Ko se na vrtu bohoti pisano sadje in zelenjava, je pravi čas za lahke jedi, ki preženejo poletno vročino. Lastnik restavracije Brioni in šef kuhinje Tomaž Polenec je za Elle sestavil štiri slastne recepte za štiri osebe, ki vabijo, da jih preizkusite. Naj vam tekne.
Na poti skozi center Kranja naš pogled pritegne čudovit vrt pred restavracijo, ki ji od nekdaj pravijo Brioni. Zgodba, ki še danes živi med domačini, pravi, da so bili Kranjčani ponosni na nov projekt velikega arhitekta Edvarda Ravnikarja v osrčju mesta in so se z njim radi pohvalili. Nekoč se je po opravkih, ki jih je imel na Brdu, skozi mesto pripeljal tedanji predsednik Tito in krajani so ga povabili, da si ogleda novo restavracijo Park, ki je stala na začetku. Predsednik je vstopil in se nekoliko razgledal, nato pa navdušeno rekel: »Tukaj je tako lepo kot na Brionih.« In od takrat so restavraciji vsi rekli Brioni.
Sedanji lastnik se je odločil, da ime, ki se je tako dolgo držalo, ohrani, prostoru pa vdihne nov, svež vetrič – in tako je restavracija ponovno zaživela. Njeno vodilo je prisluhniti gostu, prisluhniti hrani in z domišljijo, inovativnostjo, ambicioznostjo doseči najvišjo kakovost. Lokal je razdeljen na kavarno, bistro in restavracijo, kjer vsak gost najde kaj zase. Spretno izdelan in okusno oblikovan interier pomaga, da sprostite misli, in omamno vabi k okušanju izbranih in skrbno sestavljenih kulinaričnih umetnin. (www.brioni.si)
Solata z jesenskimi tartufi in prepeličjim jajcem
ZA 4 OSEBE
Sestavine: 200 g mešane solate, 16 rezin prekajene kraške pancete, 1 črni tartuf, 12 prepeličjih jajc, 1 limona, olivno olje
Priprava: Očiščeno solato lepo razporedimo po krožniku. V ponvici popečemo rezine pancete in spečemo prepeličja jajčka. Panceto in jajčka položimo na solato in vse skupaj pokapamo z olivnim oljem in limoninim sokom. Tartuf dobro očistimo, ga zelo na tanko narežemo in potresemo po solati.
Hruškov tart z gorgonzolo
ZA 4 OSEBE
Sestavine: 250 g listnatega testa, 4 hruške, 50 g pinjol, 250 g gorgonzole, 100 g mešane mlade solate
Priprava: Iz zvaljanega listnatega testa z okroglim modelčkom izrežemo 4 kroge, jih obložimo z rezinami hruške, potresemo s koščki gorgonzole in pečemo 15 minut na 200 stopinj.
Pečene tarte okrasimo s šopkom sveže solate in pinjolami, ki smo jih prej rahlo popekli v ponvici, vse pa pokapamo z olivnim oljem in balzamičnim kisom.
Rižota z gamberi, grahom in žafranom
ZA 4 OSEBE
Sestavine: 200 g riža (arborio ali carnaroli), 4 šalotke, 150 g kozic, 50 g graha, 4 g žafrana, 50 g masla, 0, 5 l zelenjavne osnove
Priprava: Na drobno narezano šalotko prepražimo, dodamo riž, dobro premešamo, solimo, popramo, zalijemo z zelenjavno osnovo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 12 minut na zmernem ognju.
Medtem popečemo kozice in skuhamo grah. Ko je riž gotov, mu dodamo žafran, grah in kozice. Vse skupaj dobro premešamo, začinimo s soljo in poprom, na koncu dodamo maslo in dobro premešamo.
Pavlova meringa s pasijonko in gozdnimi sadeži
ZA 4 OSEBE
Sestavine: 5 beljakov, 225 g sladkorja, 250 ml sladke smetane, 2 žlici koruzne moke, 1 žlička belega kisa,
5 pasijonk, 250 g svežih gozdnih sadežev
Priprava: Iz beljakov stepemo sneg, dodamo sladkor, dve žlici koruzne moke in žličko belega kisa ter dobro premešamo. Mešanico damo na papir za peko, z žlico oblikujemo krog in pečemo približno 50 minut na 150 stopinj. Ko je meringa pečena, jo ohladimo in premažemo s stepeno smetano, posujemo z gozdnimi sadeži in polijemo s sredico pasijonke.
Preberite še odličen recept za osvežilno rižoto: rižota s šparglji.
Novo na Metroplay: "Ni uspeha brez trdega dela." | Maja Štamol Droljc