Elle pomaga izboljšati spretnosti: Kako začeti teči

Bi želeli pospešiti in nadgraditi sprehajanje s tekom, a ne veste, kako začeti?

Prebrodite začetniške težave.

Postavite si cilje

Oblikujte kratkoročne in dolgoročne cilje – kratkoročni cilj bi bil lahko, da po enem mesecu pretečete pet kilometrov brez odmora (to je razumna razdalja za vsakogar), dolgoročni cilj pa, da se boste v letu dni pripravili na polmaraton in pretekli 21 kilometrov. Karkoli si boste zadali, bodite realistični.

Ne tecite sami

Sprememba življenjskih navad je težka, še zlasti če vam tek ne diši. Poiščite lokalno skupino za tek ali kot partnerico v treningu rekrutirajte prijateljico, ki vas bo spodbujala, ko se vam ne bo ljubilo ali ko bo deževalo.

Sprejmite bolečino

Če mišice prej dolgo niso delovale, lahko pričakujemo boleče noge. Veliko ljudi ob prvem znaku bolečine odneha, a stisnite zobe in na to poglejte s pozitivnega vidika – vaše telo zbira moč, rezultati bodo kmalu vidni.

Beležite napredek

Pišite tekaški dnevnik, ki bo poskrbel, da ostanete motivirani. Vračajte se k prvim zapisom, ki vas bodo opominjali, kako daleč ste že prišli. Če opazite, da ste v mesecu dni napredovali, se nagradite. Hm, čokoladne palačinke že dišijo.

Pripravila: Nina Pretnar

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri