Lifestyle Promocijsko sporočilo

Če na vrtni zabavi postrežete to jed iz paradižnika, bodo vsi ostali odprtih ust (+ NAGRADNA IGRA)

31. 5. 2023
Deli
Če na vrtni zabavi postrežete to jed iz paradižnika, bodo vsi ostali odprtih ust (+ NAGRADNA IGRA) (foto: Lušt)
Lušt

Skoraj noben piknik ali vrtna zabava ne mine brez slastnih rdečih sadežev, ki jim pravimo paradižniki. Večinoma iz njih pripravimo solate ali omake, toda paradižnik ponuja še veliko več možnosti za pripravo okusnih jedi. Preizkusite ta recept in navdušili boste prav vsakega gosta!

Prava glasba, prava družba, prava hrana in prava pijača so gonilne sile vsake dobre zabave. Da sta vzdušje in razpoloženje še boljša, pa je priporočljivo tudi, da poskrbite za element presnečenja. Ta vam bo zagotovil navdušenje in čudenje, počutje vseh prisotnih pa bo na vrhuncu. 

Presenetite lahko z glasbo, ko na primer kar zlepa zavrtite komad, ki vzbuja lepe spomine na vaša pretekla druženja. Čudovito presenečenje je lahko tudi skriti gost, kar pomeni, da ste na zabavo povabili nekoga, ki ga vsi prisotni že dolgo niste videli. Vsi zabave željni se bodo razveselili tudi kakšne posebne pijače, saj je vsakdo včasih naveličan ene in iste izbire na zabavah. Mi pa vam tokrat priporočamo, da ...

... presenetite z jedjo!

Z vami delimo recept, ki bo goste pustil odprtih ust. Glavna sestavina je paradižnik, ki ne sme manjkati na nobeni vrtni zabavi, a tokrat ga bodo vaši gostje lahko okušali na povsem drugačen način. Privoščite jim slasten in hrustljav paradižnikov čips!

Recept: PARADIŽNIKOV ČIPS 

Čips iz paradižnika vsekakor ni nekaj, česar bi se vsakodnevno lotilo veliko ljudi. V resnici tudi ni pripravljen v nekaj minutah, saj ima paradižnik veliko vode, in preden ta izhlapi in začne sadež karamelizirati, preteče nekaj časa. Toda vzemite si čas, ne bo vam žal!

Sestavine: 

- 3 veliki paradižniki (lahko tudi več, to je približno za klasičen pekač) 

- 2 žlici olivnega olja 

- 2 žlici soli 

- česen v prahu (lahko izpustite)

- šopek sesekljanega peteršilja

- 3 velike žlice parmezana

Priprava: 

Paradižnik (naj bo čim bolj trd) operemo, narežemo na tanke rezine in zložimo na papirnato brisačo, posolimo in pustimo, da se malo osuši. 

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija, v pekač pa položimo papir za peko, ki ga na tanko premažemo z olivnim oljem. Rezine paradižnika zložimo v pekač in jih prav tako premažemo z oljem. 

Pekač postavimo v pečico in pečemo eno do dve uri, vsake 20 minut paradižnik preverimo. Ko je že skoraj suh ali, bolje rečeno, pečen, vsako rezino potresemo z mešanico parmezana, česna v prahu in peteršilja. Pustimo, da se zapeče in rahlo karamelizira. 

Čips lahko še nekaj časa pustimo v ugasnjeni in priprti pečici, da se lepo ohladi. 

Postrezite ga kar v papirju za peko ali se domislite kakšnega drugega estetskega načina serviranja. Saj veste, jemo tudi z očmi!

Namigi, zaradi katerih bodo vse vaše paradižnikove jedi še bolj okusne

Nikakor ni vseeno, na kakšen način so paradižniki pridelani, obrani, shranjeni, transportirani, če želite, da ohranijo čim več hranljivih snovi in slastnega okusa. Zato vam mi priporočamo paradižnike LUŠT iz Prekmurja.

Raznobarvne paradižnike različnih velikosti pridelujejo sodelavke in sodelavci iz, kot pravijo oni, LUŠTne družine. Ljubezen in pozornost, ki jo posvetijo vzgoji rastlin, se okuša v plodovih LUŠTnega paradižnika. Spominja namreč na okus tistega paradižnika, ki so ga z veliko ljubezni vzgajale naše babice na svojih vrtovih. 

Pri LUŠTu ročno skrbijo in negujejo rastline, poleg tega pa še ročno pripravljajo paradižnik. Ti so ročno obrani takrat, ko na rastlini popolnoma dozorijo, kar odražata okus in videz paradižnika: 

• Začne se s sajenjem v januarju - zasajenih imajo kar 152.000 sadik. Sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen in zasajene v naravno podlago, t. i. organski substrat, ki je mešanica šote in kokosovih vlaken (rastlinam zagotavlja dobre pogoje za rast in razvoj koreninskega sistema).

• Da so plodovi na dosegu rok LUŠTnih sodelavcev, uporabljajo vrvični sistem dvigovanja in spuščanja sadik. Zato je treba vse vrhove, ki jih je v letnem povprečju kar 455.000, ročno ovijati okoli vrvic. To počnejo vsak teden. Poleg ročnega obiranja na rastlini dozorelih plodov paradižnika pa ročno odrezujejo še liste.

• Cvetove LUŠTnih rastlin oprašujejo čmrlji, ki so hkrati tudi ''živi'' dokaz, da pri pridelavi ne uporabljajo škodljivih preparatov za škropljenje – čmrlji bi v nasprotnem primeru zagotovo poginili. 

• Če rastline ali plodove vseeno napadejo škodljivci, zanje poskrbijo njihovi naravni sovražniki, ki jih naselijo v rastlinjaku. 

• Na lokaciji v Renkovcih za ogrevanje v hladnih delih leta uporabljajo obnovljivo geotermalno energijo. 

S kratkimi transportnimi potmi LUŠT poskrbi še za manjši ogljični odtis med potjo paradižnika od rastlinjaka do naših krožnikov.

• LUŠTni sodelavci ročno obrane paradižnike še enkrat pregledajo in pripravijo za vse nas, ki uživamo v teh svežih, sočnih in okusnih rajskih sadežih. Letos so za nas na voljo vse te sorte

Grozdasti paradižnik LUŠT 

Mali LUŠT, 

Slivov paradižnik LUŠT, 

Češnjev paradižnik LUŠT in 

LUŠTek (mešanica češnjevih paradižnikov)

Najdete jih v vseh večjih trgovskih sistemih po Sloveniji, na njihovi LUŠTni domačiji v Renkovcih in na Osrednji ljubljanski tržnici.

NAGRADNA IGRA: LUŠTek nagrajuje! 

Kaj pa vi pravite o LUŠTnem paradižniku? Posnemite kratko izjavo s telefonom in naložite posnetek ali preprosto zapišite svoj odgovor in že se potegujete za kraljevsko doživetje na največjem gradu Grad v Sloveniji ali druge privlačne nagrade!

Naj se vam zaLUŠTajo sočne jedi!

Prenesite si e-knjižico z namigi in svežimi poletnimi recepti TUKAJ

FOTOGRAFIJE Christian Fluher