Poslovite se od purana, račje paštete in tatarskega biftka, letošnje praznike bomo praznovali povsem zeleno. V svoji novi knjigi Moje veganske božične jedi kulinarična avtorica in fotografinja Marie Laforêt preoblikuje tradicionalne praznične jedi z vsega sveta v slastne gurmanske obroke. Vesel božič vsem!
Zeliščni krompirjevi vaflji
Vam tekne krompir, vendar ste naveličani cvrtja? Potem so ti krompirjevi vaflji kot nalašč za vas.
Težavnost: srednja
Sestavine za 12 vafljev
1 kg krompirja
120 ml olja
160 ml rastlinske smetane
120 ml mandljevega mleka
2 žlički sesekljanega peteršilja
2 žlički koriandra
2 žlički kostanjevega pireja
2 žlički soli in črni poper
200 g moke T65
2 žlički rastlinskega olja za pekač
1. Olupite in v vodi skuhajte krompir. Ko je kuhan, odlijte vodo in ga pretlačite skupaj z oljem. Dodajte smetano, mandljevo mleko, zelišča in kostanjev pire. Dobro premešajte, potem počasi dodajajte moko in mešajte z metlico, da se izognete grudicam.
2. Ogrejte pekač za vaflje, namažite ga z oljem in vlijte veliko žlico zmesi na obe strani pekača. Zaprite ga in pecite 5 minut.
3. Počasi odprite pekač za vaflje in z gumijasto lopatico razrahljajte vaflje, da odstopijo od pekača. Vaflji morajo biti zlato zapečeni, po želji jih lahko ponovno pogrejete v pečici.
Če vaflje težje odstranite ali se vam razpolovijo, so morda preveč ali premalo pečeni. Pekača za vaflje ne odpirajte nenadoma, temveč zelo počasi.
Če izpustite moko, bodo vaflji imeli še bolj zeliščno-krompirjev okus.
Preberite še:
- 5 pravil Italijank za eleganten stil: S temi stilskimi smernicami bodite kot elegante dame iz Milana
- Lahkotna, ženstvena in tako romantična! Zimska obleka Claudie Schiffer je popolna za božični dan z družino
Odlična pečena zelenjava
Si lahko zamislite božično večerjo brez nje? Vsako leto je ta jed lahko drugačna – enkrat z rdečo peso, drugič s kolerabo.
Skrivnost: ne previsoka temperatura in sveža zelenjava, narezana na enakomerne kose.
Težavnost: lahka
Sestavine za 8 porcij
½ korena zelene
½ buče
1 sladki krompir
500 g krompirja
2 glavi česna
2 žlički rastlinskega olja
1 žlička timijana
sol in poper
1. Olupite zeleno in jo narežite na večje kose. Bučo narežite na približno centimeter debele kose. Prav tako narežite sladki krompir. Na dva ali štiri dele narežite tudi krompir, odvisno od njihove velikosti. Glavi česna narežite na pol.
2. Zelenjavo položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Dodajte olje, timijan, sol in poper ter dobro premešajte z rokami.
3. Pecite na 170 stopinjah približno 35 minut. Zelenjava mora biti zlato zapečena in rahla.
Po želji lahko pripravite svojo mešanico zelenjave, glede na želje in zelenjavo, ki jo imate na voljo. Pazite, da zelenjavo narežete na enakomerne koščke, da se bo tudi enakomerno zapekla. V tem receptu je zelenjava narezana na srednje velike kose; če bi radi, da se speče hitreje, pa jo narežite na majhne kocke.
Sejtan wellington
Angleška božična klasika iz govedine, šunke in listnatega testa dobi novo preobleko z doma pripravljenim sejtanom. Nekoliko bolj tehničen recept z odličnim rezultatom.
Težavnost: zahtevno
Sestavine za 6 do 8 porcij
Za sejtan:
250 g žitnega glutena
85 g čičerkine moke
1 žlička paradižnikove mezge
1 žlička česna v prahu
1 žlička koriandra v prahu
2 žlički sezamovega olja
Za juho:
4 žličke barley misa
2 žlički tamari omake
1 žlička nasekljanega timijana
1 žlička gorčice
2 žlički dimljene paprike
1 žlička črnega popra
2 litra vrele vode
Za duxelles:
350 g šampinjonov
100 g kuhanih kostanjev
2 žlički olivnega olja
Za listnato testo:
sojino mleko
1. V skledi dobro premešajte gluten in čičerkino moko. V drugo skledo dajte vse sestavine za juho razen vode. Dodajte malo vode, le toliko, da razredčite in premešate vse sestavine. Nato dodajte preostanek vode in dobro premešajte. Od tega precedite 250 mililitrov nastale tekočine in jo shranite. Dodajte in zmešajte preostale sestavine za sejtan, nato vse skupaj zmešajte z glutenom in čičerkino moko. Nastalo zmes gnetite na pomokani deski in oblikujte v klobaso. Za bolj čvrst sejtan lepe ovalne oblike uporabite kuhinjsko krpo ali krpo za izdelovanje sira, oblikujte klobaso in jo na koncih privežite z vrvico. Sicer jo pustite tako, kot ste jo oblikovali.
2. Sejtanu v kozicu dodajte vodo, ki ste jo prej odcedili. Če je potrebno, dodajte še vročo vodo. Kuhajte približno 30 minut na zmernem ognju.
3. Na drobno nasekljajte gobe in kostanj. Lahko jih tudi na drobno zmešate v mešalniku. V veliki ponvi segrejte olivno olje in na zmernem ognju popecite duxelles, dokler ne porjavi, kar traja približno 10 minut. Ves čas sestavine mešajte, da se ne zažgejo.
4. Segrejte pečico na 180 stopinj. Dobro odcedite skuhan sejtan.
5. Odvijte testo na pladenj, podložen s papirjem za peko, in ga premažite z duxellesom. Ob straneh pustite centimeter do dva robu. Sejtan dajte na namazano testo in ga tesno ovijte. Odvečno testo odrežite. Testo namažite s sojinim mlekom. Z nožem nežno naredite zareze na testu in pecite pri 180 stopinjah približno 25 minut, da zlato porjavi. Postrezite s pečenim krompirjem in omako.
Sejtan in duxelles namočite v juho in pustite stati v hladilniku en dan. Tako bo ta wellington še bolj slasten.
Ingverjevi piškoti
Na Švedskem ni pravega božiča brez priljubljenih hrustljavih piškotov s cimetom. Ta recept je izjemno preprost in se zlahka prelevi v vegansko različico.
Vse, kar še potrebujete, so ljubki modelčki za piškote.
Težavnost: lahko
Sestavine za približno 80 piškotov
100 g trsnega sladkorja
100 g sladkorja muscovado
100 g agavinega sirupa
80 ml vode
150 g veganske margarine
3 žličke cimeta
1 žlička mletega ingverja
1 žlička mletih klinčkov
1 žlička mletega kardamoma
½ žličke sode bikarbone
475 g moke
1. Dan prej zmešajte ves sladkor, agavin sirup in vodo. Zmes na štedilniku pogrejte do srednje temperature in v koščkih dodajte margarino, da se stopi. Ohladite v veliki posodi in dodajte začimbe in sodo bikarbono. Postopno dodajajte moko, da nastane homogena kepa testa, ki je nekoliko lepljiv. Testo zavijte v papir za peko in ga čez noč pustite v hladilniku.
2. Naslednji dan vzemite testo in ga košček za koščkom na tanko razvaljajte s pomokanim valjčkom na delovni površini, pokriti s papirjem za peko. Z modelčki oblikujte piškote in jih položite na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pecite pri 180 stopinjah približno 8 minut. Piškoti naj bodo rahlo zlato zapečeni.
3. Piškote lahko shranite za en tedenv pločevinasti posodi.
Testo za piškote lahko v hladilniku shranite za nekaj dni ali ga celo zamrznete.
Fotografije in recepti Marie Laforêt
Novo na Metroplay: Žan Serčič o glasbenem ustvarjanju, ohranjanju zasebnosti in spremembah