Čas belušev

19. 5. 2010
Deli

Trattoria Katrca, ki jo odlikuje dolgoletna tradicija, nas bo razvajala z odlično toskansko kuhinjo in opojnimi vonjavami sredozemskih začimb. Tokrat je Elle zaupala jedilnik, ki se mu predvsem zaradi slastnih belušev ni mogoče upreti. (www.katrca.si)

Dunja Mantel

Beluševi šopki s slanino in z regratom (za 4 osebe)

Sestavine:

20 srednje velikih belušev, 5 rezin slanine, 1/4 kg regrata, 1 žlica olja, 1 žlica balzamičnega kisa, 1 žlica soli

Priprava:

Z lupilcem olupimo beluše, odrežemo olesenele dele in jih za pet minut potopimo v vrelo osoljeno vodo, nato jih ohladimo in po pet belušev tesno zavijemo v slanino.

Regrat operemo, oplemenitimo z oljem in balzamičnim kisom, solimo ter dobro premešamo in razdelimo na krožnike.

Beluše, zavite v slanino, popečemo v ponvi, da slanina zlato porumeni.

Šopke položimo na regrat in postrežemo.

Hobotnica z beluši (za 4 osebe)

Sestavine:

1/2 kg belušev, 1 kg hobotnice, 1 limona, 1 rdeča paprika, 1, 5 dl olivnega olja, 3 stroki česna, 2 žlički soli, 1 vejica peteršilja

Priprava:

Hobotnico položimo v srednje velik lonec in dolijemo vodo, tako da je potopljena, dodamo žličko soli in jo kuhamo približno eno uro in pol.

Beluše z lupilcem olupimo in odrežemo olesenele dele ter jih potopimo v vrelo vodo za štiri do pet minut.

Hobotnico očistimo, ohladimo in narežemo na kolobarje, prav tako beluše.

V srednje velikem loncu dobro premešamo na kocke narezano rdečo papriko, hobotnico, beluše, olivno olje, sol, sok limone, sesekljan peteršilj in česen. Nato za eno uro postavimo v hladilnik in postrežemo.

Svinjski medaljoni z rdečim poprom in brusnicami (za 4 osebe)

Sestavine:

1 kg svinjske ribice, 2 žlici brusničnega džema, 1 žlička rdečega popra, 1 dl vode, 1 dl rdečega vina, 1 žlica olja,

150 g masla, ščepec soli

Priprava:

Svinjsko ribico narežemo na medaljone, ki jih položimo na razgreto ponev z oljem. Na hitro jih popečemo z obeh strani, dolijemo rdeče vino in malo pokuhamo, da izhlapi alkohol. Dolijemo vodo, dodamo brusnice ter vmešamo maslo, da se naredi omaka.

Kuhamo še približno pet minut, nato medaljone zložimo na krožnik, jih prelijemo z omako in posujemo z zdrobljenim rdečim poprom.

Piškoti Cantuccini s sladoledom in z vinom (za 4 osebe)

Sestavine:

1/2 l vaniljevega sladoleda, 1 strok bourbonske vanilje, 1 žlica mandljev, 1 dl vina Santo (sladkega desertnega vina), 150 g piškotov Cantuccini z mandlji

Priprava:

Piškote v možnarju zdrobimo in prelijemo z vinom. Vaniljev strok razpolovimo, vaniljeva semena nastrgamo v piškote, dodamo sladoled in dobro premešamo. Postrežemo v posodicah in posujemo še z mandlji.

Fotografije Mateja Jordović Potočnik

Novo na Metroplay: Jan Plestenjak iskreno o enem najbolj čustvenih trenutkov njegove glasbene kariere