Za Majo Galuf in Jerneja Zvera je kuhanje zabava

2. 7. 2015

Jernej Zver in Maja Galuf sta dvojec, ki se skriva za objavami Jernejkitchen. Elle je pokukala v njuno kuhinjo.

Hrana je bila vedno velik del življenja Jerneja in Maje. »Kadar smo bili veseli, ob rojstnih dnevih in porokah, smo jedli, kadar smo bili žalostni, ob izgubah ali problemih, smo jedli,« pravita. Njuno druženje se je pogosto dogajalo v kuhinji, ne le med njima, ampak tudi druženje s prijatelji in družino. Imeli so tudi ogromen vrt, stari starši celo kmetijo, zato jima je bila vzgoja rastlin in živali že skoraj položena v zibelko.

Jernej je diplomiral iz informatike in tehnologij komuniciranja, na poti do magisterija pa je ugotovil, da je tisto, kar ga res izpopolni in osreči, kulinarika; pa ne le dobra hrana, temveč celoten proces, od semena do končne jedi.

Tipkovnico je hitro zamenjal za kuhalnico in se podal v profesionalno kuhinjo, zdaj pa želi svoje znanje, recepte in razmišljanje deliti tudi na jernejkitchen.com. Maja je diplomirana dizajnerka notranje opreme, svojo strast do oblikovanja pa je razširila tudi na področje kulinarike, kjer stilira kulinarične scene in fotografira jedi.

Fotoaparat jo spremlja že od malih nog in je pomemben del njenega umetniškega izražanja, občutkov in misli. Prav tako jo vedoželjna narava žene po novo kulinarično znanje, ki ga skozi zapise in fotografije deli na jernejkitchen.com.

Kakšna je filozofija vajinih objav?

Vedno izhajava iz sebe. Nekateri ustvarjajo slike, drugi produkte, tretji pišejo knjige, midva se izražava skozi kulinariko, okuse, kompozicijo, napisane misli, fotografijo. Vedno sva rada dobro jedla, preživljala ogromno časa v kuhinji, fotografirala, delila mnenja z drugimi, debatirala in iskala novo znanje, to je del naju, to je tisto, kar sva, in tisto, kar naju neizmerno osrečuje.

Kakšne sestavine najraje uporabljata?

Največje veselje in izziv nama pomenijo sestavine z domačega vrta ali sprehoda po gozdu. Nekako imata sadje in zelenjava, ki ju sam vzgojiš, v sebi več skrbi in ljubezni, saj si večinoma zanju skrbel že od semen, prav tako vzgoji rastline nameniš veliko časa in potrpežljivosti in poplačan trud je res krasen občutek. Odlično je spremljati pot od semena do lonca, saj se ti zdi, da nekako izpolniš življenjski cikel rastline.

Katere metode kuhanja so vama najbližje?

Najljubši metodi kuhanja sta dve. Hitro opekanje, kjer iz svežih, kakovostnih sestavin, kot so mlada zelenjava z vrta, jagnječ­ja zarebrnica, ribe, pridobimo največ okusa, hkrati pa ohranimo svežino. Druga metoda kuhanja, ki nama je ljuba, pa je počasno dušenje ali kuhanje pri nizki temperaturi, ki ga uporabljava, kadar kuhava trše dele mesa ali gomoljasto zelenjavo.

Kaj bi svetovali bralkam pri pripravi hrane?

Naju vodi načelo: boljše ko so sestavine, boljša je jed. Vredno je vzgojiti svojo zelenjavo in sadje, obiskati tržnico ali lokalnega kmeta, saj je okus z nesezonsko zelenjavo in mesom neprimerljiv. In ne pozabite, kuhanje je lahko nekaj zabavnega; pomembno je, da se znamo v kuhinji sprostiti in uživati, pa čeprav ne gre vse po načrtih.

Katerim blogom sledita?

Če se osredotočiva na tiste, ki jih redno spremljava vsak teden, bi poudarila dve krasni osebi. Prva je Darya Pino Rose, ki piše blog summertomato.com, kjer bolj ko o receptih piše o načinu prehranjevanja in pomenu kakovostne, lokalne hrane. Naslednji je Michael Pollan, ki je napisal kar nekaj čudovitih knjig o odnosu ljudi do prehrane in pomenu domače kuhe.

Kje črpata ideje?

Ideje se rojevajo neprenehoma. Sprožijo jih različni dejavniki, morda spomin na kakšno babičino pogačo ali potovanje, prebujanje narave, kakšen film, ki ni nujno povezan s hrano, dobra knjiga, ki je postavljena v neko okolje, vsekakor pa so največji navdih ljudje, njihove unikatne zgodbe, ki spodbujajo k raziskovanju in ustvarjalnosti.

Vajina najljubša jed?

Najljubša jed je vsako sezono drugačna, trenutno uživava ob čudovitih jedeh, kot so solata iz surovih špargljev, koprivina juha, slastna pita z rabarbaro, počasi pa se začenja tudi že sezona žara, ki prinaša dodatne dobrote in druženje.

Kako sta dobila idejo o PDF-knjižici z osnovnimi recepti za pripravo kislega testa in kruha?

Ideja se je rodila kmalu po božičnih praznikih, saj sva družino presenetila z zloženko in velikim kozarcem, napolnjenim s kislim kvasnim nastavkom, ter zamislijo, da organizirava tečaj peke kruha. Vprašanj je bilo vedno več, zato sva se odločila ustvariti knjižico, ki ponuja osnove in temelje peke kruha. Skozi leta Jernejeve peke se je nabralo kar nekaj odličnih receptov, ki bodo vsekakor polnili knjižico in spletno stran tudi v prihodnje.

Kakšni so vajini načrti za prihodnost?

Na zalogi imava kar nekaj projektov, prvi in najpomembnejši je spletna stran jernejkitchen.com, ki se te dni veselo polni z vsebino – od receptov do blogov, nasvetov in fotografij.

Ljudi želiva navdušiti in jim pokazati, da je lahko kuhanje zabavno, sproščujoče, ustvarjalno, predvsem pa napolnjeno z ljubeznijo in toplino doma.Vzporedno razvijava druge kulinarične projekte, ki bodo kmalu ugledali luč. Zelo pa se veseliva tudi kulinaričnega izobraževanja na Azorih in v Belgiji, ki ga bova vsekakor beležila in delila z vsemi, ki naju spremljajo na družbenih omrežjih in spletni strani.

Recept, ki bi ga želeli deliti z našimi bralkami?

Z veseljem deliva recept za preprost, hiter in osvežilen sendvič, ki pozdravlja prebujajočo pomlad, barvno, sončno hrano. Lahko je hiter zajtrk, prigrizek, nekaj za vmes ali celo večerja.

Pripravila: Nina Pretnar