10+ neverjetnih koristi, ki jih bo deležno vaše telo, če boste vsak dan pojedli dve zreli banani

Banane, od nezrelih do prezrelih in vsepovsod vmes, ponujajo nekaj zdravstvenih prednosti, ki jih je treba upoštevati. Pri izbiri najustreznejše faze uživanja banan bosta verjetno odločilna okus in tekstura. Večina nas prezrele banane zavrže, saj se bojimo, da niso več sveže in zato niso primerne za uživanje, vendar so ravno te polne zdravju pomembnih koristi.

10+ neverjetnih koristi, ki jih bo deležno vaše telo, če boste vsak dan pojedli dve zreli banani - Foto: Profimedia

Ste se kdaj spraševali, kaj dobrega se skriva v banani? Poleg tega, da so banane bogate z vitaminom B6, so tudi dober vir vitamina C, prehranskih vlaknin in mangana. Banane tudi ne vsebujejo maščob, holesterola in skorajda nič natrija. Kaj to pomeni za vaše zdravje?

Med sadjem so banane ene najbolj vsestranskih. Ne samo, da jih lahko vmešate v sadno solato, z njimi napolnite smoothie ali jih pretlačite v pecivo.

Toda poslušajte: banane niso kameleon le v kulinaričnem smislu. Vsaka stopnja zrelosti banan ima tudi edinstvene koristi za zdravje. Nekateri imajo radi zelene banane, drugi pa kašasto rjavo banano. Toda ali je med njima res kakšna razlika? Presenetljivo da - in morda lahko zrelost banane, ki jo jeste, določite glede na svoje zdravje.

Ne spreglejte: 

Prezrele banane s temno rjavo zunanjostjo in suho zunanjo ter kašasto notranjo teksturo ne zmagujejo na lepotnih tekmovanjih. Kljub temu pa niso brez koristi.

Ali ste vedeli, da so zrele banane eno najbolj zdravih živil na svetu? Če pojeste dve zreli banani na dan, boste svojemu telesu naredili veliko uslugo. Poleg tega, da boste prejeli veliko dozo antioksidantov, boste telesu zagotovili tudi tako imenovani tumor nekrotizirajoči faktor, ki je odličen borec proti rakavim snovem v telesu.

Čeprav vsebujejo več sladkorja kot mlajše banane, so zaradi te naravne sladkosti lahko privlačne za otroke (ali, bodimo iskreni, odrasle), ki običajno zavijajo z nosom proti svežim pridelkom. "Otroci, ki imajo raje bolj sladko hrano, bodo pogosteje posegli po zreli ali prezreli banani," poudarja Lane.

Zaradi vse te sladkosti in kaše so prezrele banane tudi zdrava, veganska in nemastna alternativa maslu in oljem pri peki. Če želite zmanjšati količino nasičenih maščob, poskusite polovico masla v receptu za peko nadomestiti s pretlačeno banano. (To bo morda zahtevalo le nekaj poskusov in napak, saj lahko banana povzroči manjše razlike v končnem izdelku).

Spodaj si preberite 17 stvari, ki se zgodijo v vašem telesu, če en mesec vsak dan pojeste dve zreli banani.

1. Pomagajo pri depresiji

Ljudje, ki trpijo za depresijo, imajo običajno nizko raven serotonina v možganih. Banane lahko pomagajo v boju proti depresiji in izboljšajo vaše razpoloženje, saj vsebujejo visoke ravni triptofana, ki se pretvori v serotonin in tako blaži simptome depresije.

2. Zagotavljajo potrebno energijo

Ta najljubši sadež vsebuje tri naravne sladkorje – fruktozo, glukozo in saharozo, vsebuje pa tudi veliko količino vlaknin, potrebnih za občutek energije. Prav zato zagotavlja takojšen in močan občutek navala energije, ki vam bo zadostoval za intenziven 90-minutni trening.

3. Pomagajo pri hujšanju

Banane vsebujejo le 100 kalorij na porcijo, zato so odlična izbira za vse tiste, ki želite shujšati. Vsebujejo tudi tri grame vlaknin na porcijo, zaradi česar se dlje časa počutimo siti.

4. Odlični so za možgane

Banane so super sadje, ki postopoma sprošča energijo, kar pomaga možganom, da ostanejo dlje budni in aktivni. Zaradi visoke vsebnosti kalija smo budni, magnezij pa nam pomaga, da ostanemo zbrani in z veliko manj truda opravimo vsa dnevna opravila.

5. Ohranjajo hormone v ravnovesju

Vsebujejo visoko vsebnost kalija in vitamina B6, zato so odličen vir hranil za proizvodnjo hormonov.

6. Blažijo zgago

Visoka vsebnost kalija pomaga uravnavati želodčno kislost, vlaknine pa pomagajo pri prebavi. Ta kombinacija hranil je odlična za lajšanje simptomov zgage.

7. Znižujejo krvni tlak

Raziskave so pokazale, da lahko uživanje dveh zrelih banan na dan zniža krvni tlak za 10 odstotkov. Banane vsebujejo malo natrija in veliko kalija, zato so odlična izbira za vse, ki imajo težave s krvnim tlakom.

8. Banane so odlične za zdravje krvi

Ker vsebujejo zdrave količine železa, so banane odlične za ohranjanje zdravja krvožilnega sistema. Poleg tega odlično zmanjšujejo tveganje za slabokrvnost. Zaradi visoke vsebnosti vitamina B6 pomagajo pri nastajanju belih krvničk.

9. Odlične so za kosti

Hranila v bananah pomagajo graditi in ohranjati močne kosti zaradi kalcija, ki ga vsebujejo.

10. Borijo se proti boleznim

Banane vsebujejo visoko stopnjo antioksidantov, zato ščitijo celice pred prostimi radikali, ki povzročajo različne bolezni. Dve banani na dan bosta pomagali v boju proti boleznim srca, sladkorni bolezni, raku ter degeneraciji mišic in tkiv.

11. Lahko pomagajo opustiti kajenje

Banane vsebujejo močno mešanico kalija, magnezija in vitamina B6. Znano je, da mešanica teh hranil zmanjšuje odtegnitev nikotina, kar je ključnega pomena pri razvoju odvisnosti od cigaret in opustitvi slabe navade.

12. Zdravijo želodčne razjede

Zdravniki v Indiji že leta poudarjajo koristi banan pri zdravljenju peptičnih razjed, nedavno pa so zdravniki v Angliji ugotovili, zakaj. Banane namreč vsebujejo citoindozide, ki zdravijo razjede in so odlični za želodec.

13. Zdravijo mačka

Banane so zaradi visoke vsebnosti elektrolitov dobra izbira hrane za ljudi, ki so prevarali s pitjem in trpijo zaradi glavobolov in slabosti. Če se zaradi sinočnje zabave ne počutite dobro, pojejte banano in morda se boste počutili veliko bolje.

14. Lajšajo zaprtje

Banane so bogate z vlakninami, ki pomagajo normalizirati delovanje črevesja.

15. Pomagajo pri preprečevanju možganskih motenj

Banane, bogate z magnezijem, pomagajo pri pretvorbi maščobnih kislin v DHA, pomembno Omega-3. Znanstveniki so odkrili pomembno povezavo med DHA in nevrološkimi motnjami, kot sta ADHD in Alzheimerjeva bolezen. Zaradi visoke vsebnosti vitamina B pomagajo tudi pri preprečevanju Parkinsonove bolezni.

16. Izboljšajo spomin

Zaradi visoke vsebnosti triptofana, kalija in magnezija vam bodo banane pomagale pri boljši koncentraciji, boljšem pomnjenju in nasploh k boljšemu delovanju možganov.

17. Varujejo zdravje srca

Banane, kot smo že ugotovili, vsebujejo hranila in vitamine, ki skrbijo za naše telo. Povečanje vnosa kalija in zmanjšanje vnosa natrija je verjetno najboljša stvar, ki jo lahko naredite za svoje srce.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 8 živil, ki bodo v hipu odpravila željo po sladkem in pospešila izgorevanje kilogramov

Priporočamo tudi: V modo se vrača priljubljena majica iz 80-ih: Iz simbola športnega šika postala ultra moden trend

Najbolj brano