Na znamenitem gradu Castello Sforzesco v Milanu na zaključku prestižnega tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy je najboljši mladi chef pod 30 let postal Ardy Ferguson, predstavnik Azije iz Hong Konga. Na dvodnevnem velikem finalu že šeste izvedbe tega tekmovanja je s svojo jedjo “Archipelago Celebration” premagal 14 drugih nadarjenih svetovnih finalistov, med katerimi je bil tudi predstavnik Slovenije, Pablo Donadio Falcon iz Hiše Franko.
Pablo se je na tekmovanju predstavil z izjemno jedjo Haiku gori, ki je bila poklon posoškim goram in poeziji njegove mame.
Do finala se je prebil kot najboljši v regiji jugovzhodna Evropa in Mediteran in po razglasitvi zmagovalca povedal: »Seveda sem malo razočaran, a ko pomislim, da se je na S.Pellegrino Young Chef Academy v tej izvedbi prijavilo več kot 3700 mladih, je to, da sem prišel med 15 najboljših, velik dosežek. Vesel sem, da sem na celotni poti do predstavitve v finalu ostal zvest sam sebi in sem neskončno hvaležen moji mentorici Yvonne Melee Simon, head chefinji v Hiši Franko, ki mi je ves čas stala ob strani. Celotna izkušnja je bila neverjetna, še posebej zato, ker mi je omogočila spoznati in se povezati s toliko izjemnimi ljudmi. Prav ta stik je tisto, kar je zares pomembno, in zelo se veselim videti, kam nas bodo nove vezi, ki smo jih ustvarili, popeljale in kako se bodo razvijale.«
Prav ustvarjanje novih vezi in priložnosti je eden ključnih namenov tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy, ki je v desetih letih obstoja zraslo v navdihujočo globalno skupnost, ki mladim kuharskim talentom omogoča povezovanje z najbolj priznanimi kulinaričnimi mojstri, ponuja izobraževanje, mentorstvo in priložnosti za mreženje. Naporno dvoletno mednarodno tekmovanje, ki poteka v 55 državah sveta, razdeljenih v 15 regij, se je tako sinoči zaključilo s prikazom izjemne ustvarjalnosti, spretnosti in vizionarskega talenta nove generacije gastronomije, ter seveda s kronanjem zmagovalca.
Žirija je Ardyja Fergusona pohvalila, ker je pod mentorstvom Vicky Lau pokazal izjemno tehnično natančnost, prepoznavno ustvarjalno vizijo in globoko osebno povezanost s svojo jedjo. Njegova jed “Archipelago Celebration”, v kateri je predstavil živahno kulinarično tradicijo Indonezije, je izstopala zaradi popolnega ravnovesja med inovacijo in pristnostjo ter utelešala vrednote tekmovanja – spretnost, strast in namen.
Kot je poudarila Lili Vodušek, vodja blagovne znamke S.Pellegrino pri podjetju Merit HP, je vpogled v svetovno gastronomijo na tej ravni izjemna priložnost. »Zbiranje prijav za naslednje tekmovanje se predvidoma prične že februarja prihodnje leto in želim si, da bi to priložnost izkoristilo čim več mladih kuharjev iz Slovenije, saj jim ta platforma mladim omogoča doživetja, stike in znanje, ki jih ne morejo dobiti nikjer drugje,« je izpostavila.
Takšna neprecenljiva izkušnja je zagotovo neposreden stik z zvezdniško žirijo, ki so jo tokrat sestavljali Christophe Bacquié (Francija, z dvema Michelinovima zvezdicama nagrajena restavracija Le Table des Amis), Jeremy Chan (so-ustanovitelj londonske restavracije Ikoyi z dvema Michelinovima zvezdicama), Antonia Klugmann (Italija, chefinja restavracije L’Argine a Venco z eno Michelinovo zvezdicov nam bližnjem Dolegna di Collio), Niki Nakayama (ZDA, restavracija n/naka, Los Angeles), Elena Reygadas (Mehika, chefinja restavracije Rosetta v Ciudad de Méxicu ter ustanoviteljica štipendije Elena Reygadas Scholarship), Julien Royer (restavracija Odette v Singapurju s tremi Michelinovimi zvezdicami) in Mitsuharu Tsumura (Peru, Restavracija Maido v Limi, letos najboljša restavracija na svetu na lestvici The World’s 50 Best Restaurants).
Gostje na podelitvi nagrad v Milanu so bili deležni tudi ekskluzivnega kulinaričnega doživetja, saj sta posebno večerjo pripravili dve izmed najvplivnejših osebnosti v svetu kulinarike – Pía León, lastnica restavracije Kjolle v Limi (9. mesto na lestvici The World’s 50 Best Restaurants 2025), in Jessica Rosval, head chefinja v restavracijah Casa Maria Luigia in Al Gatto Verde.
V kuhinji jima je pomagal tudi Nelson Freitas, zmagovalec tekmovanja S.Pellegrino Young Chef Academy 2022–2023, ki po mentorski izkušnji v Akademiji zdaj sodeluje s Pio León, kar je odličen primer priložnosti in povezav, ki jih tekmovanje nudi mladim talentom.
Na gala večeru so razglasili tudi zmagovalce spremljevalnih nagrad tekmovanja, ki so jih prejeli Zanté Neethling (Afrika, Bližnji vzhod in Južna Azija), Noah Wynants (Severna Evropa) in Nicolás A. López (ZDA).
Fotografije promocijsko gradivo





