Slastno: mlada popečena

25. 3. 2008
Deli

Hrustljava, slastna, polna vitaminov in znova odkrita zelenjava. Preprosta priprava kliče bližajočo se pomlad in lepe, s soncem obsijane dneve . .

Za 4 osebe

Popečeni kruhki s stročjim fižolom in grahom

Sestavine

  • 8 rezin kruha brez skorje
  • 100 g mladega stročjega fižola
  • 150 g mladega graha
  • 4 kosi topljenega sira
  • 1 majhen šopek drobnjaka
  • 60 g masla
  • sol
  • 1 l paradižnikovega soka
  • 2 zvrhani pesti portulaka
  • grobo mleti poper

Priprava 15 min

Kuhanje 25 min

Odrežite aluminijasto folijo, da bo dvakrat večja od površine žara. Na polovico folije položite stročji fižol in grah, ki ste ju oprali in osušili. Folijo prepognite in zavihajte robove tako, da dobite zaprto ovojnico. Postavite na vroč žar in zelenjavo pecite na srednjem ognju 15 minut, nato ovojnico obrnite. V skledi zmešajte maslo, nasekljan drobnjak in poper. Z namazom premažite štiri rezine kruha brez skorje, nato z nožem naredite pet globokih poševnih zarez. Odstranite zelenjavo z žara ter jo stresite iz ovojnice, v vsako zarezo pa zataknite strok stročjega fižola. Na žar položite kruhke, obrnjene z zarezami navzdol, in jih pecite šest do sedem minut na srednjem ognju. Občasno jih z vilicami pritisnite proti površini žara. Popecite še štiri rezine kruha. Medtem v skledi zmešajte vročo zelenjavo in topljen sir. Popečene kruhke obložite z zelenjavo in sirom ter pokrijte z rezinami kruha s stročjim fižolom. Začinite s portulakom in postre­zite takoj s kozarcem paradižnikovega soka.

Za 4 osebe

Palačinke s karameliziranim korenjem

Sestavine

  • 4 palačinke
  • 1 šopek mladega korenja
  • 1 dl vrtničnega sirupa*
  • 15 g kristalnega sladkorja
  • 1 žlička ingverja v prahu
  • 0, 2 dl ohlajene sladke smetane

Priprava 15 min

Kuhanje 20 min

Korenje po dolžini narežite na približno dva milimetra debele rezine. Vroč žar na hitro naoljite z namaščenim papirjem in nanj razvrstite rezine. Znižajte temperaturo na srednji ogenj in pokrijte z aluminijasto folijo. Korenje pecite 15 minut, nato ga obrnite. Medtem z električnim mešalnikom stepite sladko smetano, ko se začne zgoščevati, dodajte še ingver in sladkor ter mešajte toliko časa, da postane gladka in čvrsta. Postavite jo v mali hladilnik. V ponvi karamelizirajte korenje z vrtničnim sirupom. Pogrejte palačinke in jih namažite z veliko količino ingverjeve smetane, potresite z nekaj rezinami korenčka in sirupom vrtnic. Postrezite takoj.

*Vrtnični sirup, imenovan tudi rožni sirup, lahko pripravite sami. V liter vode stresite 150 g cvetnih listov, dodajte sok dveh limon in segrevajte do vrenja. Pokrito pustite stati 20 minut, nato precedite in dodajte kilogram rjavega sladkorja. Spet segrejte do vrenja in na zmerni tempe­raturi kuhajte 30 minut.

Za 4 osebe

Mini hobotnice z janežem

Sestavine

  • 350 g kuhanih majhnih hobotnic
  • 6 glavic janeža
  • 1 majhen šopek koriandra
  • 1 rdeča čebula
  • 2 žlički kisa
  • 1 žlička čilija
  • 4 tortilje
  • sol
  • oljčno olje
  • sok 1/2 limone

Priprava 15 min

Kuhanje 12 min

V skledi zmešajte narezano rdečo čebulo in kis. Hobotnice narežite na večje kose. Janež prerežite po dolgem na pol in ga postavite na vroč naoljen žar. Pokrijte z aluminijasto folijo in pecite na srednjem ognju približno šest minut. Obrnite ga, dodajte kose hobotnic in pecite še šest minut. Na tortilje razvrstite janež in kose hobotnic. Potresite še z narezano okisano čebulo in listi koriandra. Začinite s čilijem, soljo, kančkom oljčnega olja in sokom limone. Zavijte v rolice in takoj postrezite.

Za 4 osebe

Spomladanski krožnik

Sestavine

  • 200 g velikih testenin
  • šopek zelenih belušev
  • 2 hlebčka mocarele ali 8 majhnih kepic
  • 12 tankih rezin kraškega zašinka
  • 1 šopek mlade čebule
  • svež timijan ali šetraj
  • oljčno olje
  • balzamični kis
  • strti poper

Priprava 10 min

Kuhanje 20 min

V slani vreli vodi skuhajte testenine. Nato na vroč, rahlo naoljen žar položite oprane in očiščene beluše ter stebla mlade čebule. Mlado čebulo pecite približno pet minut, beluše pa od osem do deset, na koncu na hitro popecite še kraški zašinek. Odcedite testenine, na krožnik dodajte beluše, popečena stebla mlade čebule in zašinek. Začinite s sveže strtim poprom, timijanom ali šetrajem, pokapajte s kančkom oljčnega olja in po želji z malo balzamičnega kisa. Na koncu potresite z grobo razdrobljeno mocarelo.

Prevedla Barbara Sekirnik

Fotografije Mickaël Roulier

ELLE April 2008

Novo na Metroplay: “Peti v maternem jeziku mi je v izziv” | MAJA KEUC, ELLE GLASBA 2024