Minili so časi, ko so ženske, ki so želele razstrupiti svoja telesa, posegale po dieti s sokovi. Zdaj so v ospredju juhe.
Juha je zdrava! trdijo strokovnjaki. Juha je lahko čudovit in okusen način, kako potešiti lakoto, hkrati pa v telo vnesti antioksidante in fitokemikalije, ki jih telo potrebuje za boj proti boleznim.
Zelenjavne juhe in juhe, ki temeljijo na zelenjavi, zaradi visoke vsebnosti vode, pomešane z ogljikovimi hidrati, vlakninami in beljakovinami, zagotavljajo velik učinek. Seveda vse juhe niso zdrave, a če pri pripravljanju ne boste posegali po smetani, ste na pravi poti.
Pripravite slastno korenčkovo juho z ovsenimi kosmiči
Sestavine
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- 1 velika čebula
- 1/2 čajne žličke morske soli
- 1 kg korenje
- 5 skodelic jušne osnove
- 1/4 skodelice ovsenih kosmičev
- 1 čajna žlička limoninega soka
- 1 + 1/2 čajne žličke naribanega ingverja
- 2 žlički alfa kalčkov
Priprava
V srednje veliki posodi na srednje močnem ognju segrejte olje. Dodajte nasekljano čebulo in sol. Čebulo pražite, dokler se ne zmehča.
Dodajte na kolobarje narezano korenje, pokrijte lonec in kuhajte na zmernem ognju. Zalijte z jušno osnovo in dodajte ovsene kosmiče.
Povečajte ogenj, da juha zavre, nato kuhajte spet na majhnem ognju, dokler se korenje ne zmehča.
Prelijte v mešalnik in mešajte toliko časa, dokler juha ne postane kremasta. Dodajte še limonin sok in ingver, juho prelijte v lične kozarčke ter okrasite z alfa kalčki.
Enako lahko pripravite tudi juho iz sladkega krompirja.
Preberite še: 9 stvari, ki jih niste vedeli o razstrupljanju
Pripravila: Katja Vidrajz
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice