Domišljija v kuhinji se začne z juho: okus, obogaten s pikantno eksotično noto, juha kot priloga k mesu za poln obrok ali pa na osnovi sadja. Okusne in edinstvene, popolne za nevsakdanji jedilnik.
za 4 osebe
Juha iz hrušk in roqueforta
Sestavine
- 1 por
- 1 stebelna zelena
- 2 žlici deviškega oljčnega olja
- 1 žlica hruškovega ali jabolčnega kisa
- 1 velika hruška
- 1 l lahke zelenjavne juhe
- 60 g roqueforta
- 1 pest svežih listov rukole
- grisini z deviškim oljem, sveže zmleti beli poper
za 4 osebe
Juha iz sladkega krompirja
Sestavine
- 3 žlice deviškega oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 1 žlička semen koriandra
- sol
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica koruznega sirupa oz. slada
- 500 g sladkega krompirja
- 200 g paradižnikove kaše iz pločevinke
- zmleti čili
- 1 liter zelenjavne juhe ali vode
- 150 g mlete puste govedine
- 150 g mlete puste teletine
- sveže mleti poper
- 1 strok česna
- 1 pest svežega koriandra
za 4 osebe
Grahova juha z ingverjem
Sestavine
- 1 srednje velika čebula
- 1 steblo zelene
- 15 g ingverja
- 3 žlice deviškega oljčnega olja
- 450 g zamrznjenega graha
- 1 l zelenjavne juhe
- sol
- mleti poper
- dve piadini*
- 1 porov list
Drobno nasekljajte čebulo, steblo zelene in ingver. Vse skupaj prepražite v ponvi na treh žlicah deviškega oljčnega olja, dokler čebula ne postekleni. Dodajte 450 g zamrznjenega graha, pražite nekaj minut, da se okusi premešajo, prelijte z litrom vrele zelenjavne juhe in na blagem ognju kuhajte 30 minut. Juho kremasto zmeljite v električnem mešalniku, vendar ne pregladko. Po okusu dodajte sol, vlijte v krožnike, dodajte mleti poper in malo deviškega oljčnega olja. Za spremljavo k juhi zvijte dve piadini, ju za kratek čas segrejte na pari ali na teflonski ponvi, vsak zvitek razpolovite in prevežite s prevretim porovim listom ter ponudite na krožniku ob juhi. Piadini po želji namažite s kozjim sirom in poprom, lahko ju premažete z gorčico, ju obložite z dvema rezinama kuhanega pršuta ali pa se odločite za katerikoli drug nadev.
za 4 osebe
Juha iz rdečega fižola
Sestavine
- 1 rdeča čebula
- 1 zelena paprika
- 3 žlice deviškega oljčnega olja
- 1 strok česna
- pol žličke semen kumine
- nasekljan svež zeleni čili
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 žlica pretlačenega paradižnika
- sol
- 450 g kuhanega rdečega fižola
- 1, 2 litra zelenjavne juhe
- 12 rezin kruha z žitaricami
- 40 g kremnega sira, 40 g ementalca
- mleta sladka ali pekoča npaprika
Prevedla Živa M. Brecelj
Fotografije Adriano Brusafferi
ELLE Februar 2008
Odkrijte vsebine na Metroplay: "Življenja na Instagramu ne jemljite preveč resno" | Tjaša Kokalj Jerala