Slastno: ravnokar nabrano

29. 7. 2009
Deli

Res so nam paradižniki sedaj na voljo skoraj vse leto, a najbolj slastni so prav ta čas. Zato hitro na vrt ali tržnico!

Polnjeni paradižniki

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut, pečenje: 40 minut

Sestavine: 2 kg paradižnikov, 1 šopek bazilike, 1 šopek koriandra, 2 ali 3 vejice majarona ali svežega origana,

2 glavici rdeče čebule, 2 stroka česna, 1 jajce, 2 kroglici mocarele, 50 gramov naribanega parmezana, 1 skodelica krušnih drobtin, olivno olje, mleti poper

Priprava: Pečico nastavite na 210 stopinj in prekrijte pekač s papirjem za peko. Operite paradižnike, prerežite jih na polovico in izdolbite. Razporedite jih po pekaču. Operite in posušite začimbe ter lističe mešajte v mešalniku skupaj z mocarelo, narezano na kose, nasekljano čebulo in česnom ter soljo in poprom, dokler ne dobite goste mase. Dodajte še jajce in drobtine, ponovno premešajte in napolnite paradižnike. Pokapajte jih še z nekaj olivnega olja ter pecite v pečici približno 40 minut. Postrezite toplo ali mlačno s praženo ribo ali mesom.

Pica

Za 6 oseb

Priprava: 10 minut, pečenje: 20 minut

Sestavine: testo za pico, 4 paradižniki, 250 gramov mocarele, 6 žličk pesta, pekoča paprika v prahu, lističi bazilike, vejice materine dušice, mleti poper, olivno olje

Priprava: Pečico nastavite na 240 stopinj. Pekač prekrijte s papirjem za peko in po njem razporedite testo. Narežite ga na 12 kosov. Vsak del premažite s pestom, posuj­te z mocarelo, narezano na koščke, in s paradižnikom, narezanim na kolute, posolite in popoprajte, posujte s papriko, dodajte lističe sesekljane bazilike in materino dušico, ki ste ji odstranili lističe. Na koncu vse pokapajte še z olivnim oljem in pecite 20 minut. Če želite, da je testo hrustljavo zapečeno, na polovici pečenja znižajte temperaturo na 180 stopinj in pecite še 20 minut (torej skupaj 40 minut).

Nasvet: Pesto lahko naredite sami. Zmešajte 50 gramov pinjol, 30 gramov parmezana, dva stroka česna, lističe bazilike, sol in poper ter dodajajte olivno olje. Mešajte, dokler se sestavine ne prepojijo med seboj.

Bakalar v paradižnikovi omaki

Za 6 oseb

Priprava: 15 minut, pečenje: 15 minut

Sestavine: 6 filetov polenovke, 6 vejic češnjevega paradižnika, balzamični kis

Za omako: 4 paradižniki, 2 stroka česna, 10 lističev bazilike, 1/2 limone, olivno olje, mleti poper

Priprava: Nastavite pečico na 180 stopinj.

Pripravite omako: Ožemite limono, operite paradižnike, prerežite jih na četrtine in jim odstranite seme­na, nato jih nasekljajte na kocke. Drobno nasekljaj­te česen ter operite in nasekljajte baziliko. Premešajte ju s paradižnikom, dodajte olivno olje in nekaj kapljic limoninega soka, posolite in popoprajte.

Pekač obložite s papirjem za peko, po njem razvrstite filete polenovke, jih posolite in popoprajte z vseh strani, nato še malce naoljite in pecite 15 minut. Operite in odcedite češnjev paradižnik, pri tem pazite, da ne zlomite vejic. V ponvi segrejte olivno olje in pražite paradižnik z vejicami (medtem ga obračajte). Na koncu ga popoprajte in posolite, dodajte od dva do tri ščepce sladkorja in nekaj balzamičnega kisa. Postrezite skupaj z ribo in omako.

Paradižnikova solata

Za 6 oseb

Priprava: 5 minut, pečenje: 30 minut

Sestavine: 2 kg paradižnika, 1 strok česna, 4 glavi­ce sveže rdeče čebule, nekaj lističev peteršilja

Za omako: 5 žličk olivnega olja, 3 žličke rdečega vinskega kisa

Priprava: Operite paradižnik, odcedite ga in narežite na kolute ali polovičke (odvisno od velikosti), postavite ga na cedilo, posolite in pustite približno 30 minut, da se odcedi. Oluščite čebulo in česen. Česen strite, čebulo na drobno nasekljajte. Oboje stresite v posodo za solato skupaj z olivnim oljem, kisom, poprom in narezanim peteršiljem. Dodajte paradižnik, dobro premešajte in postrezite sveže s katerokoli glavno jedjo oziroma z ribo ali mesom.

Novo na Metroplay: Lia Zuljan in Milena Gasparin o ustvarjanju UGC vsebin, njuni karierni poti in konkurenci