Slastno: vonj po jeseni

Na Gornjem trgu v Stari Ljubljani nas je v svoje prijazne prostore z domačno toplino povabila gostilna Špajza, ki slovi po odlični kulinariki in pestrem naboru vin.

Slastno: vonj po jeseni - Foto: Fotografija Mateja Jordović Potočnik

Bučna juha z repki škampov

Za 4 osebe

  • Sestavine: 0, 5 kg muškatne buče, 1 večji krompir, sol in poper, polovica čebule, 2 stroka česna, škampovi repki

  • Priprava: Bučo in krompir olupimo in narežemo na koščke. Na olju popražimo narezano čebulo. Ko postane zlato rjava, ji dodamo na kose narezano bučo in krompir, zalijemo s približno enim litrom vode, premešamo, dodamo sol in poper ter kuhamo do mehkega. Ko se krompir in buča zmehčata, ju pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pred postrežbo prepražimo repke škampov, ki jih dodamo juhi, po želji dodamo tudi kislo smetano.

Žlikrofi z gobami

Za 4 osebe

  • Sestavine: 100 g lisičk, 100 g jurčkov, česen in čebula, sol in poper, 500 g žlikrofov, 0, 5 dl belega vina, sladka smetana

  • Priprava: Lisičke in jurčke narežemo na rezine, jih prepražimo na čebuli ter dodamo česen. Ko zadiši, zalijemo z belim vinom, ko to izpari, pa dodamo sladko smetano, posolimo in popopramo. V kropu skuhamo žlikrofe.

Jelen z gozdnimi sadeži

Za 4 osebe

  • Sestavine: 700 g jelenjega hrbta, 250 g gozdnih sadežev, 1 dl rdečega vina, goveja osnova, sol in poper

  • Priprava: Jelenje medaljone popečemo z obeh strani, zalijemo z vinom, in ko ta izpari, dodamo govejo osnovo (pripravljena je lahko iz goveje kocke, raztopljene v vreli vodi). Ko se omaka zgosti, dodamo gozdne sadeže in vse skupaj še nekaj minut pražimo.

Priloga: štruklji

Za 4 osebe

  • Sestavine: vlečeno testo, 250 g skute, 2 jajci, 10 g masla, sol, pehtran

  • Priprava: Vse sestavine zmešamo, zmes položimo na vlečeno testo in zvijemo. Dva zvitka štruklja zavijemo v folijo in kuhamo v slani vodi 45 minut.

Slivov zavitek

Za 4 osebe

  • Sestavine: listnato testo, 0, 5 kg sliv, drobtine, sladkor, cimet

  • Priprava: Slive izkoščičimo ter jim dodamo sladkor in cimet po okusu. Razvaljamo testo, ga posujemo z drobtinami in dodamo slive. Vse skupaj zavijemo in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah.

Dunja Mantel

Fotografije Mateja Jordović Potočnik

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri