Body & Mind vikend – še dobra 2 tedna

V davnini je človeku v glavnem omogočal preživetje njegove vrste prav mišični sistem. V lovu za hrano, v boju s svojimi smrtnimi sovražniki je preživel samo najmočnejši in najhitrejši.

Body & Mind vikend – še dobra 2 tedna - Foto: Fotografija Abel Horvath, Fotografija Barbara Čeferin, Fotografija Studio 54

V današnjem, industrijsko razvitem svetu, kjer nam je skoraj vse ponujeno “na krožniku”, so seveda mišice in njihova funkcija – gibanje – izgubile svoj pomen. Zato ne preseneča dejstvo, da smo priča porastu kroničnih obolenj srca, ožilja, vezivnega tkiva, sladkorne bolezni itd. Vzrok za to so različni rizični faktorji, med katerimi je na prvem mestu pomanjkanje telesnega gibanja.

V deželah daljnega vzhoda so se tega zavedali že pred tisočletji. Druga za drugo so vznikale različne šole borilnih in drugih oblik gibanja, kjer niso nikoli zanemarjali tudi vzgoje duha. S tem so na preprost, a vendar učinkovit način vzdrževali telesno in duševno kondicijo.

V zadnjem času se tega vse bolj zaveda tudi zahodni svet, kjer daleč od narave v urbanih koncentracijah živi ogromno število ljudi. Kulturo gibanja gojijo holistični centri z različnimi programi, z napravami ali brez njih in tako omogočajo obiskovalcem odpraviti rizični faktor – pomanjkanje gibanja.

Tudi ena glavnih idej Body & Mind vikenda je ozaveščati posameznike, kako pomemben element njihovega zdravega bivanja je gibanje, še posebej gibanje usmerjeno navznoter, vase. Vse prevečkrat smo zahodnjaki gibanje odtrgali od svojega duha, tečemo na tekaški stezi in zraven gledamo televizijo, povsem oddaljeno, odtujeno od svojega početja. Na Body & Mind vikendu vam zato želimo predstaviti gibanja, pri katerih telesna in duhovna rast "vadita" z roko v roki.

V tem novičniku vam predstavljamo doživljanja treh "prezenterjev" Body & Mind vikenda. Kaj občutijo pri gibanju, kako doživljajo svoje programe, ki jih bodo na Body & Mind vikendu predstavili, in kako so se z njimi seznanili. Že čez nekaj tednov pa jih boste v gibanju lahko tudi doživeli.

Jerneja Perc

Anton Perc o Petih Tibetancih ali Vrelcu mladosti

Ena izmed oblik redne telesne vadbe so tibetanski rituali, ki jim lahko preprosto rečemo "pet Tibetancev". Kot pove že ime, izvirajo iz tibetanskih samostanov, kjer so predstavljali del vsakdanjih ritualov. Vsebujejo pet različnih gibalnih elementov, ki drugega za drugim – ko smo telo predhodno dodobra ogreli - ponovimo 21-krat.

Prednosti teh vaj so predvsem

  • velika učinkovitost, dokazana celo s statističnimi, kakor tudi laboratorijskimi raziskavami,
  • preprostost – od opreme potrebujemo samo tanko blazino,
  • skromnost – izvajamo jih doma in
  • individualnost – "doziramo" jih povsem po lastni potrebi.

Na Body & Mind vikendu bomo predstavili tibetanske vaje vsakomur, ki bo želel spoznati to nežno, poduhovljeno obliko vadbe, ki na preprost način poveže v celovito enoto telo in duha. Vadbo bo predstavil »Tibetanec« z večletnim stažem, dr. Anton Perc. Za inštruktorja Tibetancev se je izšolal na izobraževanju v Nemčiji, na Inštitutu Junker, v mestu Bad Homburg, ki podeljuje mednarodno priznan naziv diplomirani vaditelj 5 Tibetancev. Anton Perc je sicer po izobrazbi zdravnik – anesteziolog, poznavalec tradicionalne kitajske medicine in akupunkturist. Za vse, ki bi se Tibetancev radi naučili in jih sami izvajali doma, pa v Pilates holističnem centru pripravljamo, približno enkrat v četrtletju, 6-urno vikend delavnico. Zainteresirani se lahko prijavite in obveščali vas bomo o razpisanih datumih.

Špela Perc o vadbi Gyrotonic®

Za Gyrotonic® sem slišala že pred mnogimi leti, ko sem med študijem še poučevala aerobiko in skupinske vadbe. Beseda Gyrotonic® in sam koncept vadbe sta prišla do mene v prvem koraku očitno veliko prezgodaj, saj moja duša in um nikakor nista zavibrirala v sozvočju z besedo Gyrotonic®. Prav na tem primeru sem spoznala, kako pomembna je sočasnost dogodkov v življenju – da se prave stvari morajo zgoditi v pravem trenutku. In so se. Kar nekaj let kasneje, ko je naš Pilates holistični center deloval že tri leta. Lahko rečem, da sem v tem obdobju dozorela in naredila velik korak naprej v duhovnem razmišljanju. Želja po raziskovanju notranjih občutenj, občutenj, ki se ne dogajajo samo v fizičnem in zunanjem svetu, je postajala vedno močnejša.

Pri vadbi Gyrotonic® vse deluje po poti vračanja posameznika k sebi, globoko v notranjost, hkrati pa ne zanemarja potrebe po fizični in duhovni prisotnosti, trdno zasidrani v tem svetu. Ravnotežje med duhovnim in fizičnim je pri tem načinu vadbe popolno. Sama namreč nikoli nisem povsem začutila vadb, ki so se toliko oddaljile od gibanja, da je od njih ostala že skoraj samo meditacija in duhovnost.

Gyrotonic® je edina vadba, ki me popolnoma osvobodi. Ne temelji na pravilih, ampak na svobodni interpretaciji principov, ki jih mora vsak posameznik postaviti kot svoje temelje za kasnejšo trdno gradnjo. Uživam v ideji cikličnega gibanja in prepletanja elementov. Med lastno izvedbo ali opazovanjem mojih vadečih vedno dobim občutek in videnje, kako popolno je naše telo in kako popolna mora biti tehnika gibanja, da gibanja ne omejujemo s principi, ampak ga s samo tehniko privzdignemo v meje neznanega in preseganja limitov.

Zdaj razumem, zakaj se Gyrotonic® Expansion System podpisuje s sloganom: »The Art of Exercising and Beyond«.

Če je to tudi vaša pot, se zagotovo kmalu vidimo.

Katarina Venturini o “Salsa Party” vadbi

Skoraj celo življenje sem že predana plesu in gibu. Moji prvi spomini na plesni gib segajo v prvi razred osnovne šole, ko sem med odmori, ko so po šolskem radiu predvajali glasbo, hodila po glasbi od klopi do vrat in nazaj. Kmalu potem me je mami vpisala v plesno šolo. Najprej sem hodila na tečaj, ki je bil enkrat tedensko, dve leti kasneje sem prišla v selekcijo in od takrat naprej so se ure in dnevi, ki sem jih preživela v plesni dvorani, vsakoletno povečevali.

Nikoli mi ni bilo odveč priti na trening, trenirati pozno v noč ali trenirati celo takrat, ko rezultatov ni bilo, saj sem imela, in imam še vedno, ples neskončno rada. Ples je tisto, kar me dela svobodno. Ko plešem, čutim, da sem z vsem svojim bistvom tukaj in zdaj. Zgodi se prostor in čas, kjer se povežejo telo, duh in duša. V plesu sem odkrila sebe, našla svojo samozavest in pokazala svojo ranljivost, občutila svojo čustvenost in izoblikovala svojo odločnost.

V letošnjem letu sem se poslovila od aktivne tekmovalne kariere in sedaj grem nasproti svojim novim ciljem: ljudi želim naučiti dobro plesati ter dvigniti njihovo kulturo plesa in gibanja na višjo, kakovostnejšo raven.

Ena izmed najbolj obiskanih vadb, ki jih ponujamo v Plesni zvezdi, je tudi Salsa party. Vadba je namenjena predvsem ženskam, katerih moški ne plešejo, one pa si želijo vsaj enkrat tedensko dodobra naplesat. Medtem ko se izvrstno zabavajo, tudi učinkovito in najhitreje oblikujejo in krepijo posamezne dele svojega telesa. Je vadba, pri kateri se skozi učinkovit metodičen postopek zlahka naučimo zahtevne solo koreografije.

Za vse dodatne informacije v zvezi z Body & Mind vikendom se lahko obrnete na Kajo, ki skrbi za nemoteno organizacijo prijav na 040 45 44 45 oziroma nam pišite na info@bodyandmind.si.

Natančne urnike in opise programov, fotografije in opis namestitve pa najdete na naši spletni strani www.bodyandmind.si.

Uvod: Body & Mind vikend v Rovinju

Fotografije promocijsko gradivo

Najbolj brano