Na Gornjem trgu v Stari Ljubljani nas je v svoje prijazne prostore z domačno toplino povabila gostilna Špajza, ki slovi po odlični kulinariki in pestrem naboru vin.
Bučna juha z repki škampov
Za 4 osebe
- Sestavine: 0, 5 kg muškatne buče, 1 večji krompir, sol in poper, polovica čebule, 2 stroka česna, škampovi repki
- Priprava: Bučo in krompir olupimo in narežemo na koščke. Na olju popražimo narezano čebulo. Ko postane zlato rjava, ji dodamo na kose narezano bučo in krompir, zalijemo s približno enim litrom vode, premešamo, dodamo sol in poper ter kuhamo do mehkega. Ko se krompir in buča zmehčata, ju pretlačimo s paličnim mešalnikom. Pred postrežbo prepražimo repke škampov, ki jih dodamo juhi, po želji dodamo tudi kislo smetano.
Žlikrofi z gobami
Za 4 osebe
- Sestavine: 100 g lisičk, 100 g jurčkov, česen in čebula, sol in poper, 500 g žlikrofov, 0, 5 dl belega vina, sladka smetana
- Priprava: Lisičke in jurčke narežemo na rezine, jih prepražimo na čebuli ter dodamo česen. Ko zadiši, zalijemo z belim vinom, ko to izpari, pa dodamo sladko smetano, posolimo in popopramo. V kropu skuhamo žlikrofe.
Jelen z gozdnimi sadeži
Za 4 osebe
- Sestavine: 700 g jelenjega hrbta, 250 g gozdnih sadežev, 1 dl rdečega vina, goveja osnova, sol in poper
- Priprava: Jelenje medaljone popečemo z obeh strani, zalijemo z vinom, in ko ta izpari, dodamo govejo osnovo (pripravljena je lahko iz goveje kocke, raztopljene v vreli vodi). Ko se omaka zgosti, dodamo gozdne sadeže in vse skupaj še nekaj minut pražimo.
Priloga: štruklji
Za 4 osebe
- Sestavine: vlečeno testo, 250 g skute, 2 jajci, 10 g masla, sol, pehtran
- Priprava: Vse sestavine zmešamo, zmes položimo na vlečeno testo in zvijemo. Dva zvitka štruklja zavijemo v folijo in kuhamo v slani vodi 45 minut.
Slivov zavitek
Za 4 osebe
- Sestavine: listnato testo, 0, 5 kg sliv, drobtine, sladkor, cimet
- Priprava: Slive izkoščičimo ter jim dodamo sladkor in cimet po okusu. Razvaljamo testo, ga posujemo z drobtinami in dodamo slive. Vse skupaj zavijemo in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah.
Dunja Mantel
Fotografije Mateja Jordović Potočnik
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice