Hiperpigmentacija ali pegasto dekle

Med najbolj opaznimi in motečimi spremembami na koži so rjavo obarvane oziroma pigmentne lise.
Živa M. Brecelj

Hiperpigmentacija ali pegasto dekle

Hiperpigmentacije

so najpogostejši zunanji znak prekomernega odlaganja rjavega pigmenta melanina v koži.

Povečana in neenakomerna pigmentacija kože nista nevarno bolezensko stanje, vendar lahko negativno vplivata na samopodobo. Moteča je predvsem melazma, ki prizadene ženske v ‘najlepših letih’ in je dolga leta veljala za težko premagljivo lepotno motnjo. Natančnega vzroka njenega nastanka ne poznamo.

Ko ponori melanin

Vzroki prekomernega kopičenja melanina v koži so predhodne poškodbe ali vnetja na koži, melazma, jemanje nekaterih zdravil, izpostavljanje ultravijoličnim žarkom, metabolična obolenja, presnovne motnje, nekatera rakava obolenja ter nekatere podedovane lastnosti.

Dodatni dejavniki, ki vplivajo na nastanek teh težav, so tudi dedna predispozicija, kontracepcijske tablete, tumorji jajčnikov, hormonske spremembe v menopavzi in pretirana uporaba agresivnih kozmetičnih sredstev ter odišavljenih krem. V času, ko je ultravijolično sevanje največje, lise dodatno potemnijo in postanejo še bolj vidne in moteče.

Melazma ali kloazma?

Zelo pogosta težava žensk v rodni dobi je melazma. Gre za postopno pojavljanje ostro omejenih in temneje obarvanih lis na koži obraza, ponavadi na sredini čela, po licih, nad zgornjo ustnico. Kloazma je po videzu enaka melazmi, vendar se pojavi v nosečnosti. Več kot polovica nosečnic ima na obrazu hiperpigmentirane lise, ki po porodu pri večini spontano izzvenijo.

Kreme, laser in zamrzovanje

Čeprav je na policah drogerij na voljo vedno več izdelkov za odpravljanje temnih madežev na koži, tudi kozmetični saloni so polni obljub, je edino pravo mesto dermatološka ambulanta.

Pri načrtovanju zdravljenja

je zelo pomembno poznavanje vzroka za nastanek rjavo obarvanih lis. Za razlikovanje takšnih sprememb na koži je potreben natančen klinični pregled. Zdravljenje melazme in drugih hiperpigmentiranih lis je bilo pri nekaterih bolnikih dolga leta zelo trdovratno. Do nedavnega so dermatologi uporabljali klasična lokalna belilna sredstva, ki preprečujejo nastanek pigmenta melanina v pigmentnih celicah in dodatno pospešujejo luščenje povrhnjice, kemično luščenje, laserske posege s pigmentno specifičnimi laserskimi sistemi in zamrzovanje s tekočim dušikom.

Omenjenim zdravilnim postopkom se je v zadnjem obdobju pridružila nova, v večini primerov učinkovita metoda. Gre za masko iz povsem naravnih belilnih snovi, postopek zdravljenja pa ni agresiven. Zdravljenje je primerno za vse vrste kože, izvajamo ga lahko skozi vse leto, tudi v poletnih mesecih. Po nekaj tednih postane koža vidno osvežena, lepa, gladka, brez lis in za kar nekaj let mlajšega videza. Učinke postopka je opaziti že po štirih tednih, vzdrževalno zdravljenje s posebno vzdrževalno zdravilno kremo, ki preprečuje nastajanje novega pigmenta melanina, pa naj bi izvajali vsaj nadaljnjih šest mesecev. Ob upoštevanju navodil lahko pri večini dosežemo več kot 90-odstotno izboljšanje.

Za strokovno pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo mag. dr. Metki Adamič z Dermatološkega centra Parmova.

Fotografija Susanne Spiel

Najbolj brano