S pridihom patine

10. 1. 2012

Stare zgodbe naj pogrnejo mize. Babičin prt, starinski pribor ... izbrano in s pridihom preteklosti. (Trattoria Katrca 1905, Rožna dolina, cesta I/26a, Ljubljana)

Telečja jetrca z rdečo čebulo in s porom

Za 2 osebi

Sestavine: 
220 g telečjih jetrc, 100 g rdeče čebule, 50 g pora, 1 žlica masla, olivno olje, sol, poper, 150 g krompirja 

Priprava:
Čebulo narežemo in popražimo na olju, nato dodamo por in jetrca. Po dobrih 5 minutah praženja začinimo s poprom in soljo. Preden postrežemo, dodamo maslo in dobro premešamo. Kot prilogo postrežemo krompir: skuhamo ga in narezanega na rezine popečemo na olivnem olju v ponvi, da dobi prijetno zlato barvo.

Bučna juha

Za 6 oseb

Sestavine:
1 kg istrske buče, 250 g maskarponeja, sol, poper, bučna semena, bučno olje

Priprava:
Bučo razrežemo in skuhamo v vreli vodi, da postane mehka (približno 30 minut). Dodamo maskarpone, sol in poper ter vse skupaj pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juho nalijemo v krožnik, po njej potresemo bučna semena in dodamo žlico bučnega olja.

Kuhan višnjev zavitek

Sestavine:
300 g višenj, 6 žlic sladkorja, 2 dl višnjevega soka, 5 žlic drobtin, 1 zavitek kupljenega vlečenega testa

Priprava:

Razkoščičene višnje, sladkor in višnjev sok kuhamo 20 minut, nato pustimo, da se ohladi. Testo razvlečemo po alu foliji, potresemo ga z drobtinami in namažemo s kuhanim nadevom. Zavijemo v štrukelj ter kuhamo v vreli vodi 30 minut.

Hitro pripravljena mesna lazanja

Za 4 osebe

Sestavine:
1 zavitek testa za lazanjo, nariban mešani sir, parmezan; za mesno omako: 500 g mletega mešanega mesa, 2 korenja, 2 srednje veliki čebuli, 2 do 3 stroke česna, olivno olje, 1 žlička paradižnikovega koncentrata, sol, poper, peteršilj, bazilika, 1 dl rdečega vina, 1 do 2 žlici smetane za kuhanje, 500 ml paradižnikovega pireja; za bešamel: 1,5 dl mleka, 0,5 dl smetane za kuhanje, 50 g masla, 2 do 3 žlice moke, ščepec muškatnega oreščka, sol, poper

Priprava:
Česen in čebulo narežemo na koščke ter ju popečemo na olivnem olju. Dodamo naribamo korenje. Nato dodamo meso, paradižnikov pire, začinimo s poprom in soljo ter potresemo s peteršiljem in baziliko. Dodamo žličko paradižnikovega koncentrata ter dobro premešamo. Prilijemo vino in pokuhavamo dobrih 5 minut. Na koncu dodamo še smetano. Nadaljujemo s pripravo bešamela. Stopimo maslo in mu dodamo moko (pazimo, da ne začne rumeneti), nato prilijemo mleko in smetano ter pomešamo. Na koncu solimo in popramo ter začinimo z muškatnim oreščkom.

V pomaščen pekač naložimo plasti: najprej bešamel, nato prvo plast testa, pa mesno omako in ponovno bešamel. Plasti nalagamo toliko časa, da porabimo vso omako. Na koncu končamo s plastjo testa, ki ga dobro potresemo z mešanim sirom in s parmezanom. Vse pokrijemo z alu folijo in položimo v pečico, segreto na 180 stopinj, ter pečemo 1 uro.

Rostbif rulada z jurčki

Za 2 osebi (po 3 rulade)

Sestavine:
300 g mesa, 100 g jurčkov, žlica masla, 50 g čebule, 30 g pora, 1 dl vina, 1 žemlja in pol, 1 jajce, sol, poper

Priprava:
Meso na hitro popečemo (na vsaki strani minuto ali dve) in položimo na krožnik. Jurčke prepražimo na maslu, čebuli in poru, zalijemo z decilitrom vina in solimo. Dodamo na koščke narezano žemljo in jajce ter premešamo. Nadev namažemo na pripravljeno meso ter zavijemo v rulado, nato ga zavijemo v alu folijo in kuhamo v vreli vodi 30 minut.


Intie Sophie,

fotografije Mateja Jordović Potočnik

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc