Pet čudovitih hladnih juh za vaše brbončice

31. 5. 2013
Deli
Pet čudovitih hladnih juh za vaše brbončice

Sladke ali slane, okus hladnih juh je izrazitejši. Tokrat vam predstavljamo pet čudovitih hladnih juh, barvitih in polnih vitaminov, ki bodo očarale vaše brbončice.

Grahova juha

Sestavine: 750 g svežega graha, 2 šalotki, 1 žlica olivnega olja, 1 l piščančje juhe, 1 dl sladke smetane, sol in poper

Za okrasitev: nekaj surovih grahov, grahovi poganjki, grobo mlet poper

Priprava: Grah olupite. Olupite tudi šalotko in jo sesekljajte. V ponvi segrejte olivno olje, dodajate šalotko in pustite, da porjavi. Do­ dajte piščančjo juho, ko zavre, dodajte grah. Kuhajte približno 15 minut, dokler se grah ne zmehča. Med kuhanjem solite in poprajte. Juho vlijte v mešalnik, dodajte smetano in mešajte, dokler ni povsem gladka, nato jo za tri do štiri ure postavite v hladilnik. Hladno grahovo juho postrezite posuto s surovim grahom in poganjki. Po želji dodajte grobo mlet poper.

Korenčkova juha

Sestavine: 1 šopek koriandra, 500 g korenja, 3 čebule, sok 2 pomaranč, 7,5 dl piščančje juhe, 1/2 žličke cimeta, sol in poper

Priprava: Operite liste koriandra in jih nežno obrišite s čisto krpo. Nekaj listov shranite za okrasitev. Skuhajte korenje in ga narežite na koščke. Olupite in sesekljajte čebulo. V mešalniku zmešajte korenje, čebulo in koriander ter polagoma dodajte pomarančni sok in piščančjo juho, dokler ni zmes enotna in gladka. Solite in poprajte po okusu. Pred postrežbo postavite juho v hladilnik, nato jo začinite s cimetom v prahu in okrasite s sesekljanimi listi koriandra.

Kremasta juha iz avokada

Sestavine: 500 g zrelih avokadov, 2 dl kokosovega mleka, sok 2 limet, 2 dl hladne vode, sol, 4 rezine toasta ali kruha, olivno olje, 3 mlade čebule, 8 češnjevih paradižnikov, 1 suh čili (po želji), 6 vejic koriandra, solni cvet, semena kumine

Priprava: Avokade prerežite na pol, izdol­ bite meso in ga dajte v mešalnik. Dodajte kokosovo mleko, limetin sok in vodo. Solite in poprajte po okusu. Ohladite v hladilniku, medtem ko pripravljate kruh. Narežite mla­ do čebulo. Paradižnik prerežite na četrtine. Rezine kruha ali toasta popecite, jih poka­ pajte z olivnim oljem, dodajte sesekljano mlado čebulo, paradižnik, čili (po želji), ko­riander, potresite s soljo in semeni kumine. Hladno juho postrezite z rahlo toplim kruhom.

Pesin gaspačo

Sestavine: 500 g kuhane pese, 250 g paradižnika, 50 g olupljenih paprik, 100 g kruha ali žitaric, balzamični kis, 50 g praženih pistacij, sol, 1 dl olivnega olja

Za okrasitev: nekaj praženih pistacij

Priprava: V skledo dajte 500 g kuhane pese, narezane na kocke, 250 g paradižnika in 50 g olupljenih paprik, 100 g kruha ali žitaric, namočenih v 0,5 dl balzamičnega kisa, in 50 g praženih pistacij, posolite in dodajate 1 dl olivnega olja. Tesno pokrij­te s plastično folijo in za 6 ur postavite v hladilnik, nato zmešajte z 1 litrom in pol vode. Ponudite ohlajeno z nekaj kapljicami olivnega olja in nekaj praženimi pistacijami.

Juha iz belušev

Sestavine: 1 kg belih belušev, sol in poper, 2 ščepca kajenskega popra, muškatni orešček, 2 dl zelo hladne smetane, 2 žlici olivnega olja

Priprava: Beluše umijte in posušite. Odstra­ nite otrdele dele ter nekaj belušev narežite na tanke trakove. V pol litra osoljene vrele vode jih kuhajte le približno 1 minuto, saj morajo ostati hrustljavi. . Z žlico jih odstranite, preostale beluše pa potopite v posodo in kuhajte do mehkega, od 12 do 15 minut. Dodajte poper, kajenski poper in muškat­ ni orešček. Nato dodajte še olivno olje in mez ročnim mešalnikom, dokler ne dobite gladke kreme, ki jo nato precedite skozi fino sito. Ohladite in postavite v hladilnik vsaj za 4 ure. Ob postrežbi juho posolite in popoprajte ter okrasite s tankimi rezinami belušev in žlico hladne stepene smetane.

Pripravila: Katja Vidrajz
Fotografija: Shutterstock.com

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču