Postrezite s smetano ali sladoledom.
Naša filozofija hrane je preprosta. Uporabite najboljše sestavine, ki jih najdete, podprite neodvisne lokalne proizvajalce in poskrbite, da bodo jedi čim bolj enostavne. A za posebno priložnost, kot je silvestrovo, si radi privoščimo nekaj pregrešnega. Če vam je od nazdravljanja ostalo kaj penine, imamo popoln recept, ki je kot nalašč za vse njene ostanke, ko praznujemo doma.
Preberite še:
- Kako se prehranjuje Demi Moore, da pri 62 letih izgleda kot dvajsetletnica? Njena dieta morda ni za vsakogar, a prinaša hitre rezultate
- Kaj prinaša moda v letu 2025? Ta dva modela kril sta bila nošena letos, a bosta enako, če ne še bolj priljubljena naslednje leto
Žele iz penine
Ta sladica ima pridih praznovanja, zato se zdi primeren recept, da z njim zaključimo silvestrsko pojedino ali pa si ga privoščimo naslednji dan. Žele je treba narediti in nastaviti vsaj 24 ur prej. Je nekoliko ekstravaganten, zato kot nadomestek za šampanjec lahko uporabite gazirano vino ali prosecco. (Če ste imeli penino v hladilniku od božiča, je to zanj popolna uporaba.) Predlagamo majhno porcijo, saj je precej močna.
Za šest oseb.
Sestavine:
- 450 ml vode
- 100 g sladkorja
- 700 ml penine
- 7 lističev želatine
- 1 čajna žlička rastlinskega olja
- sladka smetana ali sladoled
1. Vodo in sladkor položite v ponev s težkim dnom in segrevajte, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi.
2. Nalijte penino v skledo in vanj položite tudi lističe želatine. Pustite približno 10 minut, dokler se lističi ne zmehčajo. Nato stisnite liste in dodajte sladkorni sirup.
3. Liste želatine stepemo, dokler se popolnoma ne raztopijo v mešanici sladkornega sirupa in penine.
4. Pustite, da se zmes ohladi.
5. Kalup za žele, posamezne kozarce ali kalupe rahlo namažite z nevtralnim oljem in vlijte tekočo mešanico. Pustite, da se zmes ohladi in postavite v hladilnik čez noč.
6. Za serviranje uporabite krožnik, ki bo zadržal odvečno tekočino.
7. V loncu zavremo vodo in dno kalupa za žele za nekaj sekund položimo v notranjost ali dokler se rahlo ne spusti in sladico hitro, a trdno obrnite na krožnik. Vroča voda bo sprostila žele, hkrati pa bo ohranila obliko kalupa - vendar morate poskrbeti, da kalupa v njej ne pustite dolgo.
8. Postrezite s smetano ali sladoledom.
Novo na Metroplay: "V vsakem žanru najdeš dobre in slabe pesmi." | Raiven