Hrana, ki dviguje moralo

Ste mislili, da lepa postava ter slani in sladki prigrizki za dobro voljo nikakor ne gredo skupaj? O, kako ste se motili. Razveselite se s čokolado in finimi siri, napolnite si bate­rije z lososom … telo vam bo seveda hvaležno.

Hrana, ki dviguje moralo - Foto: Fotografija Shutterstock

Sedim pred televizorjem, gledam film, ki me pravzaprav ne zanima, vzdihujem od utrujenosti in slabe volje, ker se ne lotim ničesar pametnega. Poleg tega mi pogled ves čas uhaja k predalu, kjer imam skrito še zadnjo tablico čokolade za krizne čase. Pa saj to je kriza!

Sladka, mastna, visokokalorična hrana me takoj katapultira v vesolje brez stresa, brez slabe volje, kjer kar buhtim od energije. Slaba novica: idila traja malo časa, vitka linija še manj. Dobra novica: obstajajo živila, ki nam pomagajo, da premaga­mo depresijo in obdržimo vitko linijo. Ta sicer nimajo tako spektakularnega učinka kot sladkarije, ampak nutricionisti menijo, da so veliko boljša, saj vsebujejo tudi vitamine, minerale in oligoelemente, ki dvigujejo razpoloženje in pospešujejo presnovo.

Predstavljamo vam gurmanski izbor živil, ki jih lahko v svoj jedilnik vključite kadarkoli in kolikor želite.

Banane

Ali veste, da jim Avstralci pravijo sadje za dobro voljo? Banane so polne dopamina, viteza, ki služi našemu zadovoljstvu. Vplivajo tudi na našo vitalnost in motivacijo ter uravnavajo in preprečujejo hipoglikemijo, medtem ko je aminokislina triptofan mama serotonina, ki skrbi za dobro voljo in spanec.

Sveži siri

Kozji sir, feta, rikota in mocarela so bogati z laktoserumom in tako tudi s triptofanom, ključnim dejavnikom pri proizvodnji dobrega starega serotonina. Nenadomestljivo serotoninsko mešanico ustvarijo skupaj s figovo marmelado. Siri so prav tako polni vitamina B12, čigar pomanjkanje je dežurni krivec za slabo razpoloženje in slab spomin.

Orehi

Bogati so s 'protidepresivnima' magnezijem in manganom ter prebogati z antioksidanti, lovci na proste radikale, ki se aktivirajo, kadar smo pod stresom. Vitamin B krepi imunski sistem in uravnoveša živčnega, melatonin pa ob koncu dneva poskrbi za naš miren spanec.

Puranje meso

Tako kot piščančje je bogato s tritofanom, ki nam pomaga, da čim lažje zaspimo, poleg tega je to meso tudi nizkokalorično.

Leča

Leča ima nizek glikemičen indeks in tako stabilizira raven sladkorja v krvi ter s tem preprečuje hipoglikemijo in z njo povezano utrujenost (simptomi so lahko zelo podobni tistim, ko smo v depresiji). Magnezij in vitamini skupine B nadzirajo živčni sistem.

Kvinoja

Blagodejno delovanje te žitarice so odkrili že Inki. Kvinoja vsebuje mangan in baker (zbogom, prosti radikali), njen nizek glikemični indeks pa preprečuje določene oblike depresije.

Šitaki

Azijska goba, ki je že pravi hit, vsebuje polisaharid lentinan, močan stimulator imunskega sistema, in antioksidanta selen in baker, neumorna borca proti stresu; vitamin B5 pa uravnoveša prenos nevronov in raven stresnega hormona kortizola. Poskusite jo v juhah ali le posoljeno, pripravljeno v voku.

Pšenični kalčki

Z njimi posujte solato, dodajte jih v zelenjavni frape ali jogurt in dobili boste dozo vitamina E, ki je izvrsten antioksidant. V pšeničnih kalčkih je tudi vsa moč vitaminov skupine B (B1, B2, B3, B6), ki so nenadomestljivi za naše nevrone. Zanesljivi magnezij uravnava živčni sistem in dobesedno miri živce.

Špinača

Popaj je vedel, kaj dela. Vitamina A in C sta močna antioksidanta, orodji za odpravljanje poškodb, pridobljenih s stresom. Listje špinače je polno vitaminov za dobro počutje B6, B9 in B12, zato blaži duševno bolečino in je večkratno koristen za možgane. Magnezij in folna kislina sta odlična regulatorja za tek in spanec.

Modra riba in alge

Bogate z maščobnimi kislinami omega 3, losos, skuša, bela tuna, inčuni in sardine krepijo naše možgane in srce. Zelena alga wakame je milijarderka, kar zadeva vitamin B5, in milijonarka, kar zadeva vitamine A, C, in B2, pa tudi z oligoelementi ne zaostaja za drugimi morskimi plodovi. Tukaj so potem še minerali: baker (antioksidant), mangan, železo, magnezij. Dajte jim priložnost.

Ginseng

Nutricionisti in fitoterapevti menijo, da je prav ginseng najpomembnejši 'vezni igralec', ki skrbi za samouravnavanje organizma. Zelo pomemben je za hormonski sistem in nadledvično žlezo, ki omogoča izolacijo hormonov stresa, se bori proti utrujenosti in slabi zbranosti. Uživamo ga kot čaj, kapsule ali v prahu.

Najbolj brano