Slastno: rdeče češnje rada jem ...

. . črne pa še rajši! Zato kar začnimo. Sočni plodovi nam ponujajo obilo kulinaričnih užitkov.

Slastno: rdeče češnje rada jem ... - Foto: Fotografija Eduardo Sicot

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut, kuhanje: 15 minut

Nordijska juha iz češenj

Sestavine:

1 kg čvrstih rdečih češenj, sok 1 limone, 1 strok vanilje, 3 dl smetane za stepanje, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, žlička želatine.

Priprava:

  • V zamrzovalni skrinji ohladite metlice za mešanje, srednje veliko skledo za solato in smetano za stepanje. Češnje operite in izkoščičite.

  • V veliko posodo vlijte 1, 5 decilitra vode. Dodajte limonin sok in razpolovljeno vaniljino palčko. Ko juha zavre, jo pustite, da se na rahlem ognju kuha še 5 minut.

  • Dodajte češnje in pustite kuhati še 5 minut. Sok, ki se je nacedil iz češenj, pomešajte z želatino in pazite, da ne nastanejo grudice. Tako raztopljeno želatino dodajte juhi in ponovno pristavite na ogenj za 5 minut. Nato jo odstavite in počakajte, da se ohladi.

  • Zmešajte sladko smetano in polagoma dodajajte presejani sladkor v prahu in vaniljev sladkor. S smetano okrasite ohlajeno juho iz češenj.
Namig:

V juho lahko vmešate cejlonski cimet, ki je bolj nežnega in prefinjenega okusa kot kitajski, ki ga uporabljamo običajno.

Za 8 kozarcev

Priprava: 10 minut, kuhanje: od 20 do 30 minut

Slastni punč iz slastnih češenj

Sestavine:

250 g črnih razkoščičenih češenj, 350 g čvrstih črnih češenj s koščicami, 1 dl sirupa iz sladkornega trsa, 1 poravnana žlička ingverja v prahu, beli rum, limeta.

Priprava:

  • Operite češnje in jih razkoščičite, pazite, da ostane meso čim bolj nedotaknjeno.
  • Na ogenj postavite sirup iz sladkornega trsa, in ko zavre, vanj usujte češnje. Dodajte ingver in pustite, da zmes vre na rahlem ognju, dokler se sirup ne zgosti. Nato ga umaknite z ognja, počakajte, da se ohladi, pokrijte ga in postavite v hladilnik.
  • V kozarce stresite veliko žlico posladkanih češenj z ingverjem. Dodajte krhelj limete in prelijte z 0, 5 decilitra belega ruma.
Namig:

Za štiri 250-mililitrske kozarce

Priprava: 10 minut, mariniranje: 2 uri, kuhanje: 35 minut

Džem iz češenj in rožmarina

Sestavine: 1, 3 kilograma češenj, 700 g kristalnega sladkorja, sok 1 limone, od 4 do 6 vejic rožmarina

Priprava:

  • Operite češnje ter jim odstranite pecelj in koščice. Delo opravljate nad plastično posodo, da ujamete čim več soka, ki se nateče od češenj. Koščice shranite, umijte in osušite v bombažni krpi ali gazi.
  • Premešajte češnje, njihov sok, sladkor in limonin sok ter pustite, da se marinirajo v plastični posodi, pokriti s prozorno folijo.
  • Narahlo premešajte sadje in ga prestavite v posodo za kuhanje džema oziroma posodo s čim bolj debelim dnom.
  • Dodajte krpo s koščicami in kuhajte na zmernem ognju, pustite, da se kuha približno 15 minut, dokler se zmes ne zgosti. Pazljivo odstranite peno, ki nastaja na površini. Čez cedilnik precedite džem – češnje naj ostanejo na cedilu.
  • Džem še enkrat zakuhajte in pustite, da se počasi kuha 15 min, dokler se ne zgosti. Če ponovno nastane pena, jo odstranite.
  • V džem ponovno stresite češnje in kuhajte še približno 5 min. Odstranite krpo s koščicami.
  • Eno vejico rožmarina operite in osušite ter postavite na dno vsakega kozarca (ki ga prej sterilizirajte). Kozarec napolnite z vročim džemom in takoj močno zaprite.
Namig:

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut, kuhanje: od 20 do 30 minut

Torta s češnjami in pistacijami

Sestavine: 200 g krhkega testa, 500 g čvrstih temno rdečih češenj, 120 g nesoljenih pistacij,

40 g sladkorja in nekaj sladkorja v prahu

Priprava:

  • Razporedite testo v pekač premera 22 centimetrov, prebodite ga z vilicami in postavite v hladilnik, da odleži. Ogrejte pečico na 210 stopinj Celzija.
  • Izkoščičite češnje in pri tem pazite, da jih čim manj poškodujete. Kar najbolj na drobno narežite pistacije.
  • Testo za torto posujte z dvema tretjinama pistacij, nato nanj stresite še češnje. Posujte še s sladkorjem in preostankom pistacij ter postavite v segreto pečico.
  • Torto vzemite iz pečice, ko testo dobi zlato barvo, in jo pustite, da se ohladi, preden jo posujete s sladkorjem v prahu.
Namig:

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri