kaj piše na embalaži.

A pred 'instant dietami' pozor . .

Mleko da ali ne? Iz trgovine ali s kmetije?

V zadnjih nekaj letih smo lahko zasledili vedno več čtiva o tem, kakšno škodo pravzaprav povzroča industrijsko predelano mleko (kar vse to na nakupovalnih policah tudi v veliki večini je), zato se je smotrno o vsem skupaj dodatno posvetovati oz. informirati.

Kot potrošniki bi se morali dokopati do verodostojnih informacij in vsaj okvirno paziti, kaj vnašamo v telo in ne nasedati vsaki oglaševalski kampanji. Žal s prehrano v naši mladosti ne moremo več vleči vzporednic, saj je prehrambena industrija storila mnogo mnogo korakov v napačno smer.

Viri obveščanja, prihajajoč redko s strani uradne medicine, pogosteje pa iz alternativnih kotičkov in od neumornih borcev proti medicinski oz. farmacevtski indiferentnosti za človeka kot celote, nas opozarjajo pred škodljivimi vplivi industrijsko predelanega mleka ter mlečnih izdelkov. Četudi spadate med nejeverneže in skeptike, jim velja vsaj prisluhniti in si šele za tem ustvariti svoje končno mnenje.

Domače!

Zdrava pamet nam govori, da so mleko in mlečni izdlki, ki jih dobimo na zdravih in pravih domačih kmetijah, še vedno popolnoma sprejemljivi in celo koristni za naše zdravje in telo. In v teh primerih lahko govorimo o zdravem mleku, siru, jogurtu, itd.

Žal pa se vse bolj ali manj trajno, kar se nanaša na prodajnih super hipermarketov od pristnega pravega domačega mleka razlikuje v neskončnost, zato, če vam življenski slog to dopušča kupujte mlečne izdelke v malce bolj ekološko usmerjenih trgovinah in vsaj malce reducirajte tisto kemijo, ki jo pretirano vnašamo vase.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri