Slastno: rdeče češnje rada jem ...

. . črne pa še rajši! Zato kar začnimo. Sočni plodovi nam ponujajo obilo kulinaričnih užitkov.

Slastno: rdeče češnje rada jem ... - Foto: Fotografija Eduardo Sicot

Za 4 osebe

Priprava: 15 minut, kuhanje: 15 minut

Nordijska juha iz češenj

Sestavine:

1 kg čvrstih rdečih češenj, sok 1 limone, 1 strok vanilje, 3 dl smetane za stepanje, 2 žlici sladkorja v prahu, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, žlička želatine.

Priprava:

  • V zamrzovalni skrinji ohladite metlice za mešanje, srednje veliko skledo za solato in smetano za stepanje. Češnje operite in izkoščičite.

  • V veliko posodo vlijte 1, 5 decilitra vode. Dodajte limonin sok in razpolovljeno vaniljino palčko. Ko juha zavre, jo pustite, da se na rahlem ognju kuha še 5 minut.

  • Dodajte češnje in pustite kuhati še 5 minut. Sok, ki se je nacedil iz češenj, pomešajte z želatino in pazite, da ne nastanejo grudice. Tako raztopljeno želatino dodajte juhi in ponovno pristavite na ogenj za 5 minut. Nato jo odstavite in počakajte, da se ohladi.

  • Zmešajte sladko smetano in polagoma dodajajte presejani sladkor v prahu in vaniljev sladkor. S smetano okrasite ohlajeno juho iz češenj.
Namig:

V juho lahko vmešate cejlonski cimet, ki je bolj nežnega in prefinjenega okusa kot kitajski, ki ga uporabljamo običajno.

Za 8 kozarcev

Priprava: 10 minut, kuhanje: od 20 do 30 minut

Slastni punč iz slastnih češenj

Sestavine:

250 g črnih razkoščičenih češenj, 350 g čvrstih črnih češenj s koščicami, 1 dl sirupa iz sladkornega trsa, 1 poravnana žlička ingverja v prahu, beli rum, limeta.

Priprava:

  • Operite češnje in jih razkoščičite, pazite, da ostane meso čim bolj nedotaknjeno.
  • Na ogenj postavite sirup iz sladkornega trsa, in ko zavre, vanj usujte češnje. Dodajte ingver in pustite, da zmes vre na rahlem ognju, dokler se sirup ne zgosti. Nato ga umaknite z ognja, počakajte, da se ohladi, pokrijte ga in postavite v hladilnik.
  • V kozarce stresite veliko žlico posladkanih češenj z ingverjem. Dodajte krhelj limete in prelijte z 0, 5 decilitra belega ruma.
Namig:

Za štiri 250-mililitrske kozarce

Priprava: 10 minut, mariniranje: 2 uri, kuhanje: 35 minut

Džem iz češenj in rožmarina

Sestavine: 1, 3 kilograma češenj, 700 g kristalnega sladkorja, sok 1 limone, od 4 do 6 vejic rožmarina

Priprava:

  • Operite češnje ter jim odstranite pecelj in koščice. Delo opravljate nad plastično posodo, da ujamete čim več soka, ki se nateče od češenj. Koščice shranite, umijte in osušite v bombažni krpi ali gazi.
  • Premešajte češnje, njihov sok, sladkor in limonin sok ter pustite, da se marinirajo v plastični posodi, pokriti s prozorno folijo.
  • Narahlo premešajte sadje in ga prestavite v posodo za kuhanje džema oziroma posodo s čim bolj debelim dnom.
  • Dodajte krpo s koščicami in kuhajte na zmernem ognju, pustite, da se kuha približno 15 minut, dokler se zmes ne zgosti. Pazljivo odstranite peno, ki nastaja na površini. Čez cedilnik precedite džem – češnje naj ostanejo na cedilu.
  • Džem še enkrat zakuhajte in pustite, da se počasi kuha 15 min, dokler se ne zgosti. Če ponovno nastane pena, jo odstranite.
  • V džem ponovno stresite češnje in kuhajte še približno 5 min. Odstranite krpo s koščicami.
  • Eno vejico rožmarina operite in osušite ter postavite na dno vsakega kozarca (ki ga prej sterilizirajte). Kozarec napolnite z vročim džemom in takoj močno zaprite.
Namig:

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut, kuhanje: od 20 do 30 minut

Torta s češnjami in pistacijami

Sestavine: 200 g krhkega testa, 500 g čvrstih temno rdečih češenj, 120 g nesoljenih pistacij,

40 g sladkorja in nekaj sladkorja v prahu

Priprava:

  • Razporedite testo v pekač premera 22 centimetrov, prebodite ga z vilicami in postavite v hladilnik, da odleži. Ogrejte pečico na 210 stopinj Celzija.
  • Izkoščičite češnje in pri tem pazite, da jih čim manj poškodujete. Kar najbolj na drobno narežite pistacije.
  • Testo za torto posujte z dvema tretjinama pistacij, nato nanj stresite še češnje. Posujte še s sladkorjem in preostankom pistacij ter postavite v segreto pečico.
  • Torto vzemite iz pečice, ko testo dobi zlato barvo, in jo pustite, da se ohladi, preden jo posujete s sladkorjem v prahu.
Namig:

Najbolj brano