Ta živila lahko zmanjšajo učinek zdravil: Obvezno preberite navodila pred uživanjem tablet

9. 12. 2023
Čeprav v receptih piše, s katero hrano in pijačo tablet ne smemo kombinirati, večina bolnikov navodil ne bere in uživa živila, ki bistveno zmanjšajo učinek zdravila. (foto: Profimedia)
Profimedia

Antibiotiki se v kombinaciji z mlekom absorbirajo počasneje, zato je njihov učinek šibek.

Ko smo na terapiji, ponavadi ves čas gledamo na uro in skrbimo, da vzamemo zdravila ob točni uri, skoraj nikoli pa nismo pozorni na to, kaj jemo pred ali po zaužitju. Čeprav v receptih piše, s katero hrano in pijačo tablet ne smemo kombinirati, večina bolnikov navodil ne bere in uživa živila, ki bistveno zmanjšajo učinek zdravila.

Ne spreglejte:

Grenivka in tablete ne gredo skupaj

Če jemljete zdravila za zniževanje holesterola, nikakor ne smete uživati ​​velikih količin grenivk. Čeprav je to živilo eno najboljših orožij v boju proti slabemu holesterolu, pa v kombinaciji s tabletami poveča učinek statinov, in to do nevarne mere. Uživanje tega sadeža ni priporočljivo z zdravili proti alergijam, pritisku in depresiji ter v kombinaciji s kontracepcijskimi tabletami, saj nekatere njegove sestavine razgradijo encimi v jetrih, zato ne morejo hkrati razgraditi zdravila, ki v tem primeru postane strup v telesu, ker ga je preveč.

Mleko in antibiotiki – sploh ne

Antibiotiki se v kombinaciji z mlekom absorbirajo počasneje, zato je terapevtski učinek šibkejši. Nekatere vrste sira, na primer parmezan, upočasnijo delovanje antidepresivov, tako kot polenovka, feferoni in piščančja jetra. Če uporabljate diuretike, ne smete uživati ​​banan, paradižnika in krompirja, saj ta živila ali njihova kombinacija povzročajo kopičenje kalija v telesu.

Previdno pri vitaminu K

Rastlinske vlaknine so slabe tudi v kombinaciji z zdravili, saj upočasnjujejo njihovo absorpcijo, še posebej pa to velja za digoksin, zelo razširjeno zdravilo za srčne bolnike. Bolniki, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, naj se izogibajo hrani, bogati z vitaminom K, saj vpliva na proces strjevanja krvi. Previdno torej pri špinači, zelju, peteršilju, fižolu, pa tudi ribah, saj so to živila, ki vsebujejo vitamin K.

Če vam kaj ni jasno, vprašajte zdravnika

Dejstvo je, da se nenehno odkrivajo nove nezaželene kombinacije hrane in zdravil, zato naj bolniki pred začetkom terapije skrbno preučijo navodila za uporabo zdravila, a se pri zdravniku ali farmacevtu tudi pozanimajo, s čim se sme kombinirati oz. ., in ne samo ob kateri uri naj se pije.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Povejte nam, o čem sanjate, in povedali vam bomo, kdo ste: 10 najpogostejših sanj in kaj v resnici pomenijo

Priporočamo tudi: December in januar sta rezervirana za stare ljubezni: 4 znamenja, ki s pomočjo retrogradnega Merkurja v svoje življenje pripeljejo bivše partnerje

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan