Strokovnjaki fizioterapije za hrbtenico razkrivajo, zakaj hrbtenica pogosteje boli ženske in kako učinkovito odpraviti bolečine

Mojstri iz klinike Medicofit razkrivajo pravilne vaje za kronične bolečine v hrbtu in svetujejo o izbiri fizioterapije v obdobju menopavze ter kako ženske bolečine v križu odpravijo za vedno.

Promocijsko sporočilo, 2. 9. 2022
Strokovnjaki fizioterapije za hrbtenico razkrivajo, zakaj hrbtenica pogosteje boli ženske in kako učinkovito odpraviti bolečine - Foto: PROMO

Nobena skrivnost ni, da imajo ženske večje tveganje za bolečine v hrbtenici kot moški, verjetno niste vedeli, da se kar 80 % vseh simptomov boleče ledvene hrbtenice pojavi pri ženskah. Ali poznate bolečinsko stanje KOKCIGODINIJA? Gre za povzročitelja intenzivnih bolečin v predelu križa in trtice, za katerega imajo ženske 5 x večje tveganje kot moški, pojavi pa se pogosto po 40. letu starosti zaradi anatomskih sprememb trtice med nosečnostjo. Menopavza je še en dejavnik tveganja za ženske, ki močno prispeva k pojavljanju bolečin ledvene hrbtenice. Ali ste vedeli, da 60 % žensk v obdobju menopavze prizadene močna akutna bolečina v križu? 

Kaj morajo vedeti nosečnice?

Bolečine v hrbtu med nosečnostjo se najpogosteje pojavijo med 3. in 7. mesecem nosečnosti, večje tveganje za napad bolečine v križu imajo ženske, ki so v preteklosti že imele težave s hrbtenico. Nosečnice doživijo pravi hormonski vihar, pospešeno se izločajo progesteron, estrogen, hCG (humani horionski gonadotropin), oksitocin in relaksin, ki posredno prispeva k bolečinam v sklepih in hrbtenici. Relaksin sprošča vezivno tkivo, kite in vezi postanejo bolj laksne (ohlapne), bolj elastične postanejo tudi mišice, ki stabilizirajo hrbtenico. Relaksin ostane v ženskem telesu tudi po porodu, povišane vrednosti so običajno prisotne do 6 mesecev po nosečnosti.

Mit o raztezanju in sproščanju mišic, ki naj bi pripomoglo k lažjemu porodu ne drži povsem. V resnici s krepitvijo mišičnih skupin ledvene hrbtenice, medeničnega dna in globokih trebušnih mišic izboljšamo kakovost mišično-vezivnega tkiva, ki bo bolj prožno in bolj odporno proti mikropoškodbam, ki pogosto spremljajo porod, pot k vrnitvi polne moči po porodu pa bo hitrejša. 

Nosečnice naj do 7. meseca nosečnosti izvajajo specialne vaje moči, za ženske, ki imajo zgodovino bolečin v križu se priporoča vodenje programa a strani kineziologa in fizioterapevta.

Kakšna fizioterapija je najboljša za nosečnice?

Fizioterapija za nosečnice deluje predvsem preventivno z vajami za sklepno mobilizacijo, ohranja in razvija dobro mobilnost kolkov in medenice ter s tem vpliva na bolj ugoden potek poroda, s TECAR terapijo v primeru boleče hrbtenice z dvigom temperature deluje protibolečinsko in protivnetno.  

Z vajami izometrične moči fizioterapija krepi mišice medeničnega dna in mišice v področju sakroiliakalnega sklepa (SI sklep), ki je med nosečnostjo pogosto vzdražen. 

Fizioterapija mora biti individualna in usmerjena preventivno, v obdobju nosečnosti od 12. tedna dalje se priporoča vsaj 1 x tedenski obisk fizioterapevta, ki bo pravilno vodil terapije in program preventivne vadbe.

Katere vaje za preprečevanje bolečine v križu naj izvajajo nosečnice?

Izogibati se je treba pliometrične vadbe, torej poskokom, tekom, eksplozivnim gibom in tudi raztezanju v prevelikih amplitudah. Nosečnice morajo predvsem izvajati vaje, kjer aplicirajo izometrično stiskanje, potiskanje in odrivanje predelov telesa v ležečem položaju na hrbtu ali boku. V kliniki Medicofit priporočajo različne oblike vaje ''dead bug'' oz. žužek, med katero naj nosečnica pazi, da je položaj ledvene hrbtenice nevtralen, nato pa v vajo vključi različne pozicije potiskanja in stiskanja z zadrževanjem nevtralne hrbtenice.

Preventivne vaje za bolečine v križu:

• Nosečnica naj preprosto leži na hrbtu, noge pokrči v kot 90 stopinj in obe dlani blago potisne v kolena, sočasno pa kolena potiska proti dlanem in izvaja izdih. Tako pritiskanje naj izvaja 5 sekund v 8 ponovitvah, paziti je treba, da ne prihaja do maksimalnega naprezanja. 

• Nosečnica naj se uleže ne bok, opre na komolec in kolena ter dvigne boke od tal. V resnici gre za položaj stranske deske z oporo na kolenih, ki so pokrčena v 90 stopinj. Nosečnica naj zdaj dvigne zgornjo nogo od spodnje in položi dlan na koleno zgornje noge ter ponovno izvede 8 ponovitev po 5 sekund pritiskanja v koleno, boki ne smejo izgubiti lege.

• Nosečnica naj se uleže na hrbet, med kolena umesti malo žogo za pilates, dvigne boke od tal in stisne žogo s koleni skupaj za 5 sekund. Nosečnica izvede 8 takih ponovitev in pri tem pazi, da na vrhu ob stisku ne spušča bokov.

Fizioterapevtske vaje za nosečnice vključujejo sicer 16 različnih oblik vaj, ki jih izvajajo v kliniki Medicofit, kjer v primeru bolečin v hrbtu izvedejo TECAR ali LASER terapijo v sklopu programa preventivne vadbe za nosečnice.

Kaj morajo vedeti ženske po 50 letu starosti?

Ženske so bolj nagnjene k izgubi kostne gostote in bolj obsežni atrofiji mišičnih vlaken s starostjo kot moški. V obdobju menopavze ženske izgubijo večje količine estrogena, obdobje po menopavzi pa spremlja tudi do 25 % padec kostne gostote. Bolečine v križu, ki spremljajo menopavzo, so lahko še zlasti neznosne in velikokrat vodijo v daljšo bolniško odsotnost od dela. Bolečina v križu oz. ledvenem delu je za menopavzo značilna, z njimi se bo soočilo tri petine žensk, smernice in informacije na spletu pa so v povezavi z bolečinami v hrbtu in menopavzo redke in netočne. 

Kakšna fizioterapija je priporočljiva v obdobju menopavze?

V fazi akutnega napada bolečine v hrbtu gre pogosto za išias in močne bolečine v križu, zato se takrat priporoča celostni instrumentalni pristop s TECAR terapijo, LASER terapijo in HiTOP vitalizacijo. V fazi popuščanja bolečin se mora fizioterapija usmeriti aktivno, kar pomeni, da povečuje obremenilno kapaciteto ledvene hrbtenice.

Ključna napaka žensk v menopavzi pri izbiri fizioterapije sta mirovanje in pasivna fizioterapija, ki ne sledi progresivnemu stopnjevanju vaj moči. Primarna skrb žensk v obdobju menopavze sta izguba mišične mase in izguba mišične moči, kar vključuje tudi stabilizatorje hrbtenice. Bolečina v križu bo pogosto nastala kot posledica hitre hormonske spremembe v telesu in vezivnem tkivu, zato je aplikacija pravilnih vaj moči nujna in neizogibna za nebolečo hrbtenico po obdobju menopavze.

Fizioterapija za menopavzo mora tako biti kombinirana v obliki protibolečinske terapije in aktivne fizioterapije za vzdrževanje moči ledvene hrbtenice.

Katere vaje za preprečevanje bolečine v križu naj izvajajo ženske v menopavzi?

V začetku je treba prepoznati patologije hrbtenice, torej katera hernija diska je prisotna, ali gre za artrozo ali stezno hrbtenice, ali pa gre za povsem čisto klinično sliko in mišično bolečino. Vaje je nato treba prilagoditi vzorcem gibanja, ki jih hrbtenica dopušča in od tam naprej graditi temelje moči. Pomembno je, da se terapija z laserjem in tecarjem vključuje sočasno z vajami moči v začetni in srednji fazi rehabilitacije.

Fizioterapija za ženske v kliniki Medicofit 

V kliniki Medicofit strokovnjaki za zdravljenje boleče hrbtenice dobre rezultate dosegajo z natančno individualno fizioterapijo in kineziologijo, ki s celostnim pristopom odpravlja Išias, bolečine v križu, hernijo diska in druge patologije, ki spremljajo menopavzo in povzročajo močne bolečine.

Pomembno je, da ženske, ki prepoznajo bližanje menopavze, s fizioterapijo začnejo zgodaj in pridobijo ustrezno preventivno znanje o vajah moči pred prvim napadom akutne bolečine v hrbtu. V primeru bolečine je pomembno, da obdobje mirovanja ni predlogo, protibolečinska fizioterapija je priporočljiva ob prvih znakih bolečin v križu.

 

Najbolj brano