Koraki do odlične kitajske pojedine

Imate radi kitajsko hrano? Elle je pripravila nekaj poenostavljenih receptov.

Koraki do odlične kitajske pojedine

Osnovna živila

Na oddelkih z azijskimi živili poiščite sestavine, ki jih morate imeti, če želite pripraviti odlično kitajsko pojedino:

  • dve sojini omaki: temno, gosto in polnega okusa, za marinade, enolončnice ... in svetlo, bolj tekočo, z manj soli, za aromatiziranje juhe, piščanca, rib;
  • riževo vino: vino iz rumenega riža, če ga ne boste našli, uporabite suh šeri;
  • ostrigina omaka: gosta in karamelasta je bistvena, kadar želite kaj popražiti.

Riž po kitajsko

Brez riža v azijskih kuhinjah skorajda ni obroka. Potrebujete 4 skodelice dolgozrnatega riža in 6 skodelic vode. Riž stresite v cedilo in ga pod hladno vodo spirajte tako dolgo, da pod cedilom priteče povsem bistra voda.

Ko odstranite ves škrob, ga dobro odcedite ter pustite počivati nekaj minut, da zrna nabreknejo. Riž potem prelijte s hladno vodo, zavrite in počasi kuhajte osem minut. Ogenj izključite, na posodo dajte pokrovko in pustite pokrito 20 minut.

Naši najljubši recepti

Piščanec, mariniran v soji

Potrebujete 8 pečenih beder piščanca. V ponvi segrejte 0,6 dl temne sojine in 0,6 dl svetle sojine omake, 1/4 cimetove palčke, 2 žlički sladkorja, 1 zvezdasti janež, 2,5 dl jušne osnove in 2 žlički riževega vina.

Piščanca dušite 20 minut, dodajte 1 čajno žličko sladkornega sirupa, premešajte in postrezite z belim rižem.

Ocvrti rezanci z govedino

200 g na rezance narezane govedine 1 uro marinirajte v marinadi iz 2 žlic svetle sojine omake, 1 čajne žličke riževega vina, soli in popra. V voku popecite 450 g kuhanih riževih rezancev, nato še meso, ter odstavite na krožnik. V voku potem popecite še 100 g nasekljane čebule in 100 g kitajskega drobnjaka, dodajte 1 žličko lahke in 1 žličko temne sojine omake, 1 žličko riževega vina, 2 žlici jušne osnove, 1 žlico ostrigine in 1 žličko ribje omake.

Dodajte rezance, govedino in 1 žličko sezamovega olja ter vse skupaj prepražite na vročem ognju. Na koncu potresite s popečenimi sezamovi semeni.

Stročji fižol s svinjskim mesom

500 g stročjega fižola v vreli vodi kuhajte 2 minuti, nato ga 1 minuto še dušite v voku. Odstavite ga, v voku pa na sezamovem olju prepražite 150 g na rezance narezanega svinjskega mesa z 1 žličko sojine omake, 1 žličko ostrigine omake, 1/2 žličke sladkorja, 1/2 žličke soli in 1/2 žličke koruznega škroba, ki ste ga razredčili z nekaj vode.

Dušite 2 minuti, nato dodajte stročji fižol in kuhajte še 2 minuti. Postrezite v ličnih skodelicah.

Naj naslov

Ne najdete vseh sestavin? Morda potrebujete parilnik iz bambusa, kuhalnik za riž? Pokukajte v trgovino Kitajski vrt, Prušnikova ulica 6, Ljubljana. (kitajski-vrt.si)

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano