Mlečni izdelki vsebujejo pomembna hranila, kot so kalcij, beljakovine in magnezij.
Mlečni izdelki so bogat vir pomembnih hranil, a vse več ljudi razvija intoleranco za laktozo. Ljudje, ki ne prenašajo laktoze, ne proizvajajo dovolj encima laktaze, ki je odgovoren za razgradnjo laktoze (mlečnega sladkorja) v glukozo in galaktozo.
To pomeni, da gre laktoza neposredno v črevesje, preden jo telo predela ali absorbira, kar lahko povzroči simptome, kot so napenjanje, krči, driska in plini.
Ne spreglejte:
- Vse, kar morate vedeti o Met Gala: Od dobrodelne večerje do največjega svetovnega modnega dogodka
- Ta Zarina jakna je že absolutni hit pomladi (in stane manj kot 50 evrov)!
- Jennifer Aniston oblekla isto obleko, kot jo je Courteney Cox nosila v seriji Prijatelji (dvajset let kasneje!)
Večina ljudi, alergičnih na laktozo, ima primarno intoleranco na laktozo, kar pomeni, da so v zgodnjem življenju, na primer v obdobju dojenčka in otroštva, lahko prebavili laktozo, kasneje pa so po zaužitju mlečnih izdelkov razvile prebavne motnje.
Poleg laktoze je veliko ljudi lahko občutljivih na mlečno beljakovino kazein in vsak, ki je alergičen na laktozo, mora preveriti, ali je morda alergičen na gluten.
V primeru alergije ali intolerance na laktozo ali kazein je treba strogo izključiti vse mlečne izdelke. Po nekaterih raziskavah kazein kot mlečna beljakovina vpliva na poslabšanje bolezni, kot so ADHD in shizofrenija ter druge duševne bolezni.
Če sumite, da ste alergični na mlečne izdelke, je nasvet, da se naročite na pregled pri gastroenterologu ali alergologu. Ali gre za intoleranco za laktozo, lahko razkrije tudi izločitvena dieta, pri kateri za tri tedne iz prehrane izločimo vse mlečne izdelke, vendar jo moramo vedno izvajati pod nadzorom zdravnika ali nutricionista. Po treh tednih je mlečne izdelke priporočljivo vrniti v prehrano za en teden, in če se simptomi takoj vrnejo, je zelo verjetno, da gre za intoleranco.
Vendar je treba upoštevati, da mlečni izdelki vsebujejo pomembna hranila, kot so kalcij, beljakovine in magnezij, ter probiotike v jogurtu. Ljudem, ki niso alergični na laktozo, je vsekakor priporočljivo uživanje jajc, jogurta in svežega sira.
Kdor iz svoje prehrane črta mlečne izdelke, bo moral ta dragocena hranila nadomestiti na druge načine. Na primer, ohrovt in sladki krompir sta dobra vira kalcija, oreščki in zelena soja vsebujejo magnezij, kislo zelje pa je bogato s probiotiki.
Če imate intoleranco na laktozo ali alergijo na mlečne izdelke, je najbolje, da opustite uživanje teh izdelkov. Takrat lahko pričakujete pozitivne spremembe, ki bodo izboljšale kakovost življenja in poskrbele za boljše počutje:
1. Ne boste več trpeli zaradi bolečin v trebuhu, napihnjenosti in plinov
Ko telo ne more prebaviti laktoze, se v prebavnem traktu naberejo kisline in plini, kar lahko povzroči bolečine v trebuhu, napenjanje in pline. Ko prenehate z uživanjem mlečnih izdelkov, lahko pričakujete, da bodo te težave izginile.
2. Lahko bi izgubili nekaj kilogramov
Laktoza je sladkor in sladkor prispeva k povečanju telesne teže. Ko iz svoje prehrane črtate mlečne izdelke, je največja sprememba, ki jo boste opazili, veliko manjša poraba sladkorja, kar je eden od prvih korakov pri hujšanju.
3. Vaša prebava se bo normalizirala
Ko telo ne more prebaviti mlečnih izdelkov, je pogost pojav neprijetna driska, ki nastane, ker laktozna intoleranca poveča količino vode v črevesju ob uživanju mlečnih izdelkov. Z izogibanjem mlečnim izdelkom bo blato postalo normalno. Zaprtje je lahko tudi simptom intolerance. Ni tako pogosta kot driska, a tudi v primeru zaprtja bo olajšanje, saj bo prebava bolje delovala in s tem hitreje izločila odpadke iz telesa.
4. Vaše črevesje bo bolj zdravo
Pri ljudeh, ki ne prenašajo mlečnih izdelkov, lahko mleko, sir in drugi mlečni izdelki z dodatki povzročijo vnetja in nepravilnosti v črevesnih bakterijah. Te umetne sestavine lahko povzročijo različne občutljivosti, pa tudi prekomerno rast glivic in pojav vnetnih procesov v prebavilih, ki lahko povzročijo utrujenost, razdraženost želodca in slabost. Izključitev mlečnih izdelkov lahko pomaga izboljšati zdravje črevesja in obnoviti zdrave bakterije.
5. Vaša koža bo lepša
Naše telo izloča odpadke in toksine na tri načine: z uriniranjem, z blatom in skozi pore. Občutljivost na mlečne izdelke se lahko kaže tudi na koži v obliki ogrcev, aken, izpuščajev in celo ekcemov.
6. V telesu bo manj vnetij
Vnetje v telesu je resen problem in lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so nepravilno delovanje ščitnice ali bolečine v sklepih. Izključitev mlečnih izdelkov lahko zmanjša vnetje pri ljudeh, ki so alergični nanje. Seveda, če ste zaskrbljeni zaradi možnih izbruhov in imate intoleranco za laktozo, obstajajo drugi načini za njihovo zmanjšanje.
Dodajanje rib in dodatkov ribjega olja vaši prehrani ali uživanje več hrane, bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, kot so avokado, orehi in olja, lahko pomaga zmanjšati vnetje. Poleg prehrane, bogate z antioksidanti, lahko tudi vadba in meditacija zmanjšata vnetje, ki ga povzroča stres.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Angelina Jolie osupljiva v padajoči beli obleki starega glamurja, primerni za vsako nevesto
Priporočamo tudi: 56-letna Salma Hayek v kričeče rumenem bikiniju z bujnimi oblinami zopet podžgala splet
Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.
Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc