Bazilika

Zaradi sladkastega in značilnega okusa jo cenijo v mnogih svetovnih kuhinjah, naj zaživi tudi v vaši!

Bazilika - Foto: Fotografija Shutterstock

S svojim vonjem in okroglimi listki bo poskrbela za toplino in domačnost vaše kuhinje in vas bo vedno razveselila, ko boste potrebovali le še piko na i za svojo kuharsko mojstrovino ali le solato iz paradižnika in mocarele.

Posušena bazilika

Da vam pozimi ne bo zmanjkalo aromatične bazilike, jo lahko tudi posušite. Stebla odrežite tik nad zemljo, jih povežite v šopek in ga posušite. Ko je popolnoma suh, zdrobite zelišče in ga shranite v nepropustni posodi.

Listi

Za želodec in črevesje

Sveži listi pomagajo pri prebavnih mo­t­njah, napihnjenosti, pomanjkanju apetita in krčih.

Proti pikom žuželk

Zmečkani listi imajo protivnetni učinek – z njimi preprosto natrite mesto pika.

Za poživitev

Zelišče pomiri naše živce in hkrati poživlja in spodbuja. Pravijo celo, da spodbudi libido …

Čaj

Bazilikin čaj dela prave čudeže pri menstrualnih težavah: blaži bolečine in krče. Pomaga tudi pri težavah v meni.

Proti bolečinam v trebuhu: če vas muči občutek polnosti, napihnjenosti ali pa imate vnetje sečil, si lahko pomagate z 2 do 3 skodelicami čaja dnevno.

Obkladki iz bazilikinega čaja pomagajo pri hitrejšem celjenju ran. Če želite malce regenerirati svojo kožo, kanite nekaj kapljic čaja tudi v vodo za kopanje.

Pri zadahu iz ust in vnetju grla si pomagajte z izpiranjem in grgranjem čaja.

Recept za bazilikin čaj: 2 žlički posušene bazilike prelijte z 200 ml vrele vode. Pustite stati 10 do 15 minut in čaj precedite.

Olje

Pri kašljanju in nahodu je priporočljivo inhaliranje eteričnega olja bazilike. V primeru migrene in nespečnosti lahko v posodico nad čajno lučko kanete nekaj kapljic olja ali pa si z njim natrete senca – krepi tudi koncentracijo!

Previdno pri nakupu bazilikinega olja! Najbolje je kupovati evropske vrste, ki vsebujejo le 25 do 50 odstotkov etra, preostala pa tudi do 90 odstotkov, kar lahko povzroči hudo draženje kože.

Bazilikin mus

Za 4 osebe potrebujete: 3 liste želatine, 2 neškropljeni limoni, 50 g sladkorja v prahu, 1 šopek bazilike (6 do 8 vejic), 250 g skute, 200 ml smetane

PRIPRAVA:

1 Želatino za 5 minut namočite v hladni vodi. Med mešanjem segrejte limonin sok, limonino lupinico in sladkor v prahu. Želatino iztisnite, jo raztopite v limoninem soku in pustite, da se ohladi. 2 Baziliko oplaknite, jo otresite do suhega in jo pretlačite skupaj s skuto in mešanico limonine želatine. 3 Smetano čvrsto stepite in jo primešajte skutni masi. Za 3 ure postavite v hladilnik in nato postrezite s sadjem.

Vir: Lisa

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri