Kava - slaba razvada ali zdrava navada?

Ljudje radi uživamo kofein. Preverili smo, ali je to prava norost, neškodljiva navada ali celo plus za naše zdravje.

Kava - slaba razvada ali zdrava navada? - Foto: shutterstock, osebni arhiv

Danes uživamo v kofeinskem doživetju ob kapučinu, ledeni kavi, irski kavi, črnem čaju z okusom cimeta ... toda kofein ni nikakršen sodobni fenomen. Čaj, ki ga vsebuje, naj bi bil odkrit pred pet tisoč leti, kavo pa naj bi v Afriki odkril pastir približno v devetem stoletju, ko je opazil, da so njegove koze po paši na kavnih grmih nenavadno budne. Ljudje se torej že tisoč let zbujamo s kavo ali čajem ...

Navada in razvada

Kofein je stvar navade, vendar ne povzroča odvisnosti, trdijo nutricionisti in razložijo, da so navade psihološke, odvisnosti pa biokemične. Seveda pa je kofein lahko prava železna srajca, saj so njegovi psihološki učinki dramatični. Živčni sistem spodbuja tako, da spremeni način, kako kemikalije v možganih reagirajo s preostalim telesom. Kratkotrajni učinki vključujejo povečan srčni utrip in povišan krvni pritisk ter nenadno povečano energijo, kar kofeinski ljubitelji občutijo kot več vitalnosti in večjo koncentracijo.

Nutricionisti pravijo, da se telo, kadar je raven glukoze nizka, naravno odzove tako, da za gorivo sprosti shranjene zaloge glukoze; kadar se telo zanaša na kofein, pa lahko poveča energijo, ne da bi trošil lastne zaloge. Zmerno uživanje je torej pametna uporaba kofeina, saj iz njega potegne vse dobre lastnosti brez stranskih negativnih učinkov. Pretiravanje pa ustvari potrebo, ki nas pahne v pretirano hlepenje po kofeinu in nujo, da to potrebo zadovoljimo. Dolgotrajna vztrajna želja po kofeinu lahko pomeni celo, da bomo velik del svojega dohodka zapravili za 'kavice', saj možgani sčasoma ustvarijo toleranco za kofein, kar pomeni, da potrebujemo vedno več za dosego enakega učinka.

Presnova

Vsak drugače presnavlja kofein, vendar velja splošno pravilo, da je ženski metabolizem hitrejši, ker njihova jetra učinkoviteje delujejo. Pa tudi hormoni naj bi imeli očiten vpliv na naše odzivanje na kofein. Ženske, ki uživajo kontracepcijske tabletke, namreč dlje časa čutijo učinke kofeina, in tudi ženske na začetku menstrualnega ciklusa ter med ovulacijo kofein v sebi obdržijo dlje časa kot v drugem delu ciklusa. Vaš odziv na kofein pa je pokazatelj, kako dolgo ga vaše telo presnavlja. Njegove učinke običajno čutimo dve do štiri ure po zaužitju in v tem času se ga polovica že iztroši. Če učinke kave občutite še več ur po tem, ko ste jo popili, potem na dan ne bi smeli popiti več kot ene skodelice.

Več energije

Vsi ljubitelji kave in čaja poznajo kofeinski učinek povečane koncentracije, ki je na primer posledica velikanske skodelice pravkar popitega okusnega napitka. Ko je v možganih, kofein doseže možgansko skorjo, ki nadzoruje spomin, zbranost, misli in jezik, ter blokira 'upočasnjujoče' receptorje, vi pa se zato počutite budnejše. Uporaba kofeina pred poslovnim sestankom ali telovadbo je lahko koristna – ohranja vas budne in osredotočene. Kofein (kratkotrajno) pospeši tudi vašo presnovo ter pospeši topljenje maščob v vašem telesu. Pretiravanje pa se odraža kot prekomeren adrenalinski odziv in občutke osredotočenosti, zbranosti in budnosti lahko nadomestijo celo razdraženost, živčnost, nervoza.

Lahko noč

Možgani z ravnmi kemičnih snovi v naših možganih manipulirajo tako, da smo lahko energični ali utrujeni, ko to pač potrebujemo. Prekomerno uživanje kofeina pa lahko zmoti to naravno uravnavanje. Ko se pred spanjem umirimo, naši možgani sprostijo adenozin, sestavino, ki preprečuje sproščanje adrenalina. Kofein adenozin blokira, kar pomeni, da se, če zvečer pijemo kavo ali pravi čaj, telesu obeta 'napad' adrenalina in motnje spanja. Morda se boste celo zbudili sredi noči z divjim utripom srca in ne boste mogli zaspati nazaj. Če se vam je to že kdaj zgodilo, omejite vnos kofeina v drugi polovici dneva.

Dobra novica

Kava je ena izmed bogatejših virov antioksidantov, te čudežne snovi, ki nevtralizirajo nevarne proste radikale ter preprečujejo staranje in bolezni, celo raka, pa vam bosta priskrbela tudi pravi čaj in čokolada. Znanstveniki menijo, da so antioksidanti v kofeinu delno zaslužni za zaščito proti alzheimerjevi bolezni in srčnim boleznim; da pitje kave zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni; in da imajo pivci kave manjšo možnost za nastanek žolčnih kamnov.

Koliko je preveč?

Tanka meja je med uživanjem kofeina za izkoriščanje njegovih dobrih plati in pretiranim uživanjem, ki povzroča povišan srčni utrip in glavobole. Optimalen vnos, ki zagotovi blagodejne učinke brez slabih, je 100 miligramov kofeina na dan, kar je seveda odvisno tudi od vaše lastne tolerance zanj. Dvakrat en odmerek kave na dan torej, ali, če malo posplošimo, dve skodelici kave na dan sta več kot dovolj za vaš zdrav užitek. Priporoča se po obroku ali prigrizku, saj prisotnost hrane omogoča, da se učinki kofeina razvijejo polagoma.

Pripravila: Mojca Zemljak

Najbolj brano