Bolečine v nogah in krčne žile

Prej ko začnete zdraviti noge, pozneje bo prišlo do resnejših težav.

Bolečine v nogah in krčne žile

Idealno bi bilo, da bi flebologa obiskovali enkrat na leto. Slednji ob pregledu uporabi tudi radiu podobno napravo, imenovano Echo-Doppler, s katero je mogoče videti, v kakšnem stanju so žile.

Ob tem je dobro vedeti, da vsaka druga ženska trpi zaradi težav z nogami (bolečin, edemov, krčnih žil), ki so genetsko pogojene: če jih ima eden od staršev, obstaja 50-odstotna možnost, da jih boste imeli tudi vi, če jih imata oba starša, pa je ta možnost kar 90-odstotna. Kontracepcijske tabletke, nosečnost, menopavza in kakršnekoli hormonske spremembe težavo še poslabšajo.

V boj s krčnimi žilami!

Flebolog se proti krčnim žilam bojuje tako, da najprej odkrije žile, iz katerih se napajajo. Vanje nato vbrizga posebno snov, ki obolelo žilo začepi. Kakšen je pogoj za uspešno zdravljenje? Veliko injekcijskih vbodov, najmanj 50 na seanso. Za odstranitev najdrobnejših žilic flebologi uporabljajo laser YAG, a nevšečnosti se slej ko prej spet pojavijo. Tokrat ne izstopi že zaprta žila, temveč priliv, ki teče poleg nje in ponovno ustvari krčno žilo. Zaključek: popravki so potrebni vsaj enkrat na leto.

Kako se znebiti krčnih žil?

Imajo jih lahko tudi mlade ženske. In če so se nekdaj izo­gibali operaciji ženske, ki še ni rodila vseh otrok (v nosečnosti se lahko težave namreč ponovijo), danes posredujemo že prej, tako da je krčna žila manj opazna.

Kako? Zamašimo jo tako, da delujemo na obrobne varikozne žilice. Posredujemo bodisi s kirurškim posegom (krčno žilo odstranimo z od 1 do 3 mm globokimi vrezi) bodisi z zamašitvijo (v krčno žilo vbrizgamo posebno peno, nakar se uničena tkiva sčasoma izločijo sama). Kar zadeva laser, pa se večina flebologov strinja, da na tem področju še ni pokazal pravih učinkov.

Prevedla Alenka Koželj,
fotografija arhiv Imaxtree

Najbolj brano